Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Ģirts Trencis ir pieņēmis lēmumu sākt tiesvedību pret vairākiem pašvaldības nekustamā īpašuma nomas parādniekiem, informēja Jūrmalas domes sabiedrisko attiecību nodaļā.
Saskaņā ar 2008.gada decembra sākuma datiem, Jūrmalas pilsētas domei bija 159 nekustamā īpašuma nomas maksas parādnieki par kopējo summu gandrīz 1,24 miljoni latu.

Lielāki nekustamā īpašuma nomas parādnieki 2008.gada decembrī bija SIA "Lodeszars" ar kopējo parādu vairāk nekā 580 000 latu (nomas līgumi slēgti 10.12.2004. un 25.02.2005.), SIA "Vilongs" ar vairāk nekā 85 000 latu (nomas līgums 06.07.2004.), un SIA "FRC" ar vairāk nekā 55 000 latu lielu parādu (līgums slēgts 2005. gada 11. martā). Tādēļ 2008.gada 19.decembrī Rīgas Apgabaltiesā tika iesniegta prasība pret SIA "Lodeszars", bet Jūrmalas pilsētas tiesā - pret SIA "Vilongs" un SIA "FRC".

Pašlaik Jūrmalas pilsētas dome gatavo iesniegšanai tiesā vēl vairākus desmitus iesniegumu pret pārējiem nomas maksas parādniekiem.

Lielākā daļa nemaksātāju ir tie, kas līgumus ar pašvaldību slēguši 2004.-2005.gadu laikā, un jau vairākus gadus tiek vērtēta šo līgumu noslēgšanas likumība un atbilstība pašvaldības interesēm, norāda Trencis. "Par būtiskiem trūkumiem šo līgumu slēgšanā mums ir norādījusi arī Valsts Kontrole, kurai esam pateicīgi par visu nekustamā īpašuma nomas līgumu kopš 2004. gada izvērtējumu," atzīst pilsētas mērs.

Līgumiskās attiecības pārsvarā tika dibinātas laika posmā, kad normatīvie akti neregulēja nomas maksas aprēķināšanas un noteikšanas kārtību, līdz ar to zemes nomas maksas apmērs tika piesaistīts zemes kadastrālajai vērtībai un noteikts atbilstoši Jūrmalas pilsētas domes lēmumiem. Visos noslēgtajos līgumos tika noteikts, ka "līguma darbības laikā Iznomātājam ir tiesības vienpusēji koriģēt nomas maksu visos oficiālajos valsts naudas un cenu mēroga izmaiņu gadījumos, gada inflācijas koeficientam pārsniedzot 10% likmi vai atkarībā no zemesgabala kadastrālās vērtības maiņas. Par nomas maksas izmaiņām Nomnieks tiek brīdināts vienu mēnesi iepriekš."

Aktualizētā zemes kadastrālo vērtību bāze stājās spēkā 2008.gada 1.janvārī, un Latvijā visām nekustamā īpašuma grupām vairākkārtīgi pieauga zemes kadastrālā vērtība. Tāpēc Jūrmalas pilsētas dome 2007.gada novembrī visiem pašvaldības zemes gabalu nomniekiem nosūtīja brīdinājumu par gaidāmo straujo nomas maksas pieaugumu.

2008.gada sākumā, atbilstoši nomas līgumu nosacījumiem un jaunajām kadastrālajām vērtībām tika veikts zemes nomas maksas pārrēķins. Pēc tam visiem nomniekiem vairāk kārt tika izsūtīti brīdinājumi par parādsaistībām pret Jūrmalas pilsētas domi ar mērķi veicināt maksājumu labprātīgu izpildi. Daudzi nomnieki nav godprātīgi pildījuši nomas līgumu saistības.

Līdz ar to ir aizskartas Jūrmalas pilsētas domes tiesības un starp Iznomātāju un Nomniekiem rodas civiltiesisks strīds, kas izskatāms tiesā. Tādēļ pašvaldība 2008.gada decembrī uzsāka parādsaistību piespiedu izpildi tiesvedības ceļā, ceļot parāda piedziņas prasības Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!