„Ar gandarījumu uzzinu, ka Jūrmalas pilsētas muzejs ieguvis balvu par vides pieejamību „Zelta kruķis". To 13. decembrī īpašā ceremonijā muzeja direktorei Intai Baumanei pasniedza invalīdu draugu biedrība „Apeirons", atzīst Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Juris Hlevickis. Par šādu Hlevicka viedokli portālu “Delfi” informēja pilsētas domē.
„Muzeja rekonstrukcijas otrās kārtas pabeigšana pašvaldībai šogad bija viens no galvenajiem investīciju projektiem. Projektējot vecās veļas mazgātavas pārbūvi par muzeju, īpašu uzmanību pievērsām tam, lai risinājumi atbilstu mūsdienu prasībām un telpas būtu pieejamas ikvienam, arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Muzejs pēc remonta tikai 26. novembrī vēra durvis, un jau pirmajos tur notikušajos pasākumos no invalīdiem dzirdējām atzinīgus vārdus, ka esam par viņiem padomājuši," pastāstīja Hlevickis.

Jūrmalas muzejā ir iekārtots lēzens panduss nokļūšanai ēkā. Ir platdurvju lifts, ar kuru var nokļūt otrajā stāvā. Starp telpām nav sliekšņu. Visas durvis, ieskaitot sanitāro mezglu ieejas, ir pietiekama platuma, lai pa tām varētu iekļūt cilvēki ratiņkrēslos. Tie ir īpašie pasākumi, lai nodrošinātu vides pieejamību.

Jūrmalas pašvaldība pēdējos gados pievērš pastiprinātu uzmanību sabiedrības integrācijai un tās ietvaros – vides pieejamības uzlabošanai. Iedzīvotāju integrācijas jautājumu komisijas pārstāvji kopā ar cilvēkiem ratiņkrēslos pirms pāris gadiem apsekoja visas pilsētā esošās sabiedriskās būves, lai novērtētu to pieejamību cilvēkiem ratiņkrēslos. Kopš tā laika vairākām pašvaldības sabiedriskajām ēkām ir uzbūvēti pandusi, pielāgotas tualetes, piemēram, Slokas bibliotēkā, Labklājības pārvaldē, pašas domes ēkā Jomas ielā 1/5. Arī nākamgad tiek plānots vairāku pašvaldības ēku aprīkošana, lai uzlabotu to pieejamību, pastāstīja domē.

Visām jaunceļamajām vai rekonstruējamām sabiedriskajām ēkām pilsētā tiek izvirzītas vides pieejamības prasības, bet pašlaik rekonstruējamā namā Nometņu ielā 2a visi vairāk nekā 10 pirmā stāva dzīvokļi būs pielāgoti invalīdu ar kustību traucējumiem vajadzībām, pastāstīja domē.

Iedzīvotāju integrācijas jautājumu komisija vērsusies arī pie citu sabiedrisko ēku īpašniekiem un apsaimniekotājiem ar lūgumu savas telpas pielāgot cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Tāpat pēc šīs komisijas iniciatīvas pilsētas poliklīnikās un domes ēkā izvietoti dzeltenas krāsas marķējumi, kas palīdz vājredzīgajiem ievērot kāpņu pirmo un pēdējo pakāpienu.

Pēdējos gados invalīdiem pieejama kļuvusi arī pludmale jo daudzās vietās ir izbūvētas laipas, pa kurām ar ratiņiem var nobraukt līdz pat pludmales mitrajām smiltīm. Pie glābšanas stacijām ir pieejamas tualetes invalīdiem. Šie labiekārtošanas darbi kāpu zonā un pludmalē turpināsies arī 2005. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!