Jēkabpilī 16.jūlijā tiks svinēti pilsētas svētki. Šogad galvenie svētku pasākumi notiks Krasta ielā un būs saistīti ar pilsētas vēsturi, informēja Krustpils kultūras nama reklāmas un mārketinga speciāliste Anita Sproģe.
Svētku nedēļā, sākot no 11.jūlija, pilsētas kultūras iestādēs būs skatāmas izstādes un sāksies svētku pasākumi. Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā apmeklētāji un interesenti varēs iepazīties ar ekspozīciju "Tāpat kā katrai pilsētai, arī ielai ir savs liktenis". Pilsētas bibliotēkā būs apskatāmas divas izstādes ar nosaukumu "Jēkabpils no pagātnes līdz šodienai". Pilsētas bērnu bibliotēkā būs apskatāma izstāde "Iela Daugavas krastā".

14.jūlijā un 15.jūlijā Jēkabpils Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā iecerēta viktorīna mazajiem lasītājiem "Triju novadu krustcelēs", bet pilsētas bērnu bibliotēkā viktorīna "Vai pazīsti savu pilsētu?".

14.jūlijā ar Francijas un Latvijas kultūras sakaru 15 gadu jubilejas koncertu Jēkabpils Tautas namā viesosies jauniešu kamerorķestris no Parīzes, sāksies pilsētas svētku muzikālie pasākumi. Jēkabpils Vēstures muzejā - Krustpils pilī - koncertēs "Latgales dāmu pops". Turpat 15.jūlijā plkst.17 tiks atklāta izstāde "Krasta iela Jēkabpilī". Izstādē varēs ne tikai iepazīties ar muzeja darbinieku sagatavoto ekspozīciju, bet, klausoties emocionāli piesātinātu audiostāstu, pašiem iejusties pagātnes notikumos Krasta ielā. Pēc izstādes atklāšanas, kurā piedalīsies arī paši Krasta ielas iedzīvotāji, paredzēta vakarēšana kopā ar Kretingas (Lietuva) lauku kapelu, "Kreicburgas ziķeriem" un folkloras kopu "Balsi".

Galvenā pilsētas svētku diena - 16.jūlijs - iesāksies ar ekumenisko dievkalpojumu Krustpils luterāņu baznīcā. Agri no rīta sāksies arī makšķerēšanas sacensības Daugavā. Sacensību uzvarētājus gaida "Lielās copes" balvas. Uzvarētāju šinī disciplīnā noteiks cipari uz svariem. Savukārt ātrums izšķirs, kurš būs svētku rīta skrējiena laureāts. Starts tam tiks dots Krasta ielas un Celtuves ielas krustojumā uz Daugavas dambja plkst.9.

Sporta aktivitātes iecerētas arī visā turpmākajā dienas gaitā. Notiks spēkavīru šovs, paraugdemonstrējumi karate un taekvondo, sumo un gladiatoru cīņas, gumijas vilkšana, kā arī citas spēka un veiklības spēles. Paši mazākie aktīvās atpūtas cienītāji varēs izmēģināt ne mazāk aizraujošo orientēšanās disciplīnu piepūšamās pilsētiņas labirintos. Motorizēto sporta veidu cienītāji varēs doties uz kartinga trasi vai autotreku.

Kad rīta skrējiens būs finišējis, Krasta ielu pieskandinās muzikālā brauciena dalībnieki. Pilsētas domes deputāti aicināti apskatīt ielu visā tās krāšņumā, izbraucot pajūgos. Tūlīt pēc tam ielas laukumos un pagalmos notiks koncerti, ielas vēstures izspēle ar seno latviešu un krustnešu, bruņinieku, loka šāvēju, burvju mākslinieku, dažādu amatu meistaru un zeļļu, zvejnieku un cita personāža piedalīšanos.

Par senatnes garšu vistiešākajā nozīmē rūpēsies viduslaiku zupas virtuve un pankūku cepējas. Kam ar to nepietiks, visu dienu parkā pie Krustpils kultūras nama amatnieku gadatirgū "Izvēlies Latvijas preci!" varēs ne tikai iepazīties ar pašmāju ražojumiem, bet arī iegādāties dažādas preces. Savukārt ekskluzīvus rokdarbus apskatīt un, iespējams, smelties kādu ideju, iedzīvotājiem būs iespēja Krustpils pils tornī iekārtotajā Rīgas dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņu darbu izstādē "Radīts Latvijā".

Par ātrāku nokļūšanu no Daugavas kreisā krasta uz labo svētku dienā rūpēsies leģendārā kuģīša "Gulbītis" līdzinieks, kas, kursējot no vecās piestātnes vietas, vienlaikus ar braucienu veiks arī improvizētu pārcelšanos Krasta ielas pagātnē.

Kā atgriešanās pagātnē iecerēts arī svētku gājiens, kas ar atsevišķiem mūsdienu elementiem būs ieturēts seno laiku garā. Pēc gājiena laukumā pie tilta uz Krustpils saliņu notiks oficiālā svētku atklāšanas ceremonija. Tai sekos centrālais svētku pasākums - dižkoncerts. Tā dalībnieki Rīgas Doma zēnu koris, trīs Latvijas tenori -Guntars Ruņģis, Miervaldis Jenčs un Nauris Puntulis, kā arī popmūzikas solisti Aisha, Anmary, Alex un Arnis Mednis. Zēnu kora un mākslinieku sniegumā izskanēs Raimonda Paula dziesmu cikls "Pērļu zvejnieks" un populāras latviešu popmūzikas dziesmas. Dižkoncertu turpinās vokālā grupa "Putnu balle", kurā uzstāsies Eirovīzijas 5.vietas ieguvēji Valters un Kaža.

Īpašs koncerts paredzēts arī pašiem jaunākajiem pilsētas svētku apmeklētājiem. To vadīs bijusī "Talantu fabrikas" dalībniece dziedātāja Čilli. Koncerts norisēs dvīņu zvaigznājā, jo tajā piedalīsies no visas Latvijas sabraukušie dziedošie un dejojošie dvīņi. Savukārt pilsētas vecākajiem iedzīvotājiem vakarpusē paredzēts Madonas retrodeju kolektīva koncerts un zaļumballe ar Nacionālo bruņoto spēku pūtēju orķestri un Kretingas lauku kapelu.

Pilsētas svētku turpinājumā grupu "Cosmos" un "re:public" uzstāšanās, kuru, gluži kā zibens spēriens, tieši pusnaktī pāršķels grandioza uguņošana. Līdz pat rīta gaismai visāda vecuma svētku dalībniekus ar dažādām gaumēm turpinās izklaidēt Jēkabpils populārākie mūziķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!