Delfi Sievietēm sadarbībā ar Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociāciju izsludināja konkursu "Ekoproduktu pavārgrāmata". Konkursa tēmai bijām izvēlējušies vienus no uzturā pazīstamākajiem sakņaugiem – burkānus. Tagad konkurss ir noslēdzies un zināmi tā uzvarētāji.

Konkursa „Ekoproduktu pavārgrāmata" noteikumi un rezultāti

Konkursa dalībniekiem bija jāsagatavo sava mīļākā ēdiena (sāļa vai salda) recepti, kuras pamatsastāvā ir burkāni. Pēc šīs receptes pagatavotais ēdiens bija jānofotografē un jānosūta redakcijai šī ēdiena fotogrāfija (vienlaikus ar recepti). Visas konkursam iesūtītās receptes ir publicētas „Delfi Sievietēm" recepšu sadaļā.

Konkursam iesūtītās receptes rūpīgi izvērtēja konkursa žūrija:

  • Andris Eisaks - restorāna „Fīlings" šefpavārs;
  • Silva Dolmane - „Ekoproduktu pavārgrāmata" konkursa koordinētāja;
  • Dzidra Kreišmane - Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas prezidente;
  • Vita Holma - „Delfi Sievietēm" redaktore.

Piecu labāko konkursa recepšu autori saņems katrs vienu dāvanu karti Ls 25 vērtībā pirkumiem ekoloģisko produktu interneta veikalā www.dabasdobe.lv. Vērtējot receptes tika ņemts vērā gan gatavošanas praktiskais viedoklis, gan receptes oriģinalitāte, gan arī fakts, cik šis gala produkts ir dabīgs, veselīgs un ekoloģisks.

Par piecām labākajām receptēm tika izvēlētas sekojošas receptes:

1. Burkānu plāceņi pasniegti ar burkānu-dzērveņu kokteili (Receptes autore: Marta Rudzīte)

2. Burkānu kārtojums "Vitamīns" (Receptes autors: Haris)

3. Burkāni ingvera marinādē (Receptes autors ar e-pastu: fin*****9@tvnet.lv)

4. Burkānu kūka (Receptes autore: Laurencija)

5. Burkānu tauboli (Receptes autore: Anastasija)

Savukārt vēl viena konkursa dalībniece, Dita Lase, par savu recepti 'Oranžs ir viss' jeb atturīgais burkānu pudiņš dedzīgās apelsīnu mērces apskāvienos saņems Delfi Sievietēm speciālbalvu - dāvanu karti maltītēm restorānā „Gan Bei", kā arī filmu par bioloģisko lauksaimniecību.

Delfi redakcija sazināsies ar uzvarētājiem pa e-pastu, lai paziņotu, kur un kā saņemamas balvas.


Par bioloģiski ražotajiem produktiem

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija pārstāv bioloģiskos zemniekus un veicina bioloģiski ražotu produktu piegādi patērētājiem, informē un izglīto sabiedrību par bioloģisko lauksaimniecību un ekoloģiskiem produktiem.

Bioloģiski ražotos produktus iegūst, saimniekojot ar dabiskām bioloģiskām metodēm, t.i. nelietojot ķīmiskos pesticīdus un minerālmēslus (netērējot enerģiju to ražošanai, neiznīcinot nezāles, kaitēkļus un sīkbūtnes ar indēm), bet veicinot auga dabisko barošanos no ūdens, gaisa un augsnes ar saules enerģijas un mikroorganismu palīdzību. Bioloģiskā lauksaimniecība ir ilgtspējīga, jo pamatojas uz dabas procesu izpratni: vispirms uz apzināšanu, ka viss, kas ir ap mums un mūsos, nāk no saules, plašākā nozīmē - no kosmosa enerģijas.

Burkāni ir bagāts vitamīnu avots, tie satur C, B, D, E, K vitamīnus un A provitamīnu - karotīnu, kā arī dažādas aktīvas vielas, kas uzlabo redzi, nostiprina ādas epitēliju, veicina ēstgribu, uzlabo asins sastāvu. Uzskata, ka burkānu sulai piemīt pretvēža aktivitāte. Burkānos ir daudz minerālvielu un mikroelementu. Burkānu enerģētiskā vērtība ir zema, tāpēc burkānus droši var ēst cilvēki, kas vēlas samazināt ķermeņa masu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!