Foto: PantherMedia/Scanpix
Novembrī tie sāk nobriest Spānijā, Marokā, Brazīlijā, Ķīnā, Japānā, tāpēc ir īstais laiks saēsties. Patiesībā klementīns tas pats mandarīns, tanžerīns, satsuma u. tml. vien ir. Tie visi atšķiras tikai niansēs. Amerikā, piemēram, par tanžerīniem sauc visus mandarīnus, jo pirmo reizi tie tika eksportēti no Marokas ostas Tanžeras...
Bet visu mandarīnu variāciju pirmdzimtene ir Kantonas province Ķīnā. Vairākums pētnieku sliecas domāt, ka klementīnam vārds dots par godu franču garīdzniekam Klementam Rodjē, kurš Alžīrijā rūpējies par bāreņu namu un savā dārzā atklājis nezin kā iemaldījušos šo citrusaugu hibrīdu. Par to gan nav jābrīnās, jo citrusiem tīk arī spontānas, ne tikai cilvēka izfunktierētas mutācijas. Piemēram, tā radies tangors -  mandarīnu un apelsīnu hibrīds, tangelo - mandarīnu un greipfrūtu krustojums, rangpuri jeb lemandarīni - mandarīnu un citronu krustojums. Visi šie jaukteņi ir ļoti aromātiski, vitamīniem un šķiedrvielām bagāti, tātad noderīgi veselīgās pārtikas grozam.

Klementīni ir īsti piemēroti maziem bērniem, jo ir ne tikai saldi, sulīgi un viegli nolobāmi, bet galvenais - bez sēklām! Tāpēc tie der arī augļu salātiem un desertiem. Rietumeiropā ļoti iecienīti ir karamelizēti mandarīni: veselus vai ripās sagrieztus aplej ar karstu cukura sīrupu, kam pievienots nedaudz citrona sulas, un ik pa laikam apgrozi. Pasniedz ar vaniļas saldējumu, drupinātiem riekstiem, šokolādi. Pieaugušie klementīnu desertu var uzlabot ar desertvīnu, saldu stiprināto vīnu, konjaku, rumu vai citu aromātisku alkoholu, taču, lai garšas labāk sajauktos, substancēm ir jābūt siltām.

Klementīni vislabāk sader ar tām garšvielām, ar kurām tie "agrajā bērnībā" auguši kopā: vaniļu, kanēli, kardamonu, muskatriekstu, krustnagliņu, ingveru, taču nesmādēs arī sāli un dažādus piparus, ja ar tiem būs ierīvēta vistas gaļa vai apbārstīta zivs, ar ko kopā auglis mēdz uzturēties pamatēdienu aprindās. Citstarp, mandarīnu sula ir laba marināde maigākām gaļām - ēdiens iegūst maigu citrusaugļu noti, taču nav tik agresīvs kā citronos marinētais.

Klementīns ir lielisks spēlētājs arī sātīgos salātos kopā ar selerijas kātiem, maigākiem sīpoliem, kraukšķīgiem salātiem un, protams, labu olīveļļu. Tikai tāda savienība parasti jāuzlabo ar mazumiņu skābuma, piemēram, citrona sulu vai vieglu vīnetiķi. Neaizmirsti arī, ka klementīnu sula ir laba bāze vairākiem bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem kokteiļiem; ripa klementīna ar visu miziņu derēs arī kā uzkoda pēc čarkas stipra grādīgā.

Starp citu, ķīnieši tic, ka, dāvinot mandarīnu ar kātiņu un lapiņu, vēl labklājību un veiksmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!