Foto: PantherMedia/Scanpix
Cilvēka mēle, kā zināms, atšķir vairākas garšas nianses: sāļu, skābu, rūgtu, saldu un asu. Zinot, kā ar tām sadzīvo vai nesadzīvo vīniem raksturīgie aromāti un garšas, ir krietni vienkāršāk izvēlēties piemērotu ēdiena un dzēriena kombināciju.

Ēdieni ar noslieci uz sāļumu

Ja ēdienā toni nosaka tādi produkti kā, piemēram, anšovi, kas parasti ir ļoti sāļi, šķiņķis vai rupjā jūras sāls, tad piemērotāki būs vīni ar salīdzinoši mazu skābumu. Iemesls ir vienkāršs: sāļš un skābs viens otru vēl vairāk pastiprina. Šajā ziņā harmoniju radīs, piemēram, tādi vīni, kā baltais "Soave" un "Orvieto" no Itālijas vai arī sarkanais "Tempranillo" un "Rioja" no Spānijas. Savukārt, baudot tādu delikatesi kā vītināto šķiņķi, kas ir iecienīts partneris vīnam, tomēr jāņem vērā, no kurienes šķiņķis ir cēlies. Slavenajam Parmas šķiņķim piemīt saldenāka garša, līdz ar to tam vairāk piederēsies viegls, ar tanīniem nepiesātināts sarkanvīns vai baltvīns, turpretī spāņu vītinātie šķiņķi ir smagāki un sāļāki, tāpēc ar tiem labāk saderēs iepriekšminētie spāņu vīni.

Ēdieni ar noslieci uz skābumu

Arī skābā un sāļā garša viena otru pastiprina, tāpēc ēdieniem, piemēram, desertiem ar izteiktu skābenu piegaršu, ar citronu, laima vai pat apelsīna piedevu kontrastam labāk piederēsies augļains saldais vīns, kaut vai muskats. Citronu sorbeti labi sader ar sauso dzirkstošo vīnu vai šampanieti. Savukārt ļoti skābiem ēdieniem, piemēram, gatavotiem no rabarberiem, saderība ar vīnu ir atkarīga no gatavošanas, teiksim, kūka vai kompots labi saderēs ar muskatvīniem. Arī tomātos ir gana daudz skābes, tāpēc tomātu salātiem būtu piemērots ne visai skābs baltvīns, piemēram, "Vernaccia di San Gimignano" vai arī rozā vīns no Dienvidfrancijas. Savukārt ar klasisku tomātu mērci dažādos variantos saderēs augļaini, ar tanīniem nepiesātināti sarkanvīni, piemēram, "Valpolicella".

Ēdieni ar noslieci uz asumu, pikantumu

Tā kā aizvien populārāki kļūst dažādi čilī ēdieni, meksikāņu un Āzijas tautu virtuves ēdieni, kuros neskopojas ar asām garšvielām, ir vērts arī tiem atrast saderīgus vīnus. Pie spēcīgiem ēdieniem piederēsies spēcīgi sarkanvīni, bet pie vieglākiem āziešu ēdieniem - augļaini rozā vīni vai viegli sarkanvīni, "Beaujolais" vai "Barbera d'Asti". Tie it sevišķi labi sader ar dažādiem rīsu nūdeļu salātiem ar čilī un kokosriekstu pienu.

Ēdieni ar noslieci uz rūgtumu

Rūgts un salds viens otru it kā neitralizē vai arī padara rūgtu garšu harmoniskāku. Dzērienu jomā klasisks piemērs ir tie rūgtie dzērieni, kas gatavoti uz artišoku bāzes, jo tie vienlaikus ir gan patīkami rūgteni, gan ļoti saldi. Savukārt ēdienu jomā vieni no pazīstamākajiem rūgtajiem produktiem ir cigoriņi. Tiem lielu daļu rūgtuma var mazināt, piemēram, lapas pirms cepšanas viegli apkaisot ar cukuru. Rūgtenajiem ēdieniem ieteicami ir vīni ar mazu skābes saturu, viegli iesaldeni. Piemēram, vidusceļš šādās reizēs varētu būt "Chardonnay", kas sader arī pikantiem ēdieniem, kam pievienotas tādas rūgtas garšvielas kā kanēlis un safrāns. Turpretī pie desertiem ar kanēli vai safrānu drīzāk piestāvēs saldie vīni, teiksim, muskats, vai arī portvīni.

Ēdieni ar noslieci uz saldumu

Salds un salds, saprotams, viens otru vēl vairāk pastiprina, turpretī salds un skābs rada nekādu garšu. Tāpēc vīnam, ko pasniedz pie saldiem cepumiem vai augļu desertiem, vajadzētu būt vēl mazliet saldākiem par ēdienu, jo tad tas, no vienas puses, pasvītro savu raksturu, bet, no otras puses, uzsver ēdiena nianses. Šādās reizēs labi der arī portvīni. Taču ar svaigiem augļiem kā tādiem gan jāuzmanās, salds vīns tos padarīs nekādus, bet sauss - nepatīkami pastiprinās skābumu. Labāk izvēlēties vieglu muskatu ar augļu garšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!