Foto: ČetrasSezonas.lv
It bieži kafijas, vīna un citu niansēti izgaršojamu produktu iepakojuma aprakstu lasīšana var konkurēt ar pašu to baudīšanu. Vārdi uz paciņas uzbur gluži vai Ēdenes dārza pārpilnības vīziju – tik dažādi augļi, ziedi, leģendāri nosaukumi un nedzirdētu garšvielu aromāti. Kad nobaudītā kafija jāraksturo pašam – pārņem mulsums, paliek bail kļūdīties, izklausīties muļķīgam vai mazliet snobiskam, un vārdi izsīkst, vēl nemeklēti.

Ja kādreiz gadījies prātot, kas īsti ir "laba kafija", tad lūk - kafijas izgaršošana dod cerību, atrodot ko gardu, to atpazīt un novērtēt arī nākamajā tikšanās reizē. Ir vērts sevi apbalvot ar vēl vienu gastronomiskās baudas elementu un mēģināt atrast pašam savu asociāciju virteni, kas palīdzētu izteikt, ko esat sajutis. Otra lieliskā kafijas garšošanas sniegtā iespēja ir dalīšanās ar citiem savā pieredzē un izjūtās - un, galu galā, dalīts prieks ir divkāršs prieks, vai ne?

Kafijas garšošanai, kā jebkuram pasākumam, ir uvertīra - dzēriena izskats un smarža, pati baudīšana - izjūtas koncentrējas garšas un aromāta saplūsmē - un noslēgums jeb pēcgarša. Ja vien ir vēlme un interese meklēt, noteikti spēsi savas sajūtu pieredzes arhīvā atrast vārdus un asociācijas tam, ko vēsta mute un deguns.

Acīm tveramais un tikai nojaušamais

Pirmais, kam vērts pievērst uzmanību, - pēc kā īsti izskatās pasniegtais dzēriens? Kafijas tonis var būt gan tuvu poētiski apdziedātajam nakts melnumam, gan dzidrāks un pat zeltaini brūns. Dzēriena toni ietekmē gan jau iepriekš pieminētā pagatavošanas recepte, gan izmantoto pupiņu grauzdējuma pakāpe, gan arī pagatavošanā iesaistītā ūdens ķīmiskais sastāvs. Neizdari pārsteidzīgus secinājumus! Ir vilinoši pieņemt, ka gaišākā kafija būs vājāka, bet tumšākā savukārt stiprāka, tomēr praksē šī attiecība ir mānīga un sasteigti secinājumi apgrūtinās tālāko garšas un aromāta novērtēšanu un raksturošanu.

Ja ir pieejamas kafijas pagatavošanai izmantotās kafijas pupiņas, tās atklās par dzēriena gaidāmo garšu pat vēl vairāk. Pupiņu tonis vēsta par grauzdējuma pakāpi, savukārt toņa viendabība - par grauzdējuma kvalitāti. Nav mazsvarīgs arī pupiņu vizuālais viendabīgums. Viendabīga izmēra un formas pupiņas sola skaidru, nemainīgu garšas un aromāta kombināciju. Savukārt, ja redzamas daudzas salauzītas vienības, asi stūri, robi u.c., ļoti iespējams, ka zaļo pupiņu apstrāde un augšanas apstākļi nav bijuši īpaši saudzīgi, un šie nudien ir faktori, kas ļoti spēcīgi ietekmēs jūsu kafijas baudu.

Aromāts

Acīm tveramais vērīgam kafijas mīļotājam ļaus izdarīt secinājumus gan par tās svaigumu un pupiņu izcelsmi, gan pagatavošanas meistarību, tomēr pamata vēstījums nolasāms, vien to pasmaržojot un pagaršojot. Tikko kafija ievilkusies - ja aplej maltu kafiju ar ūdeni jau krūzītē, tam nepieciešamas tieši trīs minūtes - ir īstais brīdis uzmanības koncentrēšanai uz aromātu.

Kas pazīst iesnas, pazīst arī sajūtu, ka bez ožas pierastās garšas baudas pārvēršas pliekanībā, viss garšo mēreni vienādi un neinteresanti. Jā, arī kafijas baudas lielāko daļu veido aromāts! Tieši deguns ir tas, kas tver viegli ziedainās un sulīgi augļainās kafijas nianses, savukārt garšas receptori vēsta par dzēriena tekstūru, skābuma, rūgtuma un salduma līdzsvaru. Dažādas izcelsmes kafijas pupiņās būs iekodēti dažādi stāsti - sākot no ziedu maiguma līdz degoša kaučuka smārdam.

Cilvēka maņas var uztvert turpat vai 40 dažādus aromātus, savukārt garšas līmenī kafijā sazīmējamas turpat vai uz pusi mazāk variāciju. Visraksturīgākās aromātu grupas, ar ko agrāk vai vēlāk sastapsies jebkurš kafijas mīļotājs, ir ziedu, augļu vai zaļumu spirgtums; dažādas grauzdējuma saldrūgtās variācijas - sākot ar riekstiem un graudiem un beidzot ar sviestu, medu, šokolādi; rūgti asās notis - sākot ar tīkamu garšvielu versmi un beidzot ar pārogļotu putekļainību. Nav vērts pārāk pārdzīvot, ja uz iepakojuma aprakstītos, piemēram, Japānas melnos ķiršus, nesazīmējat - ja vien tie nav garšoti dzīvē, ir tikai dabiski, ka izveidosies cita asociācija, kas būs pietuvināta tieši jūsu paša individuālajai sajūtu pieredzei. Ir lieliski, ja varat jutīgumu  trenēt, smaržojot visdažādākos tirgū un veikalu plauktos atrodamos produktus. Ļaujiet savai ožai klejot sen aizmirstu maltīšu, ceļojumu un piedzīvojumu atmiņās - un lai iztēle palīdz nosaukt atradumus īstajos vārdos!

Garša

Pēc iedvesmojoši plašā aromātu spektra jāsāk vai raizēties - kas gan atliek garšas kārpiņām, ja tik daiļrunīgus vēstījumus sūta oža? Garšas receptori, kas klāj visu mēli, atsevišķās zonās koncentrētāk tver vienu vai citu garšas pamatgrupu - saldu, sāļu, skābu, rūgtu. Ir pierasts kā dominējošās kafijas garšas piesaukt rūgtumu vai skābumu - akcenti ir gaumes lieta, tomēr labā, līdzsvarotā kafijā vēlams, lai abas šīs garšas grupas atrastos saspēlē, nevienai no tām neļaujot pārmēru dominēt.

Diezgan bieži paši sev liedzam izbaudīt dabisko kafijas saldumu, kas vairāk vai mazāk izteikti jūtams turpat ikvienas kvalitatīvas, līdzsvarotas kafijas buķetē. Pagaršojiet malku kafijas, nogaidiet un tikai tad pieņemiet lēmumu, vai, pievienojot cukuru, jūsu bauda būtu lielāka. Ja reiz izdevies notvert kafijas saldumu, tad pamēģiniet iet soli tālāk - vai tas ir viegli dzelošs kā medus vai maigs un noapaļots, vai varbūt uzbāzīgs kā saharīns?

Garšas līmenī nolasāma arī tekstūra (body), kas var variēt no savelkoša, smagnēja sūruma līdz zīdainam gludenumam. Ja mērķis ir gūt pēc iespējas skaidru priekšstatu par konkrētās kafijas garšu, vērts mest manieres pie malas un ar skaļu šļurkstu vienā paņēmienā izvirpuļot kafiju pa visu mutes dobumu. Tā vienlaicīgi skars visus garšas receptoru tipus - saldu, sāļu, skābu un rūgtu, un jūs gūsiet panorāmisku priekšstatu par šī dzēriena buķeti visā tās daudzupusībā. Ja nav skaidrības par sajūtām - mēģiniet vēlreiz! Kafijai pamazām atdziestot, arī tās garšas īpašībās un aromātā var notikt akcentu pārnese. Nedaudz padzisušu dzērienu uztvert ir vieglāk, šajā ziņā karstums salīdzināms ar fona troksni.

Pēcgarša un līdzsvars

Aromāta bagātība un garšas līdzsvarotība ir tās pazīmes, kas atšķir lielisku kafiju no vienkārši labas. Šādā vai tādā formā, bet turpat vai ikvienam vīna mīļotājam būs gadījies dzirdēt nostāstu par to īpaši dārgo, turpat vai divsimt gadus taupīto, no pēcteča pēctecim nodoto vīna pudeli, kas, beidzot pārgalvīgi atkorķēta, garšojusi pēc vecmāmuļas lauku mājas aizdurves putekļiem. Ar kafiju šajā ziņā ir vienkāršāk, laiks pilnīgi noteikti nespēlē šim produktam par labu. Jo svaigāka kafija - no novākšanas un grauzdēšanas līdz malumam un pagatavošanai -, jo pilnīgāka, daudzšķautņaināka būs tās buķete.

Garšas galējības var būt interesantas un izklaidējošas, bet tas, pēc kā patiesi ir vērts lūkoties, ir dažādu garšas un aromāta nianšu saplūsme vienotā, daudzpusīgā veselumā. Dažkārt lūkojamies pēc ilgas un izteiksmīgas pēcgaršas, savukārt citos gadījumos priekšroku dotu vieglākai, atsvaidzinošai buķetei bez paliekošas pēcgaršas. Cik dažādas situācijas un vēlmes, tik netverams arī pēcgaršas universālais standarts - galvenais, lai tā būtu skaidra un tīra.

Gardēdības burvība daļēji slēpjas tieši faktā, ka garšošana sākas, krietni pirms baudāmais produkts nonācis saskarē ar mūsu garšas kārpiņām vai smaržas receptoriem.  Kā flirtā, kur viss ir jaušams, bet nekas nav solīts, - toņu pārejas, dzidrums, šņācošais čuksts, kafijai ar ūdeni sajaucoties, pupiņu gludenā virsma un krūzes osiņas izliekums - it visas šīs sajūtas papildina tumšā dzēriena baudu. Cilvēks bauda ar visām maņām, pat ja galā secinājumi tiek galvenokārt attiecināti uz garšu. Ja vien neesat nokļuvis profesionāļu lokā, tad ikviena nobaudītā dzēriena garšas un aromāta uztveri ietekmēs ne tikai kafijas pupiņās un pagatavošanas metodē iekodētās īpatnības, bet arī paša subjektivitāte.

Ikdienas gaitās, savu ideālo kafiju meklējot, svarīgi apzināties, kas īsti tiek baudīts. Lai nonāktu pie paļāvību raisošiem secinājumiem, salīdziniet kafijas, kas pagatavotas precīzi vienā un tajā pašā veidā! Ja mērķis ir atrast sev tīkamāko kafiju mājās baudīšanai, tad ideāls risinājums ir parupji samalta kafija, aplieta ar karstu ūdeni. Izklausās pēc tik pazīstamās "nacionālās brokastu kafijas"? Patiesi - tehnika ir ļoti līdzīga un, konsekventi pielietojot, var tikt ļoti veiksmīgi izmantota kafijas garšas kvalitāšu izzināšanai.

Savukārt, ja kafijas garšas nianses novērtēt vēlaties, lai pēcāk labāk orientētos kafejnīcu un restorānu piedāvātajā produktā, tad vērts par atskaites punktu izvēlēties klasisko espresso vai tik iecienīto "melno kafiju". Šajā gadījumā gribot negribot kļūsiet arī par metodes un servisa vērtētāju - elementiem, kuriem pieskaršos kādā no nākamajiem rakstiem.

Zinot kafijas garšošanas pamatprincipus, jūsu rokās ir visi nepieciešamie instrumenti, lai atrastu savu atbildi uz jautājumu "Kas ir laba kafija?". Ak, protams - vajag arī pašu kafiju, vēlams vairākas un dažādas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!