Foto: LETA

Lai Eiropa būtu digitālās revolūcijas priekšgalā, jārīkojas ātri un jānovērš mākslīgie šķēršļi, kā arī jāizveido pamats stabilam investīciju ietvaram, pirmdien, Eiropas Savienības (ES) Konkurētspējas ministru padomē Briselē paziņojusi ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola.

Kā informēja Latvijas prezidentūra ES Padomē pārstāvis Jānis Rungulis, ekonomikas ministres vadībā diskutēts par jomām, kurās ES Vienotais tirgus un dinamiska inovāciju politika varētu palielināt Eiropas ekonomiskās izaugsmes un darbavietu radīšanas iespējas.

Reizniece- Ozola uzsvērusi, ka „jārīkojas nekavējoties, ja Eiropa vēlas būt digitālās revolūcijas priekšgalā un veicināt konkurētspēju. Lai to panāktu, ir jāveic vairāki nozīmīgi pasākumi, piemēram, mākslīgu šķēršļu novēršana, kas aizkavē mūsu uzņēmumus un iedzīvotājus pilnvērtīgi un vienlīdzīgi izmantot vienoto tirgu un gūt labumu no tā. Tāpat svarīgi ir izveidot pamatu stabilam investīciju ietvaram. Abi uzdevumi sakrīt ar Latvijas prezidentūras galvenajiem mērķiem digitālas un konkurētspējīgas Eiropas radīšanā." 

Savukārt izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile otrdien vadījusi sēdes pētniecības daļu, kurā ministri dalījās viedokļos par to, kā Eiropas Digitālās programmas ietvaros ar atvērtas, tīklā savienotas un uz datiem balstītas zinātnes palīdzību varētu paātrināt pāreju uz datos balstītu ekonomiku. 

"Ātrākas un plašākas inovācijas ir ceļš, kas ejams, lai liktu informācijas un komunikācijas tehnoloģijām strādāt sabiedrības un biznesa labā. Tomēr inovāciju kapacitāte lielā mērā atkarīga no tā, cik vērienīgas un efektīvas būs investīcijas un no tā, kā notiks zināšanu pārnese no publiskā uz privāto sektoru. Padome saredz vairākas jomas, kurās atvērta, tīklā savienota un uz datiem balstīta zinātne varētu veicināt inovācijas: Eiropas līmeņa e-infrastruktūra, kā arī politika un ietvarnosacījumi labākai "lielo datu" izmantošanai," norādījusi Seile.

ES Konkurētspējas ministru padomes sēde Briselē norisinājās 2. un 3.martā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!