"Ņemot vērā tieši medībās pavadīto laiku (3 – 4 stundas), ir izdots rīkojums pasākumā iesaistītajām amatpersonām ieturēt darba algu 50 procentu apmērā no viņiem noteiktās dienas darba algas," pretēji iepriekš apgalvotajam, ka algu neieturēs, paskaidrojumā pašvaldību ministrijas valsts sekretārei Laimdotai Straujumai raksta Jelgavas novada Domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune, ziņo "Zemgales Ziņas".

Ministrijas juristi gan vēl turpina vērtēt Caunes paskaidrojumus, lai atbildes vēstulē norādītu, kā uzlabojams pašvaldības darbs.

Paskaidrojumā ministrijas valsts sekretārei Caune vārdu "medības" tikpat kā nepiemin, bet 9. decembrī notikušo pasākumu visur tekstā dēvē par izbraukuma semināru. Lai gan tajā piedalījās ar Jelgavas novada Domes darbu nesaistīti dalībnieki (piemēram, pilsētas slimnīcas valdes loceklis Andris Ķipurs, SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" līdzīpašnieks Māris Peilāns un Ozolnieku novada Domes priekšsēdētājs Māris Ainārs), vēstulē valsts sekretārei Caune raksta, ka pasākumā piedalījās pašvaldības iestāžu darbinieki un novada Domes deputāti. Gan jāuzsver, ka "medību seminārā" uzaicināti bija tikai daži deputāti, vien tie, kas strādā arī pašvaldībā.

"Pasākums netika finansēts no pašvaldības līdzekļiem, izņemot mikroautobusa izmaksas, veicot 34 kilometrus garu maršrutu," raksta Caune, kaut arī pats un citi pašvaldības darbinieki medībās ieradās ar dienesta, nevis personīgajām automašīnām.

Medības darba laikā Caune ministrijai skaidro kā labas pārvaldības principu: "Darba apjoma un noslogotības rezultātā ir radusies situācija, ka faktiski daudzi darbinieki (tajā skaitā pārvalžu vadītāji) savstarpēji nav pazīstami, kas, protams, neatbilst labas komunikācijas pamatnostādnēm. Jelgavas novada pašvaldība pēc savas būtības ir jauna pašvaldība, kas neapšaubāmi ir Jelgavas rajona vietējo pašvaldību tiesību un saistību pārņēmēja kā normatīvo aktu izpratnē, tā arī labas pārvaldības principa visplašākajā izpratnē, kas pēc savas būtības ietver arī visas tās darbības, kas attiecināmas uz adekvātas darbinieku motivācijas un novērtējuma izpausmēm."

Caune paskaidro, ka novada pašvaldība tradīciju reizi gadā rīkot neformālu izbraukuma semināru pārņēmusi no kādreizējās Jelgavas rajona Padomes, taču šajā reizē neformālā atmosfērā novada pašvaldības mērķis bijis risināt aktuālus pašvaldības darbības jautājumus. "Semināra" dalībniekiem esot sniegta informācija un debatēts "par pagastu (pilsētas) pārvaldēm pakļauto institūciju darba optimizāciju no 2010. gada 1. janvāra (vienotu saimniecisko dienestu, finanšu dienestu izveidošana), par 2010. gada budžeta plānošanu un par "Latvenergo" dāvanu karšu piešķiršanas kārtību.

Vienlaikus Caune uzsvēris, ka ar savu rīcību nav vēlējies bojāt pašvaldības tēlu, bet, ja tā sanācis, vainojami esot plašsaziņas līdzekļi. "Diemžēl nākas atzīt, ka valstiski sarežģītā ekonomiskā situācija ir radījusi augsni saasinātai apstākļu izvērtēšanai un faktisko apstākļu pasniegšanas formai, nenoskaidrojot patiesos apstākļus, bet pasniedzot informāciju caur sensācijas prizmu. Neapšaubāmi, neesmu vēlējies jebkādā veidā iedragāt pašvaldības tēlu vai, vēl jo vairāk, mest ēnu uz pašvaldības darbiniekiem, kas ar savu darbu ir pelnījuši visaugstāko novērtējumu," ministrijas valsts sekretārei taisnojas novada mērs.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Justīne Plūmiņa pastāstīja, ka ministrijas juristi izvērtē Caunes rakstīto paskaidrojumu. Pēc tam speciālisti gatavos atbildi Jelgavas novada pašvaldības vadībai ar norādījumiem, ka medības darba laikā nav pieļaujamas un sniegs padomus, kā pašvaldībai uzlabot tās darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!