Foto: ČetrasSezonas.lv
Vai kādreiz tu domā par to milzīgo spēku, kas slēpjas mazā sēkliņā, no kuras izaug koks – tik milzīgs un varens? Un vai tu zināji, ka koki aug tieši pavasarī, kad sulas tiem dod spēku? Šo varenību ar aci ieraudzīt nevar. Bet sajust gan.
Klāt atkal ir pavasaris, kļūst arvien siltāks, sniegs kūst, un koki gatavojas mosties no ziemas miega. Caur saknēm no zemes dziļākajiem avotiem koks uzņem ūdeni, kas dos spēku atvērties pumpuriem. Arī mēs, cilvēki, šo spēku varam izmantot savā labā, attīrot organismu no sārņiem un bagātinot savu ikdienas ēdienkarti.

Pēc latviešu kalendāra sulu mēnesis ir aprīlis, un bērzi patiešām tikpat kā vienmēr ir urbjami aprīlī, bet kļavas vienmēr dod sulu pirms bērziem, un daudzi tās palaiž garām, gaidot siltāku laiku, bet īpaši tādās ziemās, kad zeme apakš sniega segas nav līdz galam sasalusi, bieži vien jau marta vidū var sākt urbt kļavā, galvenie nosacījumi - zeme ir atkususi un temperatūra pacēlusies plusos. Kopumā šis laiks dabā, kad no kokiem var tecināt sulas, ir tik īss, ka labāk pat ieurbt nedaudz agrāk un pārbaudīt, vai tek, nekā nogaidīt un konstatēt, ka ir par vēlu.

Kas ir kļavu sulas un kā tās rodas?

Runājot par kļavu un bērzu sulām, ļoti bieži izmanto apzīmējumus "bioloģiski aktīvs ūdens" un "dzīvs ūdens", un taisnība ir - tas ir ļoti vērtīgs ūdens, ko koks caur sevi ir izfiltrējis. Pa ziemu kokā esošā ciete pārvēršas cukurā, un pavasarī, kad koks dzen caur sevi ūdeni, tas kļūst salds, kļavu sulās parasti ir 2‑3% cukura, bet kopējā amplitūda svārstās no 0,5% līdz pat 10%.

Koka sulā aktīvās vielas nav izkliedētas, bet sakārtojušās kopās, un organismam tās ir daudz vieglāk un efektīvāk izmantot. Bet jāatceras, ka aktīvās vielas ļoti ātri noārdās (molekulas izkliedējas), un koka sulas visvērtīgākās ir 3-4 stundas pēc tecināšanas, ar katru stundu tās zaudē lielu daļu vērtīgo vielu. Tomēr tā joprojām ir laba alternatīva parastajam ūdenim vai citiem dzērieniem, ar ko veldzēt slāpes.

Kļavu sulā vitamīnu nav daudz, toties ir vērtīgas minerālvielas, enzīmi, kuri mūsu organismam ir nepieciešami.

Kā kļavu, tā bērzu sulas lieliski attīra organismu, uzlabo vielmaiņu un baro ķermeņa šūnas ar organiskajām skābēm - tās uzlabo vielmaiņu. Koku sulu sastāvā esošās minerālvielas un citas aktīvās vielas stimulē dažādu sārņu, sāļu un nogulšņu izvadīšanu no organisma - urīnu dzenošais efekts un organismu attīrošā iedarbība bērzu un kļavu sulām ir lielāka nekā ūdenim. Turklāt - tās neizraisa alerģiju, līdz ar to tās var dzert no zīdaiņa līdz sirmam vecumam.

Kļavu un bērzu sulu salīdzinājums

Galvenās atšķirības ‑ kļavu sulas rodas agrāk nekā bērzu sulas, bieži vien, kad sākas bērzu sulu laiks, kļavu sulu laiks jau tikpat kā beidzies. Kļavu sulas ir daudz saldākas nekā bērzu sulas, kurās cukura daudzums nepārsniedz 2%.
Kļavu sulas diemžēl nevar uzglabāt kā bērzu sulas, kuru uzglabāšanai katrai saimniecei ir sava recepte - ar upeņu zariem, pumpuriem, rozīnēm, raugu, citrusaugļiem ‑, tāpēc ir jāķer mirklis un jābauda tās sezonas laikā - martā/aprīlī.
Būtībā no visiem lapu kokiem varētu tecināt sulas, bet no tiem kokiem, kas aug pie mums, tecina tikai no bērziem un kļavām, jo pārējās sulās nav tik daudz cukura un ir augsts miecvielu saturs, kas sulas padara rūgtas.

Kļavu sula ne tikai dzeršanai, bet arī ēdienos

Kļavu sulu latvieši dzer. Kanādieši savukārt lieto kļavu sīrupu - tas ir galvenais iemesls sulu tecināšanai. Varbūt tas tāpēc, ka pie mums Latvijā kļavu nav tik daudz, un galvenie koki, no kuriem pavasaros tecina sulas, ir bērzi, Latvijas baltie bērzi. Kļavas ir retāk sastopamas, tāpēc to sula nav tik bieži pieejama.
Pavasarī noteikti vajag izmantot koku sulu attīrīšanās kursu - vismaz 10 dienas ūdens devu aizstāt ar kļavu vai bērzu sulām, tātad dienā izdzert vismaz 2 litrus sulas, vienlaikus ievērojot vieglu, veģetāru ēdienkarti.

Kļavu sulu var ne tikai dzert, bet arī, tāpat kā bērzu sulu, lietot ūdens vietā, gatavojot ēdienus. Protams, jārēķinās, ka aktīvās vielas vāroties aizies bojā, bet minerālvielas saglabāsies, turklāt kļavu sulā esošais cukurs piešķirs īpašu niansi gatavotajiem ēdieniem. Kļavu sula iederēsies gan saldajos ēdienos ‑ piemēram, rīsus var vārīt kļavu sulā, kļavu sulu var izmantot kokteiļos ‑, gan arī tajā var marinēt gaļu vai, piemēram, vārīt pupiņas. Kļavu sulā lēni vārot pupiņas, tās iegūs īpašu aromātu un garšu, un, ja vēl beigās pievienos kādu lāsīti kļavu sīrupa, tas vēl vairāk izcels kļavu sulas garšu.
No kļavu sulas gatavo arī pasaulē slaveno kanādiešu kļavu sīrupu, ar ko var aizstāt cukuru un medu. Latvijā tas nav tik populārs, bet, ja vien ir iespēja tikt pie liela daudzuma kļavu sulu, to var tvaicēt mājas apstākļos, lai iegūtu tumši zeltainu saldu sīrupu.

Kā tikt pie sulām?

Kļavu un bērzu sulas Latvijā var tecināt katrs pats, tikai jautājums, vai tuvumā ir koks, no kura to var iztecināt; gluži ielas malā augošā kokā neurbsi, sulu iegūšanai vislabāk būtu izvēlēties saulainā vietā, uzkalniņā, pēc iespējas tālāk no lielceļiem augošu kļavu.
Otrs veids, kā iegūt kļavu sulas, ir meklēt zemnieku saimniecības, kurās tās tecina un pārdod. Vislabāk būtu pirkt no uzticamiem, zināmiem cilvēkiem un aizbraukt pašiem pakaļ, pie reizes apskatot arī vietu, kur sula tiek tecināta, bet, ja pērkat tirgū, noteikti skatieties līdzi - cik dzidras ir sulas, vai trauki, kuros tās pārdod, ir tīri, nebaidieties uzdot jautājumus.

Kā pareizi tecināt kļavu sulas?

Domāju, ne viens vien ir nodomājis, ka sulas tecināšana varbūt kokam kaitē, bet īstenībā, ja vien tecina pareizi, kokam nekas nenotiks un tas tik un tā paņems sev tieši tik daudz, cik vajadzīgs.

Izvēloties koku, no kura tecināt sulas, ir vērts ņemt vērā dažas lietas:

  • no tiem kokiem, kas aug saulainā vietā, iegūtās sulas būs saldākas;
  • vidēji no viena koka diennaktī var iegūt no 10 līdz 30 litriem sulas, kopumā no vienas kļavas sulu tecēšanas laikā varētu iegūt ap 100 litriem sulas;
  • jo augstāk urbj, jo saldākas sulas;
  • koka dienvidu pusē sulas sāk tecēt ātrāk, bet ātrāk arī pārstāj;
  • jāizvēlas koks, kurš diametrā ir vismaz 30‑40 cm, urbums jāveic 5‑10 cm dziļumā;
  • ja katru gadu urbšanai izvēlies vienu un to pašu koku, nepareizi būtu domāt, ka jaunus caurumus nevajag taisīt. Labāk tomēr izvēlēties urbšanai katru gadu citu vietu;
  • vēl praktisks padoms - ir redzētas neskaitāmas fotogrāfijas ar spaiņiem pie koka, bet mušiņas, kas kāras uz saldumu, mēs jau neredzam. Tāpēc vislabāk būtu trauku, kurā tecinām, pārsegt ar marli un arī nosegt tā, lai lietus gadījumā tajā nesatecētu lietus ūdens.

Tātad sulu tecinātāju galvenais likums - izvēlēties pareizo koku, neurbt par dziļu un pēc tecināšanas cauruma vietu aizdarīt ar tapiņu, jo tā, kā jau jebkura brūce, ir atvērta infekcijām, un koks var saslimt.

Kad pārtraukt tecināt sulas? Par to liecinās divas lietas - pirmkārt, sulas kļūs duļķainākas, un, otrkārt, plauks pumpuri. Tas nozīmē, ka sulu laiks ir beidzies un jāpasaka kokam: "Paldies."

Kļavu sulas var lietot ne tikai iekšķīgi, bet arī ārīgi

Skaistumkopšana noteikti jāmin atsevišķi, jo, ja vien ir iespēja katru dienu tikt pie svaigām sulām, mazgājiet tajās seju, mazgājiet matus, sasaldējiet ledus trauciņos, lai ar sulu ledus gabaliņiem vasarā atsvaidzinātu ādu. Kamēr ūdens vēl ir 'dzīvs', tas uzlabos ādas stāvokli, asins cirkulāciju, palīdzēs cīnīties ar blaugznām. Izmantojiet šo iespēju!
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!