Lai gan pašvaldība pūlējās mainīt krauķu ligzdošanas vietu, tomēr šonedēļ pilskalna parkā ir atgriezusies melnsvārču kolonija, kas cītīgi sākusi jaunu ligzdu vīšanu.
Pirms divām nedēļām SIA "Vides serviss" pēc Bauskas pašvaldības pasūtījuma eksperimentālā veidā pilsētā likvidēja krauķu ligzdas. Taču pēdējie vērojumi liecina, ka šī metode nav iedarbojusies un nav mudinājusi putnus pārcelties uz citu vietu. Bauskas pilsētas Domes īpašumu apsaimniekošanas speciālists Voldemārs Čačs teic, ka šī ir cīņa ar vējdzirnavām. Lai izskaustu šo spārnaiņu apmešanos pilsētas teritorijā, būtu jāizzāģē visi koki, kas augstāki par desmit metriem. Taču šāds risinājums nav reāls. Tāpēc pašvaldība mēģinās meklēt vēl citas metodes putnu atbaidīšanai. Ja ar tām nebūs līdzēts, pilsētniekiem ar šo populāciju nāksies sadzīvot.

Jelgavas reģionālās vides pārvaldes inspektors Aivars Legzdiņš norāda, ka arī šīm radībām kaut kur ir jādzīvo. Vēsturiski krauķu atrašanās vieta bijusi cilvēku mītņu tuvumā. "Ja tik ļoti nepieciešams tos izskaust no kādas sabiedrībai tik svarīgas vietas un ja to spēj īstenot, tad kāda ir garantija, ka tie neiemājo vēl sabiedrībai daudz nozīmīgākā vietā?" teic speciālists. Viņaprāt, lai nākotnē, veidojot rekreācijas zonas, nesaskartos ar līdzīgām problēmām, būtu cītīgāk jāstrādā ainavu arhitektam. Viņam vajadzētu kontrolēt koku un krūmu stādījumus pilsētā. Lai cīnītos ar krauķiem, varētu atskaņot plēsējputnu balsis vai pašu melnsvārču kolonijas trauksmes signālus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!