Foto: AFP/Scanpix

Tuvojoties svētkiem, ar elektriskajām un dekoratīvajām virtenēm tiek izgaismoti nami, eglītes un pagalmi. Plašajā piedāvājumā aicinām izvēlēties ne tikai krāšņāko, bet arī ekonomiskāko rotājumu un sekot to lietošanas drošībai. AS "Latvenergo" Energoefektivitātes centra speciālisti sniedz padomus, kā izvēlēties elektrības rēķinam draudzīgāko elektrisko lampiņu virteni.

Ziemassvētku rotājumi - elektriskās dekoratīvo lampiņu virtenes - sniedz krāšņu prieku, taču ikdienā ir jāatceras par to lietošanas drošību, kā arī energoefektivitāti. Lai arī vidējo elektrības rēķinu to lietošana var būtiski nepalielināt, iespējams iegādāties tādus dekoratīvos rotājumus, kas ir energoefektīvi ar iespējami zemām papildu izmaksām. AS "Latvenergo" Energoefektivitātes centra speciālisti, iegādājoties gaismas virtenes un sākot tās lietot, iesaka pievērst uzmanību pieciem būtiskiem drošības un izmaksu faktoriem:

Iekštelpām paredzētās virtenes nelietot ārpus mājas, jo tām ir zema aizsardzības klase (jābūt IP 44), un spuldzīšu virtene var sabojāties. Pagalmu un laukumu apgaismojumam paredzēto virteņu savienojumi ir mitrumdroši, arī savienojošā kabeļa izolācija ir izgatavota no cita materiāla. Lai pārliecinātos, vai veikalā izvēlētā virtene būs piemērota brīvdabas apstākļiem, aplūkojiet marķējumu uz virteņu iepakojuma. Ja ieraudzīsiet mājiņas piktogrammu ar klāt pievienotu paskaidrojumu angļu valodā - for outdoor use, tas nozīmē, ka šis rotājums būs piemērots eglītes greznošanai pagalmā vai mājas fasādes izgaismošanai.

Izvēlieties piemērotus pagarinātājus - ārpus telpām jālieto pagarinātāji, kuru savienojumu vietas ir ievietotas speciālos korpusos un tādējādi aizsargātas pret mitruma un visu veidu nokrišņu kaitīgo iedarbību.

Pievērsiet uzmanību krāšņo virteņu un dekoru elektroenerģijas patēriņam, par kuru norādi var atrast uz iepakojuma. Piemēram, LED spuldzīšu virtene pat ar 180 - 320 spuldzītēm būs ļoti ekonomiska. Tāpat arī iespaidīga tīklveida mirdzoša ārsienu dekora (aptuveni 2,50 x 3 m) faktiskā jauda būs zemāka nekā vienai simtvatu spuldzītei. Lai patēriņu varētu labāk saplānot, pārdomājiet, cik ilgu laiku virtene būs ieslēgta, - tam noderēs tirdzniecības vietās pieejamā informācija par vadības blokiem vai paneļiem ar dažādiem režīmiem, kuru izmantošana ļaus ieslēgt un izslēgt apgaismojumu noteiktās stundās.

Par virtenes izslēgšanos, izdegot spuldzītei, nav jāuztraucas, jo modernajām virtenēm spuldzītes ir pieslēgtas paralēlslēgumā. Tas nozīmē, ka, vienai spuldzītei izdegot, pārējās turpinās spīdēt. Turklāt virtenēm, kurām ir iespējama izdegušo spuldžu maiņa, specializētajos veikalos šobrīd var nopirkt rezerves spuldzes.

Pārdomājiet, cik daudz elektroierīču vienlaicīgi var darbināt - iespējams, ka ievadaizsardzības aparāta slodze ir par mazu, lai vienlaicīgi ieslēgtu spuldzīšu virteni, mājas izdekorēto jumta kori, dārza dekorus, kā arī mazgāt veļu, gatavot uz elektriskās plīts, sūkt putekļus, fonā klausīties radio, skatīties televizoru un izmantot datoru. Pie šādas pārslodzes iespējama ievadaizsardzības aparāta atslēgšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!