Kuldīgā šopavasar atvērts metadona kabinets, kas domāts no narkotikām atkarīgo pacientu ārstēšanai.

Tā vadītāja narkoloģe Ruta Lūciņa informē, ka projekta iniciatore ir ANO pretnarkotiku un noziedzības apkarošanas organizācija, kas finansē šo programmu daudzās valstīs. Kabinets atvērts, sadarbojoties Kuldīgas slimnīcai un pašvaldības sociālajam dienestam. Programmas tālāku virzību finansēs Veselības norēķinu centrs.
"Valsts nodrošina pacientiem aizvietojošo terapiju. Viņi katru dienu iedzer metadonu, kas apmierina tieksmi pēc narkotikām, bet novērš abstinences sindromu. Pacienti kādu laiku izmanto šo medikamentu, jūtas labi un, pakāpeniski samazinot tā lietošanu, spēj pārtraukt atkarību no narkotikām," skaidro R.Lūciņa. Latvijā pirmais kabinets atvērts Rīgā pirms vairāk nekā 10 gadiem, nu tādi ir gandrīz ik pilsētā, un esot sasniegti labi rezultāti.
Metadons jālieto katru dienu, tas tiek izdzerts kabinetā. Līgums ar klientu tiek slēgts gadam, to var pagarināt. Vai piedalīties programmā, kad to pārtraukt, izlemj cilvēks pats. Sabiedrībā pret šādu kabinetu izveidi vērojama arī negatīva attieksme, taču R.Lūciņa saka: "Iedzīvotāji uztraucas, ka šie cilvēki pulcēsies vienviet un apdraudēs citus. Nē, daudz bīstamāki viņi ir tad, kad nav kārtējās devas un tā jebkurā veidā jāiegūst."
Kuldīgas atkarību konsultāciju punkta sociālais darbinieks Juris Šķonis atzīst, ka sākotnēji tas ticis veidots šļirču apmaiņai un HIV izplatības ierobežošanai intravenozo narkomānu vidū. Tagad konsultāciju punkts atrodas Liepājas ielā 8, un šļirču apmaiņa esot tikai neliela tā darbības daļa. Tur ir biedrības "Saules sala" dienas centrs. "Mēs organizējam individuālo rehabilitāciju, rīkojam nometnes." Viņaprāt, metadona programma Kuldīgā varētu būt piemērota ap 20 cilvēkiem. Pagaidām vēl nav pieteicies neviens.
Kuldīgā metadona kabinets atrodas jaunās slimnīcas vecajā korpusā Aizputes ielā 22 līdzās tuberkulozes un plaušu slimību kabinetam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!