Ziemassvētkos Jēkabpils kapus kārtējo reizi ir demolējuši nezināmi ļaundari. Apmēram 60 vietās ir nolauzti koka krusti, nogāzti un sasisti vai citādi sabojāti granīta kapakmeņi, pieminekļi un cits aprīkojums.
Postījumi ir lieli. Morālos zaudējumus nevar aptvert. Vietām ir aplauzti vai kājām samīdīti stādījumi. Iemūrētos dzelzs stabus ar norādījuma zīmēm ļaundari nav spējuši nolauzt, bet pašas zīmes vairākās vietās ir noplēsuši. Bija apgāzti arī atkritumu konteineri, bet, lai to izdarītu, vajag spēku, —stāsta kapu pārzine Ludmila Morozova.

Viņa uzskata, ka ļaundarības mazinātos, ja apkārt kapsētai būtu žogs. Tagad tā caurstaigājama no visām pusēm. Tādēļ biežāk par tuviniekiem, kas nāk pieminēt aizgājējus, te redz pusaudžus ar velosipēdiem, dzērājus un caurgājējus.

Jēkabpils domes 28. decembra sēdē izskatīja SIA “Jēkabpils pakalpojumi” lūgumu piešķirt 3260 latus vandaļu izpostīto Jēkabpils kapu sakārtošanai. Naudu plānots izlietot nolauzto koka krustu, bojāto pieminekļu, soliņu, svečturu atjaunošanai un teritorijas sakārtošanai. Deputāti iebilda pret to, ka dome finansē visu postījumu novēršanu, tādējādi it kā uzņemoties atbildību par notikušo. Pašvaldība kapu apsaimniekošanu esot uzticējusi SIA “Jēkabpils pakalpojumi”, un uzņēmumam tad arī esot jārēķinās ar iespējamiem postījumiem un jādomā, kā novērst to sekas, piemēram, slēdzot apdrošināšanas līgumus.

Izskanēja arī iebildes, ka kapu pieminekļi ir privātpersonu īpašums un viņām pašām tie arī jārestaurē. Deputāts Aigars Nitišs pieļāva iespēju, ka daži varētu ļaunprātīgi izmantot šo situāciju: paši sabojāt vecu pieminekli un tad pieprasīt to atjaunot kā postītāju iznīcinātu.

Arī Pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs bija pret visas prasītās summas piešķiršanu, sakot, ka domei jāfinansē tikai teritorijas sakārtošana un salauztu koka krustu atjaunošana. “Ja jau mēs finansējam šos darbus, tad mums būtu jāmaksā arī tad, ja kāds uzņēmējs vai privātpersona domei adresētu lūgumu salabot viņa sētu, ko salauzuši huligāni,” sacīja Sirmovičs. Deputāti vienojās, ka rēķinu samaksai par kapos veiktajiem darbiem atvēlēs ne vairāk kā 1500 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!