Jelgavā septembrī un oktobrī pieprasījums pēc pārtikas precēm trūcīgajiem varētu pieaugt, jo dārzos vairs nebūs dārzeņu un citu pašu audzētu produktu un tad pārtikas paku trūcīgajiem var būt mazāk kā trūcīgo, raksta portāls Jelgavnieki.lv

Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) Jelgavas komitejas priekšsēdētājs Jānis Vērzemnieks paredz, ka septembrī un oktobrī pieprasījums pēc pārtikas pakām trūcīgajiem varētu pieaugt, jo dārzos vairs nebūs dārzeņu un citu pašu izaudzētu produktu.

Viņš informē, ka ik mēnesi LSK Jelgavas komiteja no Eiropas Kopienas saņem 1 800 pārtikas paku, kas ir mazāk nekā trūcīgo iedzīvotāju pilsētā. "Trūcīgo iedzīvotāju pilsētā ir apmēram 3 000. Ja pēc pakām atnāktu visi, mums to nemaz nepietiktu," teic Vērzemnieks.

Taču pieprasījums pēc pārtikas pakām, salīdzinot ar iepriekšējiem mēnešiem, ir audzis – piemēram, aprīlī pārtikas pakas Radošo domu un darbu centrā "Svētelis" un LSK Jelgavas komitejā izņēmuši 1 000 Jelgavas trūcīgo iedzīvotāju, savukārt jūlijā pēc pārtikas pakām ieradās jau 1 600 trūcīgo jelgavnieku. Pieprasījuma pieaugumu Vērzemnieks skaidro ar pašu trūcīgo iedzīvotāju skaita pieaugumu pilsētā.

Viņš gan teic, ka nevar prognozēt, kā pieprasījums pēc pārtikas pakām mainīsies turpmāk, taču tas varētu pieaugt "mazdārziņu sezonas" beigu dēļ."Arī turpmāk saņemsim 1 800 šādu pārtikas paku mēnesī, taču septembrī tiks atsūtītas vēl papildu pakas, kurās būs tikai pankūku milti un piens. Ja parasto paku pietrūks, tad izmantosim šīs," skaidro Vērzemnieks.

Savukārt pret to, ka pārtikas pakas var saņemt tikai ar pašvaldības izziņu par trūcīgā statusa piešķiršanu, LSK Jelgavas komiteja esot bezspēcīgi, jo šādu kārtību paredz Ministru kabineta (MK) noteikumi. "Mēs, LSK, esam ierosinājuši MK, ka daļu no pāri palikušajām pārtikas pakām varētu atdot zupu virtuvju rīcībā, taču pagaidām šis jautājumus vēl ir "iestrēdzis" MK," norāda Vērzemnieks.

Viņš gan piebilst, ka trūcīgajiem tomēr tiekot nākts pretī – ja kādā mēnesī trūcīgajam iedzīvotājam pienākošos paku viņš nav izņēmis, to ļauj izdarīt arī nākamajā mēnesī. Taču bez izziņas par trūcīgā statusa saņemšanu LSK pārtikas pakas dalīt nedrīkstot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!