Foto: DELFI
Lielupes līmenis pie Jelgavas otrdienas rītā bija sasniedzis 253 centimetrus, kas ir tuvu kritiskajai robežai - 256 centimetriem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Vairākas ielas un ceļi ir zem ūdens, bet 170 klientiem pilsētā un novadā atslēgta elektrība. Savukārt Jelgavas apkārtnē no applūdušajām mājām evakuēti divi cilvēki.

Lielupes applūdinātajās mājās pie Staļģenes nakts pagāja mierīgi un, kaut arī ūdens līmenis cēlies par 15 centimetriem, palīdzību neviens nav prasījis. Tomēr no krastiem izgājušās Lielupes palu straumes var būt bīstamas applūdušajām ēkām.

Pēc Jaunsvirlaukas pagasta pārvaldniece Solveiga Arnītes novērojuma, patlaban apdraudētākās ir Rencīšu mājas pārsimt metrus augšpus Staļģenes tilta. Tām blakus ir izveidojies neliels ledus sastrēgums un tādēļ palu straume ir novirzījusies no upes gultnes Rencīšu virzienā.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes docents, hidrotehnisko būvju speciālists Kārlis Siļķe atzīst, ka ledus gabalu triecieni un straumes izskalojumi ēkām ir bīstami un Rencīšos var pat būt apdraudētas cilvēku dzīvības.

Otrdienas rītā izsaukumu uz dārzkopības sabiedrību "Tērvete" saņēma Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jelgavas brigāde, kur no Svētes appludinātās vasarnīcas vajadzēja evakuēt divas sievietes un suni.

Jelgavā ūdens plūst arī uz Kalnciema šosejas pusi. Pašlaik Jelgavā ūdens līmenis ir 2,43 metri, kas ir tuvu plūdu līmenim (2,60 metri), kas atkārtojas ik pēc četriem gadiem, informē pašvaldības preses sekretāre Egita Veinberga.

Pašlaik plūdu dēļ Jelgavas pilksētā un Jelgavas novadā kopumā elektrība atslēgta 170 klientiem, tostarp dārzkopības biedrībās.

No Staļģenes ledus ir pavirzījies uz leju. Pilsētā no Lielupes tilta līdz pilij upes vidū ledus vairs nav. Svētes un Platones upēs augštecē ūdens līmenis ir nedaudz krities.

Pirmdien tika lauzts ledus Lielupes ietekā, taču turpināt lauzt ledu tālāk pa upi ar kuģīšiem nav iespējams, jo tie netiek galā ar pārāk biezo ledu, informē pašvaldība. Esot jāmeklē lielāki kuģi.

Ledus biezums upē pie Jelgavas ir ap 40 centimetriem, savukārt Svētē ledus biezums ir ap 60 centimetriem. Svētē pie Ūziņiem ūdens līmenis šorīt fiksēts 324 centimetri - šie dati liecina, ka Svētē ūdens līmenis krītas, jo vakar pulksten 16 tas bija sasniedzis 348 centimetrus.

Otrdienas rītā sācis lūzt ledus zem Driksas tilta, kur mutuļo upes ūdeņi, novēroja "Zemgales Ziņas", taču pirms un aiz tilta joprojām upi klāj ledus kārta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!