Foto: LETA
Jēkabpils sadales punktos sakrājušās tūkstošiem pārtikas paku, kas ar Eiropas Komisijas un valsts atbalstu tiek dalītas trūcīgajiem iedzīvotājiem, vēsta vietējais laikraksts "Brīvā Daugava" (BD).

Paku izdales punktā Brīvības ielā 45 septembrī saņemtas 1586 pārtikas pakas, izsniegtas 396 un atlikumā palikušas 1190; Rīgas ielā 237 saņemtas 1266 pārtikas pakas un izsniegtas 143, tātad — atlikušas 1123 pakas. Oktobrī Brīvības ielā 45 saņemtas 1086 pārtikas pakas, bet Rīgas ielā 237 saņemtas 866, laikrakstu informējusi Dignājas daudzbērnu ģimeņu apvienības "Dzīpariņš" vadītājas Silvija Stūrīte. Šī biedrība koordinē pārtikas paku sadali bijušā Jēkabpils rajona teritorijā.

Viņa arī BD informēja, ka Jēkabpilī redzējusi pie atkritumu tvertnēm mētājamies atplēstas šīs pārtikas pakas ar izbārstītu saturu. Laikraksts gan atzīmē, ka "tas nav nekāds jaunums, jo to ir ievērojuši arī citi jēkabpilieši, tostarp BD darbinieki".

Sadales punkta Rīgas ielā 237 vadītāja Aija Eglīte laikrakstam atzinusi, ka pārtikas paku uzkrājumā ir ļoti daudz. "Gadās visvisādi," stāstījusi Eglīte. "Cilvēki bieži vien nevēlas ņemt vienus un tos pašus produktus: nu cik var pārtikā lietot vienus un tos pašus putraimus! Ir apmeklētāji, kas tā arī pasaka, ka viņiem šos produktus vairs nav kur likt."
Jau vēstīts, ka šajā gadā vienai personai paredzēti ne vairāk kā 12 pārtikas produktu komplekti, kur ietilpst viens kilograms miežu putraimu, kviešu miltu, četrgraudu pārslu, puskilograms auzu pārslu, 0,1 kilograms vājpiena pulvera.

Eglīte norāda, ka "uzkrājumi ir milzīgi, mēs pat vairs nevaram paņemt pretī". "Pakas stāv koridorā uz grīdas, tas vairs neatbilst nekādiem noteikumiem. Uz 1. oktobri saņemtas 1100 jaunas pakas. Produkciju dalām katru darbdienu bez pārtraukuma no pulksten 9.00 līdz 17.00, izņemot sestdienas, svētdienas," informējusi sadales punkta vadītāja.

Jēkabpils Sociālā dienesta vadītājs Juris Tužikovs BD skaidrojis, ka pats neesot redzējis, bet esot dzirdējis gan par to, ka atkritumos izmestas auzu pārslas, bet tāpēc, ka tajās esot bijuši tārpi.

Viņš stāstījis, ka daļa neizdalīto pārtikas tagad ar pavadzīmi esot novīzēti Jēkabpils nakts patversmei. Tos ēdienu gatavošanā izmantos firma, kas baro patversmes klientus. Ar Jēkabpils Sarkanā Krusta komitejas valdes priekšsēdētāju Miervaldi Ziediņu ir runāts par to, ka daļu no tās produkcijas, kas tiek dalīta Rīgas ielā 237, un tā ir pārāk nomaļa vieta, varētu ņemt un dalīt Sarkanā Krusta (SK) ēkā.

Ziediņš BD skaidroja, ka SK Jēkabpils komiteja katru gadu atbalstot un piedaloties šajā akcijā. Brīvības ielas 45. nama remonta laikā pec pakām bija pamatīga klientu plūsma.
"Esam gatavi ņemt arī produkciju no Rīgas ielas 237. ēkas sadales punkta. Jā, lielas produktu izvēles nav, taču 99 procentos gadījumu klienti ņem visu, ko dod, un ir pateicīgi par to. Lielākajai daļai cilvēku šis uzturs ir vajadzīgs. Nāk ģimenes un saka milzīgu paldies! Ja arī atrodas tādi, kas šo produkciju lidina miskastēs, tad tā vairs nav Sarkanā Krusta problēma," teicis Ziediņš.

"Daļa no problēmas ir tā, ka cilvēkiem trūkst informācijas, ko kurā vietā var saņemt," spriež Jēkabpils Sociālā dienesta sociālās palīdzības organizatore Agita Pleiko. "Problēmas rada arī ielas remonts, jo cilvēkiem grūti piekļūt."

Viņa atzinusi, ka uzkrājumi ir lieli, taču pēdējā laikā viņi aktīvāk nāk pakaļ pakām. Ir gadījumi, kad klienti izsaka pretenzijas par to, ka paku saturs ir vienveidīgs. Taču ģimenes ar bērniem ņemot visu un sakot paldies. Vīrieši esot izvēlīgāki, viņi uzskata, ka putras nav jāēd. "Manuprāt, cilvēki neprot no putraimiem gatavot ēdienu, viņiem par šādām receptēm trūkst informācijas. Taču uzturā jālieto ļoti daudz putraimu, auzu pārslu, lai izvairītos no onkoloģiskajām saslimšanām. Ja prot taisīt, tad pat ēdiens no miežu putraimiem var garšot pēc gaļas. Taču cilvēki lielākoties zina tikai tradicionālos ēdiena gatavošanas veidus," skaidro Pleiko.

Savukārt BD aptaujātie jēkabpilieši atzina, ka būtu ļoti priecīgi, ja kāds viņiem piedāvātu šīs EK sponsorētās pakas, un izteica izbrīnu par to, ka kāds var atļauties izmest sauso pārtiku miskastē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!