Foto: stock.xchng
Kādi produkti ir veselīgi un kādi nē? Kādu diētu ieturēt, lai ar karoti neizraktu sev kapu? Cik kurš ēdiens satur kalorijas un cik man tās vajag, lai cīnītos ar lieko svaru, locītavu sāpēm, augstu asinsspiedienu, holesterīna līmeni asinīs?

Tagad par to visu varat aizmirst. Izrādās, ka veselīgi ēst un kontrolēt svaru ir tikpat viegli kā panākt muskuļu un sirds asinsvadu sistēmas izturību. Turklāt jums nevajadzēs ne badoties, ne arī atteikties no kādiem ēdieniem. Ja jūs šo ieteikumu neievērosiet, jūs ne tikai nesasniegsiet mērķi, bet arī sabojāsiet veselību.

Notievēšanas programmas uzdevums ir zaudēt liekos taukus, tanī pat laikā saglabājot muskuļus, asinis, kaulus. Šādu efektu panāk fiziski vingrinājumi. Jūs vienlaikus zaudējat taukus un stimulējat muskuļu, kaulu un asiņu attīstību. Svari sākumā var rādīt, ka jūsu svars pieaug, jo šie smagākie un veselībai svarīgākie audi aizvieto vieglākos taukaudus. Bet jūsu izskats spogulī tūdaļ atspoguļo labvēlīgās pārmaiņas. Svars spēj dot tikai vispārēju priekšstatu par jūsu barojumu. Ja laiks ir karsts un jūs maz dzerat, jūs zaudējat šķidrumu. Svari rādīs, ka jūs sverat mazāk, bet turpinot dzert mazāk kā nepieciešams, jūs sāksiet justies slikti. Padzeroties jūsu pašsajūta uzlabosies, bet arī svars tiks atgūts. Muskuļainiem vīriešiem svars nav tik nozīmīgs rādītājs kā vidukļa apkārtmērs. Vīriešiem tauki visbiežāk sāk uzkrāties viduklī. Viņiem vidukļa apkārtmēram būtu jābūt mazākam kā gurnu. Sievietes uzkrāj taukus dažādi. Citas gūžās, citas augšdelmos, krūtīs, vēderā. Sievietēm noderīgāks ir collas tests. Paņemiet grāmatu, kas ir tieši collu (2,5 cm) bieza, un saņemiet starp īkšķi un rādītāju. Tad saņemat ādas kroku vēdera sānos, uz augšstilba, augšdelma un citur. Nekur krokas biezumam nevajadzētu pārsniegt šo collu. Ja kroka ir biezāka, tad katrs pus centimetrs aptuveni norāda uz liekiem 3 kilogramiem tauku.

Tauku šūnas ir enerģijas krātuves, paredzētas dienām, kad nebūs ko ēst. Mūsu apstākļos tā vairs nemēdz notikt, tādēļ šādas rezerves mums vairs nav vajadzīgas. Taukaudos ir daudz asinsvadu. Katrs lieks grams tauku pievieno milzumu asinsvadu, kas sirdij papildus jāapasiņo.

Ja jūsu svars pēdējā laikā nav mainījies, tad lieki uzņemtas 100 kalorijas dienā pakāpeniski jums liks pieņemties svarā tieši tāpat kā 100 iztērētas kalorijas vairāk kā parasti, vai neuzņemtas kā parasti, liks jums pamazām zaudēt svaru. Tas ir tik vienkārši. Jo dzīvības uzturēšanai un ikdienas aktivitātēm ir vajadzīga enerģija. Pieaugušam cilvēkam atkarībā no svara, dzimuma un aktivitātes pakāpes tā svārstās no 2000 - 3500 kalorijām dienā.

Cilvēkam, kas apņēmies samazināt savu svaru, visgrūtāk ir likt saprast, ka viņš nedrīkst zaudēt vairāk kā 50 gramus dienā, jeb 350 gramus nedēļā. Tie sastāda 17 kilogramus gadā, kam būtu jāapmierina pat visaugstākās prasības. Tiem, kas ir mēģinājuši gada laikā nomest vairāk, iegūto figūru saglabāt nav izdevies. Tiem, kas ir ievērojuši šo noteikumu, visiem ir izdevies neatgriezeniski zaudēt svaru. Process kļūst automātisks. Ja jūs kļūstat mazliet aktīvāki un ja jūs mazliet ierobežojat uzņemtās kalorijas, jums ir jākrītas svarā. Šis nosacījums ir tik svarīgs, ka jums ir jāpalielina savs svars, ja jūs to zaudējiet pārāk strauji. Der tikai plānotais svara zudums.

Ja jūs zaudējat svaru pārāk strauji, jūs zaudējat pārsvarā ūdeni, nedaudz taukaudus, un arī muskuļus, kaulus un asins sastāvdaļas. Agrāk vai vēlāk tas izpaudīsies kā slikta pašsajūta, nogurums, sausa āda, trausli nespodri mati un nagi, sievietēm var pat aizkavēties vai pārtraukties mēnešreizes.

Mazam bērnam piemīt instinkti, kas liek viņam raudāt un ēst, kad viņš ir izsalcis un pārtraukt ēst, kad ir paēdis. Kad vecāki sāk viņu slavēt un mīļot par to, ka viņš labi ēd, šis līdzsvars zūd. ''Izēd tukšu'' un ''jums jāpaņem vēl kāds gabaliņš'' - neskatoties uz to, ka cilvēks jūtas paēdis un ir ar lieko svaru. Ja kāds ir mums kaut ko pagatavojis, tā sauktā pieklājība liek to vismaz nogaršot. Galda tradīcijas mums liek ēst arī tad, kad mēs to nevēlamies un tas nodara pāri veselībai.

Tas, ka mēs esam mācīti ēst noteiktā veidā, neuzliek mums pienākumu tā turpināt.

Tā kā aptaukošanās rodas, uzņemot ēdienu nedaudz vairāk kā nepieciešams un nedaudz mazāk kā nepieciešams aktīvi kustoties, tad veselīgākais veids, kā to novērst, ir nedaudz palielināt aktivitāti un vienlaikus nedaudz ierobežot uztura daudzumu, saglabājot tā pilnvērtīgu dažādību. Tas ļaus izvairīties no vielmaiņas traucējumiem un uzturēt labu veselību.

Kamēr jūs viegli ierobežojat kalorijas, bet ēdat daudzveidīgu ēdienu, jums būs laba veselība. Bet tiklīdz jūs sāksiet izvairīties no kādiem produktiem, jūs nonāksit nepatikšanās. Visas diētas, kas izslēdz daudzveidību un iesaka pāris maģiskus ēdienus, uz kuriem būtu jābalstās, ir neveselīgas. Tā ieteikumi atteikties (piemēram, no graudu ēdieniem vai arī ēst tikai graudu ēdienus) noved pie nelīdzsvarota uztura un veselībai nepieciešamu uztura sastāvdaļu trūkuma. Ja, piemēram, jūs uzturā ilgstoši ierobežosit ogļhidrātiem bagātus produktus, piemēram, maizi un graudu putras, jūsu organisms sāks pastiprināti noārdīt taukus un galveno audu būvmateriālu - olbaltumvielas. Tiem sadaloties asinīs nonāk pārāk daudz skābu vielmaiņas produktu, nopietnākos gadījumos pat var just acetona smaku no mutes, un cilvēks jūtas slims un vārgs. Organismā nepārtraukti norit nolietoto audu sabrukšana un aizvietošana ar jauniem. Kamēr šie procesi ir līdzsvarā, cilvēks jūtas vesels un izskatās labi. Trūkstot enerģijai un ogļhidrātiem, olbaltumvielas pastiprināti sadalās un noārdīšanās procesi sāk ņemt pārsvaru pār atjaunošanās procesiem. Organisms tiek novājināts, tā pretestības rezerves izsīkst, neuzņēmība pret slimībām pazeminās. Audu sabrukumu paātrina pārpūle un nepietiekams uzturs, bet atjaunošanās procesus, veselībai nekaitējot, paātrināt nav iespējams. Tos paātrina tikai pastiprināta hormonu lietošana, kam ir savi nevēlami blakus efekti.

Briesmas, kas rodas izvairoties no kāda uzturlīdzekļu veida, stipri pārsniedz iespējamos labumus, ko varētu gūt, uz tā rēķina pastiprināti saņemot kādu citu uzturlīdzekli, jo atteikšanās no dažādības nenovēršami noved pie iztrūkuma.

Neatsakieties pat no holesterīnu saturošām olām. Tikai kļūstiet mazliet aktīvāki un liekais holesterīns tiks notērēts enerģijai. Īpašās atslodzes diētas, piemēram, tikai augļi un biezpiens vai liesie sieri, ir uztura sastāvdaļu ziņā nepilnvērtīgas, un ja jūs tā ēdīsiet ilgāk par mēnesi, jūsu organisma uzkrātie barības vielu iekrājumi izsīks, un jūs sāksiet slimot.

Vienīgais drošais ieteikums ir - nedaudz no visa. Jo lielāka dažādība, jo veselīgāk. Vismaz reizi nedēļā ēdiet visu, kas jums patiešām garšo. Tai skaitā 500 kaloriju šokolādes tāfelīti, ja jums to patiešām gribās.

Tas, kas padarīs jūsu uzturu veselīgu, ir nevis daudzums vai kvalitāte, bet daudzveidība. Gabaliņš gaļas, nedaudz dažādu svaigu un vārītu sakņu, salāti, siera šķēle, augļi, pilngraudu maize, mazliet pākšaugu biezeņa, sēnes - no visa pa druskai vienā ēdienreizē. Tas ir olbaltumu, taukvielu un ogļhidrātu vitamīnu un minerālvielu maisījums.

Visus produktus, ko var ēst neapstrādātā veidā, tādā nedaudz arī ēdat. Jo īsāku laiku jūs tos gatavojot karsēsiet, jo vairāk uzturvielu tajos saglabāsies. Attīrīts cukurs un milti uzturvielu ziņā ir ļoti nabadzīgi. Tie tiek ātri uzsūkti un, ja slodze un prasības pēc enerģijas nav lielas, tiek pārvērsti un uzglabāti kā tauki.

 

Turpinājums: Kā veselīgi notievēt (2)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!