Foto: LETA

Pagājušā gada jūnijā dibinātā Vidzemes partija meklē sabiedrotos - kādu vispārnacionālu partiju vai reģionālo partiju apvienību, lai panāktu kardinālu valsts pārvaldes modeļa maiņu, intervijā pastāstīja Vidzemes partijas valdes loceklis Vents Armands Krauklis.

Pēc Vidzemes partijas domām, ministrijām ir atstājama tikai attiecīgās nozares politikas plānošana, bet reģioniem pilnībā nododama lemšana par līdzekļu izlietošanu veselības aprūpē, profesionālajā un vispārējā izglītībā, sabiedriskajā transportā, ceļu būvē un uzturēšanā, kultūrā, sportā, infrastruktūras attīstībā.

Vidzemes partija bāzējas visā vēsturiskajā Vidzemes reģionā, nevis Vidzemes plānošanas reģionā, kurā nav Limbažu un Aizkraukles. Partija tika izveidota, lai, no vienas puses, varētu veiksmīgi startēt lokālajā politikā, no otras puses, lai Saeima un valdība būtu spiestas rēķināties ar Vidzemes reģiona interesēm. Vidzeme ir otrs lielākais vēlēšanu apgabals.

Krauklis atzīst, ka mērķis - izveidot partiju, kas pārstāv visu Vidzemi, - pagaidām ir realizēts tikai daļēji. Arī Vidzemē būs pašvaldību vadītāji, kuri ļausies lielo partiju vilinājumam vai veidos savu lokālo partiju. Vidzemes partijai ir spēcīgs atbalsts Aizkrauklē, Valkā, Rūjienā, nākamajās pašvaldību vēlēšanās partija startēs noteikti arī Gulbenē, Valmierā, Cēsīs, Limbažos. Par to, vai Vidzemes partija startēs arī Rīgas domes vēlēšanās, vēl nav izlemts.

Vidzemes partija nav atmetusi ideju, ka, līdzīgi kā "Latvijai un Ventspilij" un Liepājas partija, tā varētu rast sadarbības partneri - kādu no lielajām partijām, kas būtu gatava realizēt vismaz dažas no tās programmatiskajām idejām. Pēc Vidzemes partijas domām, ministrijām ir atstājama tikai attiecīgās nozares politikas plānošana, bet reģioniem pilnībā nododama lemšana par līdzekļu izlietošanu veselības aprūpē, profesionālajā un vispārējā izglītībā, sabiedriskajā transportā, ceļu būvē un uzturēšanā, kultūrā, sportā, infrastruktūras attīstībā. Ir jādod lielāka patstāvība reģioniem lemt, kā vislabāk izlietot valsts investīcijas un Eiropas Savienības fondu līdzekļus.

Otrs attīstības scenārijs Vidzemes partijai ir uz 12.Saeimas vēlēšanām bloķēties ar citām novadu partijām. Esot izveidots reģionālo partiju - potenciālo sadarbības partneru - sarakstu, bet vēl esot pāragri runāt, ar kurām no tām sadarbosimies parlamenta vēlēšanās. Daudzas reģionālās partijas vēl ir tapšanas stadijā. Drīzumā reģionālā partija tiks dibināta Valmierā, Kuldīgā. Žēl, ka Valmiera un daži apkārtējie novadi izšķīrās dibināt savu partiju, bet nākamajās pašvaldību vēlēšanās Vidzemes partija startēs arī Valmierā, saka Krauklis.

Viņš arī norāda, ka katrā Latvijas reģionā ir sava specifiska situācija. Grūti iedomāties, ka varētu tapt vienota Latgales partija, jo tur no laika gala ir bijusi cīņa starp Daugavpili un Rēzekni par to, kura ir Latgales centrs. Vienota Kurzemes partija arī ir grūti iedomājama, jo pastāv asa Liepājas un Ventspils konkurence. Vidzeme, lai arī Valmiera uzskata sevi par "lielpilsētu", ir vairāk viendabīga. Tur nav tik daudz iekšēju pretrunu starp novadiem.

Liela daļa Vidzemes partijas dibinātāju ir pieredzējuši pašvaldību vadītāji, kuriem ir un paliek prioritāte darbs pašvaldībās. "Mums rūp, lai konkrētā pašvaldība veiksmīgi attīstās, lai cilvēkiem tajā ir darbs, lai cilvēki nav spiesti braukt projām uz ārzemēm. Esam pārliecinājušies: ja lielā politika nav labvēlīga reģioniem, ja nodokļi ir pārāk augsti, ja nav atbalsta uzņēmējdarbībai, pašvaldība var darboties, cik labi grib, cilvēki vienalga ir spiesti braukt projām. Novads nīkuļo, rezultātā pašvaldība nav spējīga attīstīties. Tāpēc, rakstot partijas programmu, mēs tajā ierakstījām to, kam ticam, un gribam, lai lietas Latvijā notiek tieši tā," apgalvo Krauklis.

Pie Vidzemes partijas projekta idejas iniciatīvas grupa strādāja ilgi - vismaz gadu līdz šīs partijas dibināšanai. Ārkārtas 11.Saeimas vēlēšanas šo procesu pasteidzināja. "Mēs cerējām, ka atradīsim saprātīgu sadarbības partneri, ar ko slēgt līgumu par sadarbību, bet sarunas parādīja, ka tās idejas, kas ir Vidzemes partijas programmā, nav interesantas lielajām partijām, kuras vēlas, lai visi procesi notiktu ļoti centralizēti, un pašas ir ieinteresētas visu turēt savās rokās," pastāstīja Krauklis.

Vidzemes partija rosina pārdalīt nodokļus par labu reģioniem. Deleģējot pašvaldībām lielākas funkcijas, tām ir jāpiešķir arī lielāks finansējums no valsts budžeta. Jo lielāka nodokļu daļa paliktu uz vietas, jo vietējā vara būtu ieinteresētāka darīt visu, lai novads ekonomiski attīstītos. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis būtu simtprocentīgi jāatstāj pašvaldību rīcībā, uzskata Krauklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!