Foto: LETA
Krimināllietā, kurā divas personas apsūdzētas par vēlētāju balsu pirkšanu Kurzemē 12. Saeimas vēlēšanās, iespējams, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) kandidāta Mārtiņa Martinsona labā, apsūdzētais Artis Jaunzems šodien tiesas sēdē atzina savu vainu.

Savukārt otrs apsūdzētais Artis Bērics savu vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās neatzina.

Abi vīrieši apsūdzēti pēc Krimināllikuma (KL) 90. panta 2. daļas par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus, lietojot uzpirkšanu. Bērics apsūdzēts arī pēc KL 20.panta 2.daļas par noziedzīga nodarījuma organizēšanu vai vadīšanu.

Apsūdzētie Bērics un Jaunzems pēc tiesas sēdes komentārus atteicās sniegt.

Savukārt Bērica advokāts Didzis Vilemsons aģentūrai LETA pauda, ka viņa klients inkriminētajos noziegumos nav vainīgs. "Mans klients viennozīmīgi nav ņēmis nekādu dalību šajā pasākumā - es esmu par to pilnīgi drošs. Kriminālprocesa materiālos pierādījumu tam, ka viņš jebkādā veidā būtu bijis saistīts ar šo noziegumu, nav. Manuprāt, šī lieta atrodas šeit, tiesā, tikai tāpēc, lai mestu šaubu ēnu uz Zaļo un zemnieku savienību, un tas arī viss," viņš sacīja.

Prokuratūra uzskata, ka Bērics pirms 2014. gada Saeimas vēlēšanām izteicis savam paziņam Jaunzemam piedāvājumu uzpirkt vēlētāju balsis, par to katram solot atlīdzību piecu eiro apmērā. Saskaņā ar apsūdzību Jaunzems pamudinājis piecus vēlētājus par naudas atlīdzību piecu eiro apmērā piedalīties 12.Saeimas vēlēšanās, balsojot par iepriekš norādītu politiskās partijas deputātu kandidātu sarakstu un vienam konkrētam deputāta kandidātam balsošanas gaitā ieliekot plus atzīmi. Apsūdzībā teikts, ka Jaunzems samaksājis katrai no šīm personām piecus eiro, bet piecus eiro paturējis sev.

Šodien tiesā tika uzklausīti vairāki liecinieki, tostarp arī divas personas, kuras, iespējams, varētu būt saņēmušas naudu vai ir ar naudas saņēmējiem saistītas. Tiesas sēdē neviena no abām personām neapstiprināja, ka naudu būtu saņēmusi. To pēc tiesas sēdes akcentēja arī apsūdzētā Bērica advokāts Vilemsons. "No potenciālajām personām, kas varētu būt tās, kam ir ticis maksāts, šodien tika uzklausītas divas. Neviena persona neapstiprina to, ka viņām kāds vispār ir maksājis. Šīs konkrētās personas, kas šodien tika nopratinātas, tikai apstiprina, ka viņas ir piedalījušās vēlēšanās," uzsvēra advokāts.

Lai gan otrs apsūdzētais Jaunzems tiesā savu vainu atzina, apsūdzētā Bērica advokāts norādīja: "Tā ir viņa problēma, kāda ir bijusi Jaunzema motivācija, ja viņš tiešām to ir darījis, bet vēl jau mēs neesam dzirdējuši ne no vienas personas, kas apstiprinātu viņa vārdus, ka viņš kādam ir maksājis."

Tiesa šodien liecinieka statusā uzklausīja arī 12. Saeimas deputāta kandidātu, kura labā balsis, iespējams, varētu būt pirktas, - advokātu un ZZS iekļautās Latvijas Zaļās partijas valdes locekli Martinsonu. Viņš vēlēšanās startēja Kurzemē no ZZS saraksta un Saeimā neiekļuva.

Martinsons tiesā atklāja, ka ar apsūdzēto Bēricu viņam ir draudzīgas attiecības un viņi esot pazīstami kopš bērnības. Martinsona audžutēva māsa ir Bērica māte. Taču ar Bēricu viņš neesot kontaktējies vismaz pusgadu pirms Saeimas vēlēšanām.

Martinsons tiesā apgalvoja, ka ar balsu pirkšanu nav saistīts. "Neesmu Bēricam lūdzis sameklēt cilvēkus," sacīja Martinsons. To, ka viņa labā kāds, iespējams, pircis balsis, viņš esot nopratis, kad viņu nopratinājusi Drošības policija (DP).

Tāpat Martinsons tiesai izklāstīja, ka vēlēšanās viņš piekritis kandidēt pēc Latvijas Zaļās partijas uzaicinājuma, taču aktīvā priekšvēlēšanu kampaņā viņš nav piedalījies, arī tikt par katru cenu ievēlētam Saeimā neesot bijusi viņa prioritāte. "Es pat savu kārtas numuru sarakstā piekritu samainīt no 6. uz 10.numuru," tiesā norādīja Martinsons.

Lietu plānots turpināt skatīt rīt, 16.oktobrī, plkst.10.

Tā kā uz tiesas sēdi šodien nebija ieradušies vairāki uzaicinātie liecinieki, tiesa pieņēma lēmumu par trīs liecinieku piespiedu nogādāšanu uz nākamo tiesas sēdi. Vienu liecinieku, kurš atrodas Daugavpils cietumā, plānots nopratināt ar telefonkonferences palīdzību. Savukārt vēl viens liecinieks ir izsludināts starptautiskā meklēšanā.

Tiesā tika saņemts arī Bērica advokāta Vilemsona lūgums uzaicināt uz tiesas sēdi DP Ventspils reģionālās nodaļas pārstāvi, jo advokāts vēlas saņemt atbildes uz vairākiem jautājumiem, tostarp par to, kādas DP amatpersonas ir piedalījušās konkrētu kriminālprocesuālo darbību veikšanā. "No DP faktiski visas saņemtās atbildes ir ar norādi, ka šajā iestādē viss notiek slepeni un man neko kā aizstāvim nepaskaidros," norādīja Vilemsons.

Kā ziņots, Kuldīgas tiesa šonedēļ sāka skatīt krimināllietu, kurā divas personas apsūdzētas par vēlētāju balsu pirkšanu Kurzemē 12.Saeimas vēlēšanās. Neoficiālā informācija liecina, ka kandidāts, kura labā balsis varētu būt pirktas, iespējams, ir advokāts un ZZS iekļautās Latvijas Zaļās partijas valdes loceklis Martinsons. Viņš savu saistību ar balsu pirkšanas gadījumu noliedz.

Krimināllietā apsūdzētas divas personas - Bērics un Jaunzems. Bērics 2009. gadā kandidēja Kuldīgas novada domes vēlēšanās no partijas "Mūsu zeme" saraksta, kas nepārvarēja piecu procentu barjeru un domē neiekļuva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!