Foto: LETA

Bijušais Jūrmalas mērs, Saeimas deputāts Romualds Ražuks (ZRP) vērsies ar iesniegumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), rosinot izskatīt iespēju atlaist Jūrmalas domi; līdzīga iniciatīva apspriesta arī "Vienotības" valdē, taču lēmums vēl nav pieņemts, piektdien vēsta laikraksts "Diena".

Domi atlaist pēc likuma var tikai Saeima. Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (LPP/LC) gan nesaskata iemeslus domes atlaišanai un daļu pārmetumu noraida, savukārt Valsts kontroles atklātos pārkāpumus sola novērst. Truksnis sola tomēr nodot atkārtotai sabiedriskajai apspriešanai Jūrmalas pilsētas attīstības plānu, kas tika pieņemts pērnā gada decembrī.

Likumā par pašvaldībām teikts, ka Saeima var atlaist domi, ja tā atkārtoti nepilda vai pārkāpj Satversmi, likumus, Ministru kabineta noteikumus vai arī nepilda tiesas spriedumus. Ražuka iesniegumā, kas nonācis laikraksta rīcībā, minēti vairāki iemesli, kuri, viņaprāt, var būt par iemeslu Jūrmalas domes atlaišanai.

Tie ir gan Valsts kontroles (VK) revīzijas rezultāti, kas uzrāda 1,8 miljonu latu nelietderīgu izlietošanu, gan pārkāpumi, kas saistīti ar pilsētas teritorijas plānojuma pieņemšanu. Vēstulē atgādināts, ka plāns tiks pieņemts ar lielu nokavēšanos, jo iepriekšējā plāna darbības termiņš beidzās 2009. gadā. Par līdzīgu pārkāpumu savulaik tika atlaista Ķekavas pašvaldība, norāda Ražuks. Ir arī mainīts zonējums vairākos zemesgabalos, par kuriem nav notikusi sabiedriskā apspriešana, kā arī pieļauta apbūve applūstošajās teritorijās un pārkāpumi attiecībā uz tauvas joslu ievērošanu. Ražuks min arī vairākus gadījumus, kad Jūrmalas dome ignorējusi tiesas spriedumus

Ražuka viedokli atbalsta Jūrmalas Sabiedrisko organizāciju apvienība, kuras vadītāja Silvija Vīksniņa arī ir ZRP biedre un piedalījusies partijas valdes sēdē, kas informāciju pieņēmusi zināšanai. Vīksniņa situāciju vērtē skarbi, laikrakstam saucot to par Jūrmalas nozagšanu un atgādinot, ka domes pozīcijas deputātu radi un draugi saņēmuši vairākus ienesīgus amatus pašvaldības uzņēmumos.

Atbalstu Jūrmalas domes atlaišanai paudusi arī "Vienotības" Jūrmalas nodaļas valde, uzsverot pārkāpumus attīstības plāna sagatavošanā. Par situāciju Jūrmalā diskutējusi arī "Vienotības" valde, norādot, ka problēmas Jūrmalā ir, bet jāformulē konkrēti likuma pārkāpumi, laikrakstam apliecināja Saeimas deputāte Lolita Čigāne (V).

Jūrmalas domes deputāts Aigars Tampe (VLTB/LNNK) pieļauj, ka domes atlaišanu varētu atbalstīt Nacionālā apvienība, bet apspriests tas vēl neesot. Kaut gan Ražuks saka, ka labāks variants būtu jaunas vēlēšanas, likums noteic, ka 15 mēnešus pirms kārtējām vēlēšanām ārkārtas vēlēšanas nenotiek, bet ieceļ pagaidu administrāciju.

Savukārt Truksnis pret Ražuka aktivitātēm izturoties mazliet ironiski, laikrakstam sakot, ka kaut kā cilvēkam esot sevi jāpierāda, taču daļa VK norādīto pārkāpumu esot notikusi laikā, kad pilsētas mērs bija Ražuks. Dome, gatavojot atbildes VK, lemšot par atbildību un piedzīšot summas no vainīgajiem, tā būšot asa rīcība, sola Truksnis. Tomēr tas nevar būt par iemeslu domes atlaišanai, jo neesot pierādījumu atkārtotiem likumpārkāpumiem vai apzinātai ļaunprātībai.

Savukārt par attīstības plānu Truksnis izsakās, ka labāku neizdošoties pieņemt. Tomēr decembrī pieņemtais domes lēmums par plāna pieņemšanu galīgajā redakcijā jau nākamajā domes sēdē tiks atcelts, un plāns nodots atkārtotai sabiedriskai apspriešanai. Iemesls ir Vides pārraudzības valsts biroja negatīvais atzinums par applūstošo teritoriju apbūvēšanu. Attīstības plānu pārstrādāšot tikmēr, kamēr nevienai institūcijai nebūs iebildumu. "Man nav ilūziju – lai cik labs būtu plāns, to apstrīdēs. Ir pilnīgi skaidrs, ka tas nonāks Satversmes tiesā. Veselais saprāts pirms vēlēšanām nedarbojas," uzskata Truksnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!