Foto: AFP/Scanpix
Bijušais Luksemburgas premjerministrs Žans Klods Junkers (59) otrdien, 15.jūlijā, slēgtā balsojumā saņēmis Eiropas Parlamenta (EP) atbalstu, tādējādi izturot pēdējo pārbaudījumu ceļā uz Eiropas Komisijas (EK) prezidenta krēslu.

Par Junkeru balsoja 422, bet pret - 250 deputāti.

Junkers amata pienākumus sāks pildīt 2014.gada 1. novembrī, kad beidzas pašreizējās Komisijas piecgadu pilnvaru termiņš. Minimālais Junkera ievēlēšanai vajadzīgais balsu skaits bija 376.

Pirmo reizi Eiropas Savienības (ES) vēsturē Eiropas Parlaments EK prezidentu ievēlēja, nevis vienkārši apstiprināja. EK prezidenta kandidātu, atbilstoši Lisabonas līgumam, kurš stājās 2009. gada decembrī, ierosināja ES Padome.

27.jūnijā Junkers saņēma arī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderu, tostarp arī Latvijas premjeres Laimdotas Straujumas (V), atbalstu, līdz ar to EP balsojuma rezultāts bija prognozējams.

Junkers Luksemburgas valdības vadītāja amatā nostrādājis 19 gadus, ar šo rādītāju esot ES dalībvalstu rekordists.

EP lēmums dot "zaļo gaismu" Junkeram kā EK prezidentam nozīmē, ka tagad praktiski var sākties EK komisiju portfeļu dalīšana.

Jau ziņots, ka potenciāli no Latvijas uz komisāra amatu varētu pretendēt ekspremjers Valdis Dombrovskis (V), taču, pēc Eiropas ziņu medija "Euobserver" un "The Economist" informācijas, Dombrovskis varētu būt kandidāts arī uz ES Padomes prezidenta krēslu. Līdz ar to, iespējams, Latvijai nāksies apsvērt kāda cita komisāra kandidatūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!