Bauskas centrā, Zaļās, Kalna un Uzvaras ielas krustojumā, kurā kustība notiek pa loku, jau vairāk nekā mēnesi darbojas trīs kameras. Divas uzstādītas apļa centrā, laternas stabā, viena novietota pie Domes ēkas.
Kameru fiksētais redzams datorā, kas novietots Domes kancelejā, otrs dators atrodas rajona Policijas pārvaldes ēkā. Nofilmētais materiāls apmēram nedēļu krājas datora diskā, nepieciešamības gadījumā attēlu var nokopēt un uzglabāt ilgāk.

Filmēs arī naktīs

Bauskas rajona Policijas pārvaldes informācijas tehnoloģiju un sakaru grupas inženieris Maigonis Avotiņš informē, ka uzstādīta laba aparatūra, taču ir vēl daudz darāmā, lai to pilnveidotu. Vissarežģītākā pašlaik ir videosignāla pārraidīšana no Domes ēkas uz Policiju, taču tā ir risināma problēma. Videokamerām grūti strādāt naktīs, kad izslēgts ielu apgaismojums. Tad tās spēj fiksēt tikai automobiļu lampu staru plūsmu. Domes izpilddirektors Jānis Mičulis skaidro, ka šo nepilnību paredzēts drīzākajā laikā novērst, apli pilsētas centrā apgaismojot visu nakti.

Dienā kameru filmētais ir labi uztverams. Par to pārliecinājās arī “Bauskas Dzīve”. Datora monitorā skaidri redzama automobiļu kustība, gājēju pārvietošanās. Kameras fiksē notiekošo ne tikai aplī, bet arī lejup pa Kalna ielu, virzienā uz Zaļo un Uzvaras ielu. Pie Domes ēkas piestiprināto kameru var pavērst arī uz “RIMI” laukuma pusi. Attēlā labi var atšķirt automobiļa marku, nepieciešamības gadījumā iespējams uzzināt mašīnas numuru.

Avotiņš bilst, ka mēneša laikā pāris reižu bijusi vajadzība izpētīt filmēto materiālu. Tas darīts tad, kad krustojumā notikuši ceļu satiksmes negadījumi. Attēlā var izpētīt avārijas norisi. Filmētais var tikt izmantots arī citos gadījumos, piemēram, meklējot zagtu auto. Var uzzināt, cikos un kurā virzienā devusies meklējamā mašīna.

Kameras disciplinē vadītājus

Vislielāko gandarījumu par videonovērošanas sistēmas uzstādīšanu pilsētas centrā pauž Bauskas kārtībnieks Aldonis Buls. Vispirms jau kameras psiholoģiski disciplinē vadītājus, attur viņus no noteikumu pārkāpumiem, jo šoferi apjauš, ka viss tiek filmēts.

Buls stāsta, ka to viņam atzinuši paši vadītāji, arī kustības drošība aplī uzlabojusies. Pētot filmu, Buls atklājis vairākus citus pārkāpumus. Jaunieši no “RIMI” vairākkārt vakaros ar saviem automobiļiem braukuši uz ielu pāri zālienam. Vainīgie tika “sazīmēti”, pētot ierakstus.

Buls uzskata, ka šādu videonovērošanas sistēmu uzstādīšana būtu lietderīga arī citos pilsētas “karstajos” punktos: pie 2. vidusskolas, Rātslaukumā, Zaļās un Slimnīcas ielas krustojumā. Mičulis skaidro, ka tas ir nākotnē reāli paveicams darbs. Pirmais objekts tiek apgūts, ir pieredze, nākamās kameras uzstādīt būs vienkāršāk. Vēl Mičulis piebilda, ka par baušķenieku veikumu šajā jomā ieinteresējušies Jelgavas, Aizkraukles kolēģi.

Publiski ierakstus neskatās

Izpilddirektors apgalvoja, ka videonovērošanas sistēmas darbība neaizskar personas brīvību. Pilsētas centrs ir publiska koplietošanas teritorija. Turklāt filmētais materiāls netiek rādīts ikvienam interesentam. Jebkurš nevar vienkārši atnākt uz Domi un palūgt, lai, piemēram, kādu stundiņu videomateriāla viņam nokopē. Skatīt, analizēt filmēto drīkst tikai ar īpašu tiesībsargājošu institūciju atļauju un tikai dažas personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!