Jelgavas Dome vakar parakstīja oficiālu sadarbības līgumu ar Haleforsas komūnu Zviedrijā. Tās mērķis ir veicināt pieredzes un zināšanu apmaiņu, sekmējot savstarpēji izdevīgu attīstību.
Sadarbība ar Haleforsu Jelgavai izveidojusies pirms trim gadiem, kad Jelgava sākusi interesēties par Baltijas jūras valstu pilsētu savienības apkārtējās pilsētvides sakārtošanas projekta iespējām. Vēl pirms tam Zviedrijas pilsētas ekokoordinators Rolands Gustavsons izveidojis kontaktus ar LLU pasniedzēju Ivetu Lāčaunieci un atzinīgi vērtējis mūsu topošo ainavu arhitektu spējas. Kopš tā laika Jelgavas studenti pabijuši praksē Zviedrijā un izstrādājuši Haleforsai piemērotus saskanīgas vides risinājumus. Arī abu pašvaldību pārstāvji vairākkārt viesojušies viens pie otra. Jelgava no Haleforsas saņēmusi vairākas humānās palīdzības kravas ar sadzīves aprīkojumu: lietotiem logiem, durvīm, radiatoriem, santehniku, elektriskajām plītīm, dažādiem skapjiem un citiem priekšmetiem, kas izmantoti sociālās mājas un īres nama iekārtošanā, kā arī skolu, bērnudārzu un citu pašvaldības iestāžu labiekārtošanā.

Pateikdamies par līdzšinējo sadarbību, Jelgavas Domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš izteica apņēmību, ka abām pusēm netrūks ideju, tāpēc sadarbība paplašināsies, aptverot aizvien jaunas jomas.

Lai gan Haleforsā ir tikai 8 000 iedzīvotāju, tās budžets ir 32 miljoni eiro – gandrīz tikpat, cik Jelgavā ar 66 000 iedzīvotāju. Haleforsas komūnas (tajā ietilpst arī piegulošā lauku teritorija) priekšsēdētājs Penti Suponens un izpilddirektors Larss Jorans Lore atzīst, ka pēdējos 10 – 15 gados nav klājies viegli. Kad apstājusies metālapstrādes un kokapstrādes industrijas attīstība, pilsētā par vairākiem tūkstošiem samazinājies iedzīvotāju skaits un nācies domāt, kā rūpniecisko vidi padarīt cilvēkiem patīkamāku, kā izveidot jaunu infrastruktūru. Ar ES atbalstu sākta vides sakārtošana, akcentējot zaļo zonu ar mākslas un dizaina elementiem.

Suponens nebaidās teikt, ka Haleforsa ES līdzekļu apgūšanas ziņā ir labākā Zviedrijā. Arī ar Jelgavu varētu tapt ES finansēts sadarbības projekts. Haleforsas vadība ar mūsu Domes Investīciju biroja vadītāju Juriju Strodu pārrunājusi iespēju iesaistīties PHARE programmai domātajā tūrisma attīstības projektā, kā arī piedāvājusi apsvērt iesaistīšanos ES “Interreg III” programmā.

Haleforsas pārstāvji Jelgavā apmeklēja atjaunoto pilsētas kultūras namu, sporta kompleksu “Zemgale”, Ģ.Eliasa Vēstures un mākslas muzeju, atbalstot sadarbību kultūrā un sportā. Šodien viesi iepazīstas ar sociālās aprūpes pakalpojumiem, lai pārliecinātos, kur nonākusi viņu sniegtā palīdzība. Viņi arī iepazīstas ar sociālās aprūpes centru “Zemgale” Ozolniekos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!