Kuldīgas novada pašvaldība, izmantojot Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta līdzfinansējumu, būvēs jaunu katlu māju sociālās aprūpes centram "Venta", informē Kuldīgas novada dome.

Projekta kopējās plānotās izmaksas ir 124 699,69 latu, no kurām 75% veido Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansējums un 25% ir pašvaldības līdzfinansējums.

Lai samazinātu apkures izmaksas un izvairītos no fosilā kurināmā izmantošanas, projektā paredzēts uzstādīt atsevišķu Somijas firmas "Megakone" moduļveida katlumāju, kuru darbinās ar vietējo kurināmo – koksnes šķeldu, automātiskā režīmā, bez maiņu apkalpojošā personāla. Alternatīvais kurināmais būs skaidu granulas, graudi un kūdras granulas. Plānotā siltumenerģijas pašizmaksa ir 26,9 lati par megavatstundu.

Katlumāju pilnībā samontēs un nokomplektēs jau rūpnīcā, pašvaldībai jāizbūvē tikai pieslēgumi inženierkomunikācijām, uzbraukšanas rampa transportam ar kurināmo un aptuveni 100 kvadrātmetru plašs bruģēts laukums ap katlumāju.

Šobrīd aprūpes centra "Venta" ēku grupai siltumu nodrošina lokālā katlumāja, kurā uzstādīts 320 kilovatu šķidrā kurināmā apkures katls un cietā kurināmā apkures katls. Katlumāju apkalpo Kuldīgas pilsētas centralizētās siltumapgādes operators SIA "Kuldīgas siltumtīkli". Līdz 2009.gada aprīlim tika darbināts cietā kurināmā katls un algoti četri maiņu kurinātāji. Lai samazinātu siltumenerģijas ražošanas pašizmaksu, 2009. gada aprīlī tika uzstādīts automātiskais šķidrā kurināmā katls. Taču aizvien pašizmaksa ir gandrīz divas reizes lielāka nekā vidēji valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!