Foto: Publicitātes attēls
Latvijā pērn katra trešā izsmēķētā cigarete bija nokļuvusi kontrabandas ceļā. Pavisam pagājušajā gadā Latvijā patērēto kontrabandas cigarešu skaits sasniedza aptuveni 760 miljonus, un tādejādi cigarešu kontrabandistu dēļ valsts budžets aizvadītajā gadā zaudēja 70 miljonus eiro. Kādi ir iemesli tik lieliem kontrabandas cigarešu apjomiem?

Protams, galvenais iemesls kontrabandas cigarešu ieplūšanai mūsu valstī un to iegādei ir ievērojami zemāka kontrabandas cigarešu cena. Valstīs, no kurām kontrabandas ceļā tiek ievestas cigaretes, tās maksā uz pusi un reizēm pat vairākas reizes lētāk, atkarībā no cigarešu markas. Šī cenu atšķirība veidojas atšķirīgās nodokļu politikas dēļ, jo Eiropā akcīzes nodokļa apjomus tabakas izstrādājumiem regulē Akcīzes direktīva, kas saistoša visām ES dalībvalstīm, savukārt ārpus ES, piemēram, Krievijā un Baltkrievijā, darbojas pavisam cita nodokļu politika.

Eiropā, tostarp Latvijā, vairāk nekā 80% no tabakas izstrādājumu cenas veido nodokļi - akcīzes nodoklis un PVN, kas arī ir galvenais iemesls tik lielai tabakas izstrādājumu cenu atšķirībai. Tomēr jāatceras, ka, pērkot preci veikalā, cilvēki dod savu artavu nodokļu ieņēmumos, no kuriem tiek segti medicīnas pakalpojumi, izglītība, sociālās garantijas utt.

Protams, pārējie lielā cigarešu kontrabandas īpatsvara faktori izriet no ievērojamās cenu atšķirības. Kontrabanda ir nozīmīgs peļņas avots organizētajai noziedzībai. Kā liecina policijas un Valsts ieņēmumu dienesta pieredze, ar cigarešu kontrabandu nopietnos apmēros nodarbojas galvenokārt organizēti noziedzīgi grupējumi, kuriem turklāt tas bieži ir tikai viens no rūpaliem, paralēli narkotiku izplatīšanai, cilvēktirdzniecībai, tajā skaitā arī palīdzot cilvēkiem nelegāli šķērsot Latvijas un citu ES valstu robežas.

Vēl viens būtisks faktors ir Latvijas ģeogrāfiskais izvietojums. Daļa Latvijas robežas ir arī ES ārējā robeža, kas robežojas ar Krieviju un Baltkrieviju, kuras savukārt ir galvenās kontrabandas cigarešu izcelsmes valstis. Tāpat arī transporta infrastruktūra - plašais ceļu tīkls, dzelzceļš un ostas, protams, atvieglo kontrabandistu rūpalu, par spīti likumsargu pūlēm.

Nākamais faktors - salīdzinoši zemā Latvijas iedzīvotāju pirktspēja, kas liek iedzīvotājiem meklēt iespējas dažādas preces iegādāties lētāk. Kā liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS pētījuma par sabiedrības zināšanām un attieksmi pret kontrabandu dati, Latvijas iedzīvotāju tolerance un motivācija iegādāties nelegālo preci ir ļoti augsta. Katrs piektais Latvijas iedzīvotājs (21%) pēdējā gada laikā pats pircis kontrabandas cigaretes, benzīnu vai alkoholu vai arī zina, ka tā rīkojies kāds no viņa pašiem tuvākajiem cilvēkiem. Protams, cilvēcīgi ir izprotama vēlme iegādāties preces lētāk, kaut vai tās būtu kontrabandas ceļā ievestas, taču vienlaikus cilvēki neapzinās, ka ar savu rīcību vairo nevēlamas un pat ļaunas sociālās sekas. Jāatzīmē gan, ka Valsts ieņēmumu dienesta informācija liecina - iedzīvotāju aktivitāte, ziņojot par pārkāpumiem, tostarp kontrabandas jomā, pēdējo gadu laikā arvien pieaug.

Papildus iepriekš minētajam, ir jāatzīmē arī konsekventas valsts politikas trūkums kontrabandas apkarošanā. Reizēm, darbības imitācijai, slēpjoties aiz smēķēšanas apkarošanas lozunga, tiek pieņemti visdažādākie smēķēšanas aizliegumi, kuri pastāv tikai uz papīra un kuru īstenošana dzīvē faktiski nenotiek. Savukārt bargāki sodi par kontrabandas organizēšanu, kur, kā zināms ir ļoti augsts recidīvs, nav valdības prioritāte.

Tāpat var prognozēt, ka savu artavu kontrabandas cigarešu apgrozījumā varētu dot arī vienādotais iepakojums ("Plain packaging"), ja tas mūsu valstī tiks ieviests. "Plain packaging" nozīmē, ka visas cigarešu paciņas izskatās praktiski vienādi - vienā krāsā, bez preču zīmēm un zīmoliem, ar standartizētu burtu izmēru, brīdinājuma attēliem un uzrakstiem. Austrālija šo risinājumu ieviesa ar mērķi mazināt cigarešu iepakojuma pievilcību un līdz ar to arī patēriņu un smēķētāju skaitu. Diemžēl, ka liecina statistika, šāds solis ne par kripatu nav mazinājis smēķētāju skaitu Austrālijā, drīzāk gan pretēji. Par spīti tam, standartizēto iepakojumu Eiropā plāno ieviest arī Lielbritānija un Īrija. Savukārt Latvijā šāda vienādā iepakojuma ieviešana drīzāk pat varētu paaugstināt pieprasījumu pēc kontrabandas cigaretēm - ņemot vērā kontrabandas apjomus mūsu valstī un kontrabandas cigarešu pieejamību, daudzi smēķētāji visticamāk izvēlēsies nevis "jebkuras cigaretes vienādā iepakojumā bez zīmola", bet gan produktu ierastā iepakojumā, ko tirgos kontrabandisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!