Foto: LETA
Kādā no Latvijas pilsētām - vai tā būtu Rīga, Jūrmala vai kāda cita pilsēta - ir plānots uzstādīt padomju laika kulta dziedātājam un aktierim Vladimiram Visockim veltītu skulpturālo bareljefu "Vladimirs Visockis un laikabiedri", šodien preses konferencē pastāstīja asociācijas "Miera kauss" pārstāvis Jurijs Kaida.

Visockis bijis daudzās Latvijas vietās - filmējies Jūrmalā, uzstājies un uzturējies vairākās vietās Rīgā, kā arī bijis citās Latvijas pilsētās, tālab patlaban vēl nav zināma precīza skulpturālā bareljefa atrašanās vieta.

Kā pastāstīja Kaida, sākotnēji ir bijusi doma tikai par bareljefa veidošanu Varšavā vai kādā citā Polijas pilsētā. Taču tad radusies ideja arī par bareljefa veidošanu Rīgā vai kur citur Latvijā, ko atbalstījis arī Visocka dēls Nikolajs Visockis un kosmonauts Georgijs Grečko, kas bija pasaulē pirmais, kurš pārraidīja Visocka dziesmu koncertu no Zemes orbītas kosmosā.

Bareljefa mākslinieciskā veidojuma pamatā būs sinerģētiskais princips. Bareljefa centrā atradīsies Visocka profils, kam apkārt tiks izkārtoti autogrāfi, zīmējumi vai zīmes, kuras pašrocīgi būs atstājuši slaveni Visocka laikabiedri un tuvi draugi, kuri katrs savā veidā ir ietekmējuši viņa daiļradi vai dzīvi, uzsvēra Kaida. Bareljefu veidos Latvijā dzīvojošais gruzīnu izcelsmes skulptors Goča Huskivadze.

Kā pastāstīja Polijas vēstniecības Latvijā pārstāve Kristīne Barkovska, arī Varšavā ir plānots uzstādīt Visockim veltītu bareljefu, kas vizuāli būtu tāds pats kā Latvijā plānotais. "Visockis Polijā ir iemīļots, daudzi aktieri dzied viņa dziesmas," piebilda Barkovska.

Kaida sacīja, ka pagaidām vēl neesot skaidrs, cik izmaksās bareljefs, taču viņš piebilda, ka to "finansēs cilvēki, kas grib, lai Vladimirs Visockis būtu te".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!