Foto: DELFI
Bīstamo atkritumu izgāztuves "Kosmoss" sanācijas darbu veicējam SIA "RTS Infra construction" Jelgavas pašvaldība plāno atļaut nojaukt vēl divas bijušā Pārlielupes cietuma ēkas, tostarp veļas mazgātavas ēku, no kuras savulaik rakts leģendārais bēgšanas tunelis.

Kā pastāstīja pašvaldībā, tā 8.decembrī saņēmusi "RTS Infra construction" iesniegumu ar lūgumu atļaut bez atlīdzības nojaukt vēl divas ēkas bijušā Pārlielupes cietuma teritorijā, Garozas ielā 31, Jelgavā.

Par šo atļauju plānots lemt kārtējā Jelgavas pilsētas domes sēdē šā gada 22.decembrī.

Kā liecina pašvaldības sagatavotie dokumenti, patlaban tiek saskaņota divu blakus esošu ēku nojaukšana - saimniecības ēkas, kā arī pirts un veļas mazgātavas ēkas, kas abas atrodas cietuma žoga tuvumā.

Kā savulaik ziņots medijos, Pārlielupes cietuma veļas mazgātavas ēka bija tā, no kuras pa pazemes tuneli 1994.gadā tika īstenota rekordliela skaita cietumnieku bēgšana, kuras rezultātā līdztekus 15 ieslodzīto aizbēgšanai no Daugavpils Grīvas cietuma demisionēja toreizējais iekšlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis.

Kā liecina mediju arhīvi, 1994.gada jūlijā no Pārlielupes cietuma pa tuneli izbēga 89 ieslodzītie, no kuriem daži vēlāk atrasti ārzemēs. Cietumnieki bija izrakuši aptuveni līdz 100 metru garu pazemes tuneli, kurš sākās no ieejas zem uzlauztām flīzēm veļas mazgātavā un beidzās aiz cietuma žoga, kultūras nama "Rota" apkaimē.

Kā ziņots, šā gada maijā, domes sēdē debatējot par pirmo septiņu ēku nojaukšanu, deputāti jokoja, ka vajagot atstāt kādu ēku muzeja vajadzībām kā Liepājā, taču izpilddirektore iebilda, ka šis bijis padomju laika cietums, kas nav arhitektūras piemineklis. Izskanēja ideja, ka tūrisma objekta veidā derētu atstāt vismaz to saimniecības ēku, no kuras reiz, deviņdesmitajos gados, cietumnieki bija izrakuši tuneli zem cietuma žoga, pa kuru daudzi izbēga.

Šīs nedēļas domes sēdei sagatavotais lēmumprojekts tomēr liecina, ka pašvaldība nesaskata izklaides vai tūrisma vietas perspektīvas šīm ēkām.

Starp "RTS Infra construction" un Valsts vides dienestu noslēgts līgums par Jelgavas šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves "Kosmoss" sanācijas darbu veikšanu projektā "Vēsturiski piesārņotās vietas Jelgavas šķidro bīstamo atkritumu izgāztuve "Kosmoss" projektēšana un sanācijas darbi", saskaņā ar kuru "RTS Infra construction" jāveic bīstamo atkritumu izgāztuves "Kosmoss" baseinu stabilizēšana ar būvgružiem pirms to pārklāšanas. Šim nolūkam uzņēmums lūdzis atļauju ēku nojaukšanai.

Tās ir divas no septiņām atlikušajām ēkām, un pēc šo ēku nojaukšanas atliks vēl piecas dažādas bijušā cietuma būves, liecina teritorijas plānojums saskaņā ar novembrī domes sēdē akceptēto atļauju vēl piecas ēkas.

Jau ziņots, ka 10.novembrī Jelgavas pilsētas domes ārkārtas sēdē deputāti nolēma atļaut "RTS Infra construction" bez atlīdzības nojaukt piecas Pārlielupes cietuma ēkas.

"RTS Infra construction" šovasar jau nojauca septiņas Pārlielupes cietuma ēkas Garozas ielā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!