Foto: Publicitātes attēls
Kontrabandistu peļņa ir tik pasakaini liela, ka viņi nebaidās zaudēt konteineru vai fūri ar kontrabandas smēķiem, jo to ātri vien atpelnīs, notirgojot nākamo nelegālo kravu, taču kontrabandisti baidās nokļūt aiz restēm, liecina tiesībsargu novērojumi.

Pateicoties kontrabandas cigarešu pircēju "gādībai", kas gatavi apzagt valsti un paši sevi, lai šķietami ietaupītu, pērkot nezināmas izcelsmes cigaretes, kas Latvijā, iespējams, ievestas paslēptas ogļu, minerālmēslu vai ķimikāliju kravās, kontrabandas organizatori dzīvo ļoti pārtikušu dzīvi – viņiem ir dārgas villas, luksusa klases automašīnas un milzīgi finanšu līdzekļi.

Kā liecina tiesībsargu pieredze, izmeklējot un šķetinot kontrabandas shēmas, kontrabandas organizatori nav cilvēki, kas šim rūpalam pievērsušies grūtas valsts ekonomiskās situācijas dēļ vai tāpēc, ka būtu grūti atrast darbu. Viņi dzīvo ļoti labi un investē savā drošībā, lai samazinātu iespēju reiz nonākt aiz restēm. Noziegumu pastrādāšana un uzraudzīšana tiek uzticēta rokaspuišiem, kamēr organizatori kontrabandas kravu plūsmai seko attālināti.

Peļņas marža, apkrāpjot valsti, nemaksājot nodokļus, tirgojot preci, par kuras kvalitāti nav jāatbild, ir fantastiski augsta. Kā skaidro tiesībsargi, ja izdodas pārtvert un konfiscēt ar kontrabandas cigaretēm pielādētu pilnu fūri, tad kontrabandistiem pietiek ar divām citām, lai pilnībā nosegtu radušos zaudējumus un pat gūtu peļņu.

Kaut tās būtu tikai minimālās divas dienas, uz kurām iespējams aizturēt personu aizdomās par noziedzīgām darbībām, kontrabandistiem ir bail iekrist un nonākt aiz restēm. Par to liecina noziedznieku rīcība un uzvedība –investīcijas drošībā netiek saudzētas, ļoti bieži ir gadījumi un ir daudz organizēto grupējumu, kuru līderi nemaz neatrodas Latvijā. Mūsu valstī lietas "kārto" viņu tuvākie rokaspuiši, tāpēc liela nozīme ir tiesībsargu starptautiskajai sadarbībai.

Diemžēl starptautiskā sadarbība nav ātra un vienkārša procedūra, lai personas, kas stāv aiz kontrabandas shēmām un ir patiesie labuma guvēji, noķertu, izolētu no sabiedrības un iemācītu dzīvot kārtīgi. Vēl viens klupšanas akmens kontrabandas apkarošanā un novēršanā ir lēnais tiesu darbs – tiesu procesi velkas gadiem. Arī šogad jau aizturētas vairākas personas, pret kurām jau iepriekš uzsākti kriminālprocesi.

Tiesībsargi pārliecināti, ka šādi cilvēki turpinās atgriezties uz noziedzīgās takas, kamēr netiks notiesāti un nesaņems reālu cietumsodu. Diemžēl pāraudzināt ar skološanu viņus būs grūti – ja kriminālprocesa ietvaros netiek piemērots apcietinājums līdz tiesai, darbonis ir atpakaļ ielās un tirgi kontrabandas cigaretes vai alkoholu.

Tiesībsargi sagaida lielāku atbalstu un aktivitāti no iedzīvotājiem, ziņojot par pārkāpumiem tieši nelegālo akcīzes preču apkarošanas jomā, kā arī noraidošāku sabiedrības attieksmi pret kontrabandas precēm to piegādātājiem un pircējiem.

Kā ziņots, ja 2013. gadā 45% iedzīvotāju uzskatīja, ka ar kontrabandas preču tirdzniecību ir iespējams samierināties, tad 2015. gadā tā domāja vairs tikai 30%. Savukārt jau vairāk nekā puse – 55% kontrabandas preču tirdzniecību uzskata par nosodāmu, tostarp 21% uzsver, ka šīs aktivitātes būtu ļoti bargi sodāmas, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!