Foto: morgueFile
Jūrmalas slimnīcā vēl nav izlemts, vai tā centīsies pievienoties augstākā līmeņa lokālajām slimnīcām, tomēr no otrā pusgada slimnīcā tiks veiktas reformas finansējuma samazinājuma dēļ, pastāstīja Jūrmalas slimnīcas pārstāve Inese Liepa.

Patlaban Jūrmalas slimnīcā vēl nav pieņemts lēmums par to, kura līmeņa lokālajām slimnīcām tā centīsies pievienoties, tomēr neatkarīgi no līmeņa Jūrmalas slimnīca arī turpmāk sniegs neatliekamo medicīnisko palīdzību, nodrošinot piecu profilu dežūrārstu darbu visu diennakti.

Tomēr, ņemot vērā 11% finanšu samazinājumu, no otrā pusgada slimnīcā tiks veiktas reformas, cenšoties maksimāli saglabāt pašreizējo personāla skaitu. "Finanšu samazinājuma dēļ būsim spiesti to kompensēt no maksas pakalpojumu ieņēmumiem, tādā veidā atņemot slimnīcas attīstībai paredzētos līdzekļus," norādīja Liepa.

"Finansējuma samazinājums neatliekamajai palīdzībai, kas uzskatāma kā sabiedrībai primāri nepieciešama, pašsaprotami tiek vērtēts negatīvi, taču Jūrmalas slimnīca respektē Veselības ministrijas lēmumu un izprot aizsākto reformu nepieciešamību veselības aprūpē," norādīja Jūrmalas slimnīcas pārstāve.

Kā ziņots, pēc VM darba grupas lēmuma starp augstākā līmeņa lokālajām slimnīcām ierindotas Madonas slimnīca, Kuldīgas slimnīca, Cēsu klīnika, Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība.

Savukārt Alūksnes, Krāslavas un Preiļu slimnīcas iekļautas zemākajā lokālo slimnīcu līmenī. Izveidojusies arī slimnīcu grupa - Ogres rajona slimnīca, Dobeles un apkārtnes slimnīca, Tukuma slimnīca, Jūrmalas slimnīca -, kas pēc kritērijiem atrodas starp šiem līmeņiem un kurām, attiecīgi izpildot vai neizpildot noteiktās prasības, būs iespēja pievienoties vienai vai otrai lokālo slimnīcu grupai.

Lielākās izmaiņas, kas plānotas no šā gada 1.jūlija, saistītas ar slimnīcu pakalpojumu apmaksas tarifu sadalīšanu "ķirurģiskajos" un "terapeitiskajos", turpmāk diferencējot to apmaksu atbilstoši reālajām izmaksām, uzsver VM.

Papildus, izvērtējot sniegtās medicīniskās palīdzības līdzšinējo apjomu, specifiku un tendences, turpmāk plānots no valsts budžeta apmaksāt nepieciešamo obligāti nodrošināmo personālu. Atsevišķās ārstniecības iestādēs tas atbilst šā brīža personāla nodrošinājumam, bet daļā minēto iestāžu to vadībai būs jāmaina personāla noslodzes plāns dienas un nakts stundās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!