Plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka Latvijas slimnīcās valda katastrofāla situācija — daudzas medicīnas māsas pamet ārstniecības iestādes, lai meklētu daudz labāk apmaksātu darbu citās zemēs. Jēkabpils rajona laikraksts "Brīvā Daugava" pārliecinājies, ka no Jēkabpils slimnīcas medmāsas projām nebēg.
Izpētīts, ka gandrīz vai visās valsts slimnīcās esot tikai puse no nepieciešamā medmāsu skaita. Pēdējo 15 gadu laikā tas Latvijā samazinājies trīs reizes. Šobrīd stacionāros trūkst apmēram 2000 medmāsu.

Jēkabpils rajona centrālās slimnīcas galvenā māsa Zane Stepka pastāstīja, ka stacionārā šobrīd strādā 168 medicīnas māsas, un tas ir pietiekoši, lai ar darbiniecēm nodrošinātu visas nodaļas, tanī skaitā arī uzņemšanu, kura ir paplašināta. No darba medmāsas projām neiet.

Pēdējo triju gadu laikā uz Rīgu dzīvot un strādāt ir pārcēlušās tikai trīs māsiņas. Taču četras, kuras ir rīdzinieces, ir pieteikušās darbā uz Jēkabpili, jo viņām te ģimenes, tā ka darbinieču trūkums nebūs jūtams.

Pēc 3 — 4 gadiem varētu būt problēmas intensīvās terapijas, reanimācijas nodaļā, taču pagaidām medmāsu netrūkst. Vidējā medicīniskā personāla vidējais vecums ir 35 — 40 gadi.

Arī slimnīcas ambulatorās daļas vecākā māsa Inta Zvaigzne atzina, ka poliklīnikā medmāsu pietiek, ir aizņemtas visas slodzes. Neviena no darba projām neiet, tieši otrādi, daudzas medicīnas māsas meklē darbu, taču brīvu vietu nav. Poliklīnikā strādā ilggadējas māsas, kuru vidējais vecums ir 40 — 50 gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!