Foto: LETA
Maija beigas Rīgā notikušais Austrumu partnerības samits bija izgāšanās, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Roberts Zīle (NA).

"Skaidrs, ka labums arī ir – uzlika Latviju pamanāmāk uz Eiropas kartes," Strasbūrā, komentējot Latvijas veikumu Eiropas Savienības (EP) prezidentūrā, žurnālistiem norādīja Zīle, piebilstot, ka Austrumu partnerības samits gan kopumā būtu vērtējams kā izgāšanās.

"Kas cilvēkiem visvairāk palika atmiņā? Atvēru tās bildes... Junkers tur bučoja kā Brežņevs. Stāvēja uz sarkanā paklāja un, man liekas, viņš nebija saprātā, ko vispār dara. Pliķēja  [Ungārijas premjeram] Orbanam un teica: "Sveiks, diktator!" Šāda vīriešu skūpstīšana daudziem cilvēkiem atgādināja Brežņeva laikus. Ja tas, tā bilde, kas bija visos medijos, jums paliek kā galvenā aina no samita, tad to laikam nevar saukt par izdevušos samitu," klāstīja Zīle.

Foto: Vida Press

"Ja jau pirms samita zināja, ka dažām valstīm kā Ukraina un Gruzija, kurām ir konkrēts plāns kaut kad iegūt apsolījumu par bezvīzu režīmu, ka to nevarēs iedot, tad jau pašos pamatos tur nevarēja būt veiksmīgs rezultāts," pauž Zīle.

"Es domāju, ka tie Ukrainas un Gruzijas politiķi, kas centās vest šīs valstis Eiropas virzienā, pēc samita ir nostādīti vēl sliktākā stāvoklī. Gruzijā arvien vairāk cilvēku atbalsta pievienošanos Eirāzijas savienībai, arī Ukrainā sabiedriskā doma būs vīlusies par šādu lēmumu," stāstīja Zīle.

Savukārt, atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu, par to, kas tomēr varētu būt labākais, kas samitā noticis, Zīle atbildēja, ka tā noteikti neesot gala rezolūcija. "Par rezolūciju neesmu labās domās. Samita laikā gan vairākiem valstu līderiem bija iespēja tikties un noslēgt vairākus enerģētikas līgumus, kas gan nav tiešs samita sasniegums."

Jau vēstīts, ka 22.maijā noslēdzās Austrumu partnerības samits, kurā tomēr netika apstiprināts bezvīzu režīms ar Ukrainu un Gruziju.

Samita deklarācijā visas iesaistītas puses tiek aicinātas sadarboties, lai veiktu starptautisku Nīderlandes "MH17" lidmašīnas notriekšanas izmeklēšanu un sodītu tos, kas pie tās ir vainojami. ES valstis deklarācijā no jauna apstiprina ES-Ukrainas samitā izteikto pozīciju par Krimas un Sevastopoles nelegālās aneksijas nosodījumu. Samita dalībnieki tāpat no jauna apstiprina savu pozīciju attiecībā uz ANO Ģenerālās Asamblejas lēmumu par Ukrainas teritoriālo integritāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!