Ko dara flebologs - vēnu ārsts? Flebologs diagnosticē asinsvadu slimības, izstrādā ārstēšanas plānu venozas, limfātiskas nepietiekamības un trofisko čūlu gadījumā, kā arī novērš estētiski traucējošas asinsvadu patoloģijas.

Vizītes laikā ārsts ievāc anamnēzi – flebologs visbiežāk uzdod jautājumus, kas saistīti ar darba specifiku, dzīvesveidu, fiziskām aktivitātēm, kaitīgiem ieradumiem un iedzimtību, kas kalpo par vēnu slimības veicinošiem faktoriem. Pirms došanās pie ārsta vērts pārdomāt, vai nav bijušas kādas kāju traumas un fiziski bojājumi.

Pacientam stāvot, ārsts novērtēs varikozo vēnu lielumu un lokalizāciju, tūsku potītes apvidū, ādas izskatu, nomērīs kāju apkārtmēru. Savukārt guļus stāvoklī novērtēs ādas trofiku, tūskainību, trofisko čūlu izskatu, lokalizāciju. Būtiski ir izpalpēt (iztaustīt) pulsu uz pēdu, paceles un cirkšņa rajona artērijām. Parasti apskates laikā speciālists veic arī dupleksonogrāfiju, ko uzskata par zelta standartu vēnu izmeklēšanā.

Precīzākai izmeklēšanai nereti pielieto angiogrāfiju un flebogrāfiju, kas tomēr ir invazīvas un samērā dārgas metodes, jo vēnā tiek ievadīta kontrastviela. Šos izmeklējumus vizītes laikā neveic un, nepieciešamības gadījumā, par to norisi ārsts pacientu informē.

5 trauksmes signāli, kad jādodas pie vēnu ārsta

1. Ja vēna ir izspiedusies uz āru, ir plata un veido dažādus bumbuļus.

2. Zirnekļa tīklojums uz kājas var liecināt par HVM.

3. Smaguma sajūta un tirpšana kājās.

4. Progresējot slimībai, rodas krampji apakšstilbos naktī.

5. Dedzināšanas sajūta, nieze, ādas pigmentācijas izmaiņas, ekzēma un nedzīstošas čūlas.

5 lietas, kas jāzina par izmeklējuma gaitu

1. Izmeklējuma laikā būs jāatkailina kājas, tāpēc sievietēm vēlams vilkt svārkus vai kleitu, ko var pacelt augstāk.

2. Pacientu izmeklē stāvus vai slīpumā ar kājām uz leju, lai gravitācijas spēks pareizi iedarbotos uz asins plūsmu.

3. Tiek izmantots speciāls fleboloģijas galds vai paaugstinājums (podests), kur pacients var droši atbalstīties un jūtas stabils.

4. Diagnostika ilgst aptuveni 10–20 minūtes un rezultātu iespējams saņemt uzreiz pēc izmeklēšanas.

5. Lai izmeklējums nebūtu jāatkārto un pacients būtu drošs par pareizu rezultātu, pārliecinieties, ka ārstam ir asinsvadu ultrasonodoplerogrāfijas speciālista sertifikāts un atbilstošs aprīkojums izmeklēšanai.

Kā ārstē vēnas?

Ārstam ar godīgu attieksmi jāspēj piedāvāt vispiemērotākos un vissaudzējošākos risinājumus, ņemot vērā saslimšanas formu un pacienta finansiālās iespējas. Lai sasniegtu ideālu ārstēšanas rezultātu, vienas operācijas laikā dažkārt nepieciešams apvienot vairākas ārstēšanas metodes. Atsevišķos gadījumos – sākotnējus hroniskas venozas mazspējas (HVM) simptomus var ārstēt terapeitiski, piemēram, lietojot medikamentus, lietojot fizikālās terapijas metodes un kompresijas terapiju. Lai laikus apturētu vēnu varikozes attīstību un nepieļautu jaunu vēnu slimības formu veidošanos, svarīgi veikt arī profilaktiskas darbības.

Mūsdienās no operācijas nevajadzētu baidīties, jo patlaban ārstēšanā priekšroka tiek dota saudzējošām metodēm. Latvijā iespējams veikt dažādas vēnu operācijas, tostarp endovenozās (no asinsvadu iekšpuses)operācijas, izmantojot lāzeri, radiofrekvenci, ūdens tvaika mikroimpulsus un cianoakrilātu (biolīmi). Šo operāciju laikā vēna netiek izrauta kā klasiskajās operācijās, bet, izmantojot endovenozu katetru, tā slēgta un pēc tam pārveidojas saistaudos. Jaunās paaudzes tehnoloģijas dod iespēju pilnībā atteikties no vispārējās narkozes, to aizstājot ar vietējo anestēziju. Tādējādi ne tikai uzlabojas ultrasonoskopijas redzamība un kontrole operācijas laikā, bet tā ir arī saudzējošāka un drošāka pacientam, dod iespēju veikt vēnu operācijas neatkarīgi no vecuma, vispārējā veselības stāvokļa.

Endovenozo operāciju laikā (izņemot biolīmes operācijas, kad anestēzija nav nepieciešama vispār, jo nav termiska iedarbība) ultrasonogrāfijas kontrolē abpus vēnai ievada anestezējošo šķīdumu, kas izveido ūdens spilvenus un to it kā atdala no tuvumā esošajiem audiem un nerviem, neļaujot tos pārkarsēt un bojāt. Fizioloģiskā šķīduma sastāvā esošais ūdens absorbē karstumu, turklāt tam pievienotas atsāpinošas un sīkos asinsvadus spazmējošas vielas, kas novērš asiņošanu.

Pēc vēnu operācijas pacientam tiek uzvilkta kompresijas zeķe (pēc biolīmes operācijas tā nav nepieciešama), ko jānēsā 1 mēnesi. Pacients stacionārā pavada no vienas līdz četrām stundām, atkarībā no operācijas apjoma un izvēlētās ārstēšanas metodes. Pēc tam pacients var celties, dzert, ēst un pats ar savām kājām doties mājās un pievērsties ikdienas aktivitātēm, protams, ievērojot ārsta rekomendācijas.

Jau nākamajā dienā pēc operācijas pat ieteicama fiziska aktivitāte. Kustoties paātrinās asins plūsma dziļajās vēnās, tādēļ samazinās trombu veidošanās risks. Tomēr pirmajā mēnesī jāizvairās no pastiprinātas fiziskas slodzes un smaguma celšanas, jo var rasties sāpes. Pēc mēneša jādodas atkārtoti uz dupleksultrasonogrāfijas izmeklējumu un pēc tam ar vairāku gadu intervālu jāpārbauda vēnu veselības stāvoklis.

Ja stumbra vēnas ir veselas, bet ir bojāti tikai sānu zari, vai vizuāli traucē sīko kapilāru tīklojums, to var novērst pārdesmit minūšu laikā, neiejaucoties ķirurģiski, pielietojot dažādas metodes (skleroterapiju, intensīvi pulsējošās gaismas iekārtām, speciāliem asinsvadu lāzeriem, radiofrekvences iekārtām utt.).

Būtiski atcerēties, ka ideālu ārstēšanas rezultātu ir iespējams sasniegt tikai kompleksi risinot problēmu sākot ar precīzu diagnostiku, adekvātu un maksimāli mazinvazīvu ārstēšanu un beidzot ar aktīvu rehabilitāciju un pacienta novērošanu ilgtermiņā.

www.venas.lv

Iepazīsties ar speciālistiem - Baltijas Vēnu klīnikas ārstu vizītkartes:



Asinsvadu ķirurgs, flebologs, ultrasonogrāfijas speciālists.

Baltijas Vēnu klīnikas vadošais speciālists, biolīmes metodes Austrumeiropas apmācību centra vadītājs.

Bijis pieredzes apmaiņā ASV, Apvienotās Karalistes, Vācijas, Austrijas un Itālijas klīnikās.

Regulāri uzstājas kā vieslektors Eiropas medicīnas kongresos.

Specializācija: Pirmais pielietojis un ieviesis Latvijā vairākas inovatīvas vēnu ārstēšanas metodes. Šobrīd ir viens no pieredzējušākajiem ārstiem pasaulē biolīmes tehnoloģijas pielietošanā.

Gadā veic līdz pat 500 operāciju, pielietojot visas pasaulē atzītās vēnu ārstēšanas metodes. Ints Ūdris strādā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā un sniedz palīdzību akūtos gadījumos visā Latvijā.

Hobiji: Dakteris brīvajā laikā nodarbojas ar riteņbraukšanu, spēlē golfu, vasarā nodarbojas ar ūdenssportu, bet ziemā slēpo.


Flebologs, ķirurgs ar specializāciju proktoloģijā, Baltijas Vēnu klīnikas Ķirurģijas nodaļas vadītājs.

Stažējies Vācijas, Francijas un Itālijas klīnikās.

Specializācija: Specializējies duplex ultrasonogrāfijā, vēnu diagnostikā un ārstēšanā.
Veic vēnu operācijas, pielietojot visas pasaulē zināmās un atzītās ārstēšanas tehnikas. Īpaši specializējies lāzerķirurģijā, ūdens tvaika mikroimpulsu ķirurģijā un bioloģiskās līmes metodē.

Hobiji: Dakteris brīvo laiku pavada aktīvi, spēlējot hokeju, braucot ar motociklu un nirstot.


Flebologs, ķirurgs.

Specializācija: Specializējies duplex ultrasonogrāfijā asinsvadiem, kā arī vispārējā un abdominālā ķirurģijā.

Veic visu veidu vēnu operācijas, pielietojot endoluminālās slēgšanas metodes, lāzeri, radiofrekvences mikroviļņus, ūdens tvaika mikroimpulsu metodi un bioloģisko līmi. Veic varikozu vēnu skleroterapiju.

Hobiji: Brīvajā laikā dakteris kopā ar domubiedriem bauda vēju un brīvību, braucot ar motocikliem. Viņam patīk arī spēlēt klavieres.


Asinsvadu ķirurgs , flebologs.

Stažējies Francijas klīnikās. Brīvi pārvalda arābu, franču, angļu, krievu un latviešu valodu. Regulāri dodas pieredzes apmaiņā uz citām valstīm un piedalās paraugoperāciju veikšanā Francijas pilsētas Ansī klīnikā "Clinique Générale".

Specializācija: Specializējies duplex ultrasonogrāfijā, kāju vēnu un artēriju pataloģijas diagnostikā un ārstēšanā. Veic vēnu operācijas, pielietojot visas pasaulē zināmās un atzītās ārstēšanas metodes. Īpaši specializējies ūdens tvaika mikroimpulsu ķirurģijā, kā arī veic visu veidu operācijas hipnozē.

Hobiji: Dakterim ir arī neparasts hobijs - viņš brīvajā laikā pats gatavo smaržas, pielietojot dabiskās ēteriskās eļļas. Žoržs Žabūrs labprāt klausās klasisko mūziku un sporto.


Asinsvadu ķirurgs, flebologs.

Latvijas Fleboloģijas biedrības prezidents.

Stažējies Vācijas, Nīderlandes un Zviedrijas klīnikās.

Specializācija: Specializējies duplex ultrasonogrāfijā, kāju vēnu un artēriju pataloģijas diagnostikā un ārstēšanā, tostarp endovenozajā lāzerķirurģijā un radiofrekvences metodē. Veic arī artēriju rekonstruktīvās operācijas.


Ķirurgs, asinsvadu ķirurgs, flebologs.

Regulāri apmeklē Eiropas ķirurgu kongresus un flebologu konferences. Mācījies Maskavas Valsts universitātes Ķirurģiskās fleboloģijas centrā. Apguvis ūdens tvaika mikroimpulsu metodi pie Renē Millereta (Rene Milleret) no Francijas.

Specializācija: Veic asinsvadu ultrasonogrāfijas duplex izmeklējumus un visa veida ambulatorās operācijas, pielietojot pasaulē atzītākās vēnu ārstēšanas tehnoloģijas. Veic varikozu vēnu skleroterapiju un kapilāru termokoagulāciju. Konsultē un ārstē pacientus ar dažādām ķirurģiskām saslimšanām.

Hobiji: dr. Ivars Prudāns bijis profesionāls hokejists. Tagad brīvajā laikā apmeklē sporta zāli.

Sertificēta ķirurģe, brūču ārstēšanas speciāliste.

Specializācija: No 2002. gada padziļināti specializējusies kāju hroniski trofisku čūlu, ilgstoši nedzīstošu brūču un izgulējumu ārstēšanā. To ārstēšanā pielieto jaunākās metodes, tehnoloģijas un materiālus.

Hobiji: Daktere brīvajā laikā labprāt apceļo Latviju. Viņa ar ģimeni piekopj pirts rituālus un labprāt rušinās dārzā savās lauku mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!