Foto: F64
Jelgavas dome atbalstījusi ierosinājumu pašvaldības izdevumā "Jelgavas Vēstnesis" publicēt maksas sludinājumus un reklāmas, kaut arī tas ir pretrunā ar likumu, kurš nosaka - maksas reklāmu publicēšana pašvaldības izdevumā nav vietējās varas funkcija, vēsta portāls "Zemgales ziņas".

Deviņiem koalīcijas deputātiem balsojot "par" un pieciem "pret", dome nolēma publicēt reklāmas pašvaldības laikrakstā. "Secināms, ka kopš šā brīža privātie mediji Jelgavas teritorijā par nodokļiem uztur sev konkurentu, kura izdošanu ar 225 000 latu gadā no pilsētas budžeta par saviem nodokļiem nodrošina arī Jelgavas iedzīvotāji, norāda portāls. Ieceri atbalstīja Andris Rāviņš (ZZS), Andrejs Garančs (ZZS), Mintauts Buškevics (ZZS), Vilis Ļevčenoks (ZZS), Dace Olte (ZZS), Aigars Rublis (JL), Andris Ķipurs (JL), Ludmila Gineite (SC) un Andrejs Eihvalds (SC).

Domnieku rīcība ir pretrunā ar Ministru prezidenta, Ekonomikas ministra, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM), Tieslietu ministrijas un Valsts kontroles atzinumiem, ka maksas reklāmu publicēšana pašvaldības izdevumā nav vietējās varas funkcija, tā ir vismaz trīs likumu pārkāpums, kā arī kropļo konkurenci, norāda portāls.

Pēc portāla iepriekš izrādītās intereses premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") jau uzdevis RAPLM sadarbībā ar Tieslietu un Ekonomikas ministrijām, kā arī Latvijas Pašvaldību savienību izstrādāt regulējumu, kas liegs pašvaldībām nodarboties ar reklāmas biznesu.

RAPLM tuvākajā laikā sola vērtēt Jelgavas domes jaunāko lēmumu, portālam skaidro ministrijas pārstāve Ilze Dišlere. Ministrija neatkāpjas no nostājas, ka tāda rīcība ir prettiesiska, taču tai šis domnieku lēmums jāizvērtē. Ministrija Jelgavas domei sniegšot rekomendācijas un iebildes.

Premjers iepriekš apgalvoja, ka viņa rīcība sekos pēc tam, ja Jelgavas dome prettiesisko lēmumu tiešām pieņems. Tā varot būt rezolūcija, vēstule, bet stingrākajā gadījumā pat pilsētas mēra atstādināšana.

Neatkarīgie vietējie mediji un žurnālistikas eksperti šo Jelgavas domes soli nosaukuši par likumu ignorēšanu, kuras mērķis ir iznīcināt plašsaziņas līdzekļus, kuru viedoklis nesakrīt ar domes pausto. Latvijas Preses izdevēju asociācija un preses izdevēji solījuši vērsties tiesībsargājošajās iestādēs, ja Jelgavas dome nelikumības nepārtrauks, norāda portāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!