Foto: LETA

Latvija atkarībā no situācijas Ukrainā ir gatava atbalstīt kā Krievijai noteikto Eiropas Savienības (ES) sankciju pastiprināšanu, tā vājināšanu, Briselē piektdien, iepazīstinot ar Latvijas ES prezidentūras prioritātēm, sacīja Latvijas vēstniece ES Ilze Juhansone.

"Kas attiecas uz Krieviju, pirmais, raugoties no mūsu nacionālās perspektīvas un ES perspektīvas, sankcijas - tā nav politika pati par sevi," skaidroja diplomāte.

"Mēs atbalstījām sankcijas, kad ES nekavējoties reaģēja. Bet mēs arī teicām - ja notiks situācijas deeskalācija, kas diemžēl nav notikusi, mēs esam gatavi sankcijas mazināt," norādīja Juhansone.

"Mana atbilde attiecībā uz sankcijām - mēs esam gatavi tās pastiprināt, samazināt tās, ja būs radīti apstākļi," rezumēja vēstniece.

Konflikts Ukrainā aizsākās februārī, kad Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!