Ekonomikas ministrija ir pieteikusi Latviju dalībai Eiropas Komisijas izsludinātajā konkursā par Eiropas Ekselences galamērķa balvu. 2007.gada konkursa tēma būs lauku tūrisms. Latvijai kvalificējoties tālākai dalībai konkursā, tiks rīkota nacionālā atlase, kuras uzvarētājs, ja to apstiprinās Eiropas Komisija, saņems balvu.
Tuvākajā laikā notiks vērtēšana, kuras no valstīm kvalificēsies konkursam. Valstīm, kuras kvalificēsies, tiks piešķirts grants maksimāli 50% apmērā no attiecināmajām izmaksām, bet ne vairāk kā 45 000 EUR. Katra projekta dalībvalsts organizēs nacionālo atlasi, kurā noteiks vienu ekselences galamērķi. Nacionālās atlases uzvarētājam tiekot apstiprinātam Eiropas Komisijā, tas saņems naudas balvu.

Ja Latvija kvalificēsies konkursam, tiks izstrādāts nacionālās atlases nolikums, kas noteiks atlases kārtību un pretendentus. Domājams, ka nacionālajai atlasei varēs pieteikties pašvaldības vai plānošanas reģioni, iespējams arī īpaši aizsargājamo dabas teritoriju administrācijas, reģionālās tūrisma asociācijas.

Pilotprojekta "Eiropas Ekselences galamērķi" uzdevums ir pievērst uzmanību Eiropas reģionu lielajai daudzveidībai, to atšķirīgajām un kopīgajām vērtībām. Projekta mērķis ir veicināt tādu tūrisma galamērķu attīstību, kuros ekonomiskā izaugsme tiek sasniegta nodrošinot sociālo, kultūras un vides ilgtspējību. Šāds konkurss norisinās pirmo reizi un pēc pilotprojekta rezultātu izvērtēšanas Eiropas Komisija lems par tā īstenošanu arī turpmākajos gados.

Tā kā dalība konkursā ir vienreizēja iespēja Latvijai un kādam konkrētam valsts reģionam būtiski palielināt atpazīstamību, iegūt plašu, pozitīvu publicitāti Eiropā un līdz ar to arī sekmēt ārvalstu tūristu skaita pieaugumu, Ekonomikas ministrija jau iepriekš atbalstīja šo Eiropas Komisijas iniciatīvu un izteica interesi piedalīties minētajā projektā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!