Līdz ar finansējuma samazināšanu dienesta viesnīcās dzīvojošie Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) studentiem iespēja mazgāties dušā tiks nodrošināta vien astoņas reizes mēnesī, liecina augstskolas portālā ievietotā informācija.
Dažiem studentiem nāksies mainīt savus ieradumus, taču tas nav jāuztver kā pazemojums, jo duša divreiz nedēļā atbilst elementārām higiēnas normām, skaidro mācību iestādes vadība. Par katru papildu mazgāšanas reizi, kad ūdens tiks uzsildīts ar boileri, būs jāpiemaksā 35 santīmi. Sportojošie studenti dušas LLU Sporta namā arī turpmāk varēs lietot bez maksas.

LLU direktors Andrejs Garančs informē - lai veiktu nepieciešamos pasākumus energoresursu taupīšanai LLU objektos, apkurei universitātes ēkās plānots samazināt temperatūru līdz plus 18, plus 20 grādiem. Dienesta viesnīcās šāda temperatūra tiks uzturēta darba dienās laikā no pulksten 6 līdz 9 un no 15 līdz 23, sestdienās no pulksten 8 līdz 10, bet svētdienās - no pulksten 15 līdz 23. Savukārt mācību korpusos minētā gaisa temperatūra tiks nodrošināta darba dienās no pulksten 6 līdz 15 un sestdienās no pulksten 8 līdz 12. Pārējā laikā gaisa temperatūra būs pazemināta līdz plus 15, plus 16 grādiem.

Ēku pārvaldniekiem uzdots veikt pasākumus, lai apkures sezonas laikā būtu aizlīmēti logi, regulāri apsekot telpas un kontrolēt temperatūras un laika režīmu, nodrošināt elektroenerģijas un ūdens patēriņa samazināšanu par 10% no 2008.gadā patērētā daudzuma.

«Tas iespējams, rūpīgi sekojot saviem paradumiem: izslēgt gaismu, izejot no telpas, neturēt ieslēgtu aprīkojumu, kas netiek lietots, nekavējoties novērst visus bojājumus un avārijas. Esam elastīgi, un katra situācija tiks risināta atsevišķi, taču aicinu arī studentus un darbiniekus būt saprotošiem,» teic A.Garančs.

LLU doktorāta vadītāja Evita Valdmane atzīst - divas mazgāšanās reizes nedēļā studentam, kas aktīvi sporto vai dejo kolektīvā, ir maz. Taču, ja students ir mazāk aktīvs, tad šī brīža situācijā ar to vajadzētu pietikt.

«Gadījumā, ja jaunietis pieradis mazgāties biežāk un izjūt diskomfortu, tad gan duša ir nepieciešama. Varu ieteikt pakāpeniski pieradināt ķermeni pie aukstāka ūdens, jo kontrastdušas ir pat veselīgas,» rosina doktorāta vadītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!