Foto: stock.xchng
Mēs pat iedomāties nevarējām, ka starp pāridarītāju un cietušo būtu bijušas domstarpības, atzina Valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Latgale" filiāles "Kalupe" Sociālās un veselības nodaļas vadītāja Valentīna Melāne.

"Gan 48 gadus vecais Juris, gan 73 gadus vecais Jānis dzīvojuši vienā istabiņā, kas bijusi viena no labākajām un klusākajām. Abi vīrieši bijuši klusi, kārtīgi un izpalīdzīgi, nav lietojuši alkoholu un skandalējuši. Mums pat nebija nojautas, ka starp viņiem varētu būt kāds naids, ka varētu notikt tas, kas notika," stāstīja Melāne.

Negadījums noticis ap plkst.22.15 naktī uz pirmdienu, kad Juris ar nazim bez spala līdzīgu priekšmetu iedūra Jānim kakla rajonā. Ievainojums nav bijis pārāk smags un tam, pēc mediķu domām, nebūtu vajadzējis kļūt par Jāņa nāves iemeslu. Savainotais centra iemītnieks pašu spēkiem aizkļuvis līdz medpunktam, kur māsiņa viņam operatīvi sniegusi, pēc pašu mediķu teiktā, profesionālu palīdzību.

Operatīvi notikuma vietā ieradusies arī neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde, kas palīdzējusi pacientam atgūt samaņu un nogādājusi viņu slimnīcā. Vēl pirmdien cietušā stāvokli mediķi raksturojuši kā stabilu, bet jau vakar ap plkst.9 viņš miris. Tā kā savainotais centra iemītnieks sirdzis ar sirds aritmiju, mediķi neizslēdz iespēju, ka par 73 gadus vecā vīrieša nāves iemeslu kļuvusi sirds mazspēja. Paredzams, ka patieso nāves iemeslu noteiks tiesu medicīnas ekspertīze.

Incidents aizritējis tik klusu, ka notikušo nav manījis ne centra personāls, ne arīdzan abi Jāņa un Jura istabiņas biedri. Centra vadītāja neizslēdz iespēju, ka istabiņas biedru Juris sadūris halucināciju rezultātā. Tā kā centra iemītniekiem ir brīvais režīms - ir atļauts doties ārpus centra teritorijas - aso priekšmetu Juris varētu būt atradis jebkurā vietā.

Pēc visa notikušā istabiņas biedru sadūrušais centra iemītnieks ievietots psihoneiroloģiskajā slimnīcā.

Pāridarītājs "Kalupē" uzturējies kopš 2009.gada, bet cietušais - aptuveni 20 gadus. Juris sirgst ar šizofrēniju smagā formā, bet Jānis sirdzis ar iedzimtu debilitāti un šizofrēniju.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī VSAC "Zemgale" filiālē "Jelgava" viens pacients izdarījis pašnāvību, bet VSAC "Latgale" filiālē "Kalupe" viens klients miris savstarpējā incidentā.

Kā aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče, VSAC "Jelgava" klientam bija 66 gadi, un viņa nāves cēlonis bijusi pašnāvība. Savukārt VSAC "Kalupe" klientam bija 73 gadi, un viņš slimnīcā miris pēc filiālē notikuša savstarpēja klientu incidenta.

Abos gadījumos klientu nāve nav saistīta ar sociālo aprūpi, uzsvēra LM. Abās situācijās sociālo aprūpes centru darbinieki nekavējoties rīkojās, lai palīdzētu cilvēkiem, tostarp izsauca neatliekamo medicīnisko palīdzību un atbilstoši ārstu norādījumiem sniedza profesionālu un savlaicīgu palīdzību.

LM no abu VSAC direktorēm ir pieprasījusi paskaidrojumus par nāves gadījumiem, un centros notikušos nāves gadījumus izmeklēs policija.

LM atgādina, ka lielākā daļa no VSAC dzīvojošiem ir cilvēki ar smagiem garīga rakstura traucējumiem, kuri atrodas pilnā valsts apgādībā, jo nespēj dzīvot patstāvīgi, sevi aprūpēt un strādāt algotu darbu. Pēc LM statistikas datiem, uz 2012.gada 1.aprīli ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus saņēma 4545 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!