Foto: Reuters/Scanpix
Ceturtdien, 8.janvārī, Rīgā paredzēta Latvijas valdības un Eiropas Komisijas (EK) komisāru kolēģijas tikšanās, kuras laikā tiks pārrunāta Latvijas prezidentūras programma un prioritātes, liecina Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē sekretariāta informācija. Tāpat ceturtdien notiks arī svinīgā prezidentūras atklāšana.

Komisāru kolēģijā ietilpst EK priekšsēdētājs Žans Klods Junkers, septiņi viceprezidenti, tostarp Latvijas ekspremjers Valdis Dombrovskis (V), pirmais viceprezidents Frans Timmermans un Augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni, kā arī 20 komisāri.

Savukārt plkst. 18:00, Latvijas Nacionālajā Operā notiks Latvijas prezidentūras ES Padomē atklāšanas pasākums, kurā ar uzrunām uzstāsies Valsts prezidents Andris Bērziņš, Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks, Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers un Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Ziņots, ka, ņemot vērā augsto viesu ierašanos, Rīgā gaidāmi ievērojami satiksmes ieroebžojumi. Īslaicīgi, uz dažām minūtēm, tiks slēgta vai ierobežota arī satiksme Rīgas centrā.

Jau vēstīts, ka mākamo sešu mēnešu laikā Latvijā plānota aptuveni 25 000 dažādu ārzemju viesu ierašanās, tostarp ministri, augstākās amatpersonas, eksperti, kā arī vismaz 700 dažādu ārvalstu mediju pārstāvji.

Ar būtiskākajiem prezidentūras pasākumiem, kas norisināsies Latvijā nākamā pusgadā laikā, iespējams iepazīties šeit.

Kā pirmā no Baltijas valstīm ES prezidentūru 2013.gada otrajā pusgadā vadīja Lietuva, bet Igaunija šos pienākumus uzņemsies 2018.gada pirmajā pusē.

Kā atgādina Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāts, katra ES dalībvalsts rotācijas kārtībā uz sešiem mēnešiem kļūst par prezidējošo valsti un vada ES Padomes darba norisi. Prezidentūra ir iespēja katrai ES dalībvalstij neatkarīgi no tās lieluma vai iestāšanās laika ES veidot ES dienaskārtību un vadīt ES Padomes darbu.

Pēc Latvijas 2015.gada vidū prezidējošās valsts pienākumus uzņemsies Luksemburga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!