Aizliegums tirgot alkoholiskos dzērienus pēc pulksten 22 spēkā ir jau kopš 2004.gada, taču joprojām atrodas negodīgi tirgotāji, kas uz grādīgā kārotāju rēķina nelegāli iedzīvojas. Arī Jelgava nav izņēmums - par to pārliecinājās arī "Ziņas", mēģinot vairākās tirdzniecības vietās nakts laikā nopirkt alkoholu.
Šogad janvārī Valsts ieņēmumu dienests anulēja alkohola tirdzniecības licenci SIA "Alvero" piederošajam veikalam - kafejnīcai "Rada" pie Jelgavas autoostas, jo likumsargi šajā vietā vairākkārt konstatējuši ar grādīgo dzērienu apriti saistītus pārkāpumus. Izrādās, šī nebūt nav vienīgā vieta, kas piesaistījusi policijas uzmanību ar alkohola tirdzniecību pēc pulksten 22, tomēr panākumi kārtības ieviešanā citur līdz šim dažādu iemeslu dēļ izpalikuši.

Darbdienas vakars. Pulkstenis jau labu brīdi kā pārkāpis pāri divdesmit trešajai diennakts stundai, un daļa pilsētnieku devušies pie miera. SIA "G.I.K.S." piederošajā veikalā "Altava" Neretas un Birzes ielu krustojumā gan neguļ. Norāde uz durvīm liecina, ka pēc pulksten 22 tirdzniecība notiek caur lodziņu. Pēc pieklauvēšanas ilgi nav jāgaida, drīz vien to atver omulīga pārdevēja, kura nebūt nešķiet pārsteigta, izdzirdot taujāšanu pēc sarkanā vīna. Viens, divi, un atvērta pudele stiprināta 19-grādīgā vīna "Daina" no veikala pārceļo pie pircēja, turklāt komplektā ar plastmasas glāzi. Piedevām pirkums izrādās lēts - vīnu izdodas iegādāties par ikdienas cenu - 1,85 latiiem.

Pēc tik veiksmīgas iepirkšanās rodas kāre iegādāties arī ko stiprāku, tādēļ ceļš ved uz Pasta ielu 20 - SIA "Ateksi" diennakts veikalu. Īpaši nav jāpiepūlas, lai šajā vietā iegādātos puslitru degvīna "LB", turklāt pircējs tiek nevis apkalpots caur lodziņu, bet laipni ieaicināts veikala telpās. Par laipnību gan attiecīgi arī jāsamaksā - ja dienā šī grādīgā prece maksā 3,07 latus, tad naktī jāšķiras no četriem latiem.

Apetīte aug ēdot, tāpēc kā nākamā vieta tiek izvēlēts diennakts kiosks Satiksmes ielā 33. Vai nu parole nav īstā, vai arī pārdevēja tiešām ir godprātīga, bet alkoholu šajā vietā iegādāties neizdodas.

Noslēgumā uznāk vēlme vēlreiz pārliecināties par "Altavas" pārdevējas pretimnākšanu un iegādāties pie viņas vēl vienu pudeli. Gatavojoties pirkumam, izdodas pārliecināties, ka par grādīgo dziru iegādi interesējas arī citi. Kādam jau uz kājām ne pārāk stabili stāvošam vīram nepieciešama papildus "uztankošanās", tādēļ ātri vien uz vējjakas iekškabatu pārceļo divu litru alus pudele. Nedaudz vēlāk veiksmīgi izdodas arī otrs eksperimentālais pirkums - vēl viena pudele stiprinātā vīna.

Naksnīgās "iepirkšanās" videoierakstus var noskatīties portālā www.zz.lv .

Jelgavas Ekonomikas policijas nodaļas priekšnieks Gundars Nordmanis "Ziņām" skaidro - lai uzsāktu administratīvo lietvedību par alkohola tirdzniecību pēc pulksten 22, pārdevējs "jāpieķer pie rokas".

Alkoholisko dzērienu aprites likums paredz, ka grādīgā mazumtirdzniecība no pulksten 22 līdz 8, izņemot tādas mazumtirdzniecības vietas, kurās alkoholiskie dzērieni tiek realizēti izlejamā veidā un tiek nodrošināta to patērēšana uz vietas, aizliegta. Nereti veikalos darbojas nosacītas kafejnīcas, kur stūrī, lielākoties skata pēc, nolikts miniatūrs galdiņš. Šajās vietās, ja vien ir atbilstoša licence, pircēji iegādāto alkoholu drīkst lietot uz vietas. Šādās tirdzniecības vietās nakts laikā arī atļauts uzlikt papildus uzcenojumu.

Sazinoties ar SIA "Ateksi" veikala vadītāju, viņa iesākumā atklāj, ka naktī drīkst tirgot alkoholu, bet pēc precizējoša jautājuma paskaidro, ka veikalā darbojas kafejnīca. Tiesa, uz jautājumu, kas Pasta ielā slēpjas aiz vārda "kafejnīca", sieviete, kura savu vārdu tā arī nenosauc, aizbildinoties ar nevēlēšanos runāt, noliek klausuli.

Uz vietas "Ziņas" pārliecinājās, ka Pasta ielā 20 nav neviena galdiņa, kas ļautu šo veikalu uzskatīt par kafejnīcu, acīmredzot, pircējiem grādīgais jāmalko stāvot. SIA "Ateksi" valdes priekšsēdētāja ir kāda Natālija Siņavska, savukārt valdes locekle - Tatjana Andrejeva. Ar likuma uzraudzītājiem šai firmai bijusi darīšana jau iepriekš, piemēram, pagājušajā gadā Valsts darba inspekcija atklājusi, ka ar tur strādājošajiem nav noslēgti darba līgumi.

Ar veikalu "Altava" vadību "Ziņām" neizdevās sazināties, bet pārdevēja atteicās komentēt alkohola tirdzniecības faktu. Šā veikala saimnieki ir Svētē reģistrētā firma "G.I.K.S.", kuras valdes priekšsēdētāja ir Irēna Gogoļeva, bet valdes locekle - Svetlana Kosareva. Pagājušajā gadā uzņēmums vairākas reizes nonācis Pārtikas un veterinārā dienesta uzmanības lokā, kad fiksētas nepilnības pārtikas apritē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!