Ja valdība nepaaugstinās nodokļus, nākamajā apkures sezonā Jelgavā nav sagaidāms siltumenerģijas tarifu palielinājums, uzskata Jelgavas Reģionālā sabiedrisko pakalpojumu regulatora (JRSPR) vadītāja Valentīna Prokopenko.
JRSPR veikta ekonomiskā analīze, lai prognozētu iespējamās siltumenerģijas tarifa izmaiņas nākamajā apkures sezonā. Tā liecina, ka Jelgavas Siltumtīklu uzņēmumā tiek plānots kurināmā izmaksu palielinājums par 0,3 procentiem, iepirktās enerģijas izmaksu kāpums par 1,3 procentiem un izmantotās elektroenerģijas izmaksu paaugstinājums par 0,6 procentiem. Kopējais izmaksu kāpums par 2,2 procentiem tomēr neatspoguļosies siltumenerģijas tarifa palielinājumā, “Ziņām” skaidro JRSPR vadītāja Valentīna Prokopenko: “Saskaņā ar likumu tarifi būtu jāpārskata, ja izdevumi mainītos vairāk nekā par 5 procentiem no aprēķinā paredzētajiem,” viņa uzsver.

Valdība vēl nav izšķīrusies par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) procentu, kāds nākamajā sezonā tiks piemērots siltumenerģijas tarifam, tāpēc JRSPR siltumenerģijas tarifa prognozē veikti aprēķini vairākām nodokļu likmēm. Ja likme būs 18 procentu, tarifs celtos par 9,92 procentiem, ja 9 procenti, – par 1,8 procentiem, ja 5 procenti, – tarifs pat samazinātos nedaudz vairāk kā par 4 procentiem. Kā skaidro Prokopenko, maksa par siltumu paaugstinātos tikai tad, ja valdība izšķirtos par maksimālās PVN likmes piemērošanu.

Pēc JRSPR rīcībā esošās informācijas, sagaidāms, ka valdība izšķirsies par 5 procentu PVN likmi siltumenerģijai nākamajā apkures sezonā. “Protams, mūsu prognozes ir spēkā, ja valdība likumdošanā neiekļaus jaunus papildu nodokļus,” atzīst Prokopenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!