Lubānas mežos pēdējos gados jau vairāki iedzīvotāji sastapušies ar lāčiem, kaut gan kopumā viņu skaits ir vairāk nekā 10.
Laikraksts "Latvijas Avīze" (LA) piektdien raksta, ka aizvadītās nedēļas nogalē Lubānas mežos šāda tikšanās bijusi arī ogotājai Intai Lankai. "Momentā izlēmu, ka nekustēšos. Nez kur biju dzirdējusi vai lasījusi, ka beigtu cilvēku lācis neēdot," stāstījusi Lanka, kuru no dzīvnieka, maksimums, simts metri. Dzīvnieks esot divas reizes piecēlies stāvus, it kā viņu labāk apskatīt gribēdams vai varbūt "sveicinādams", bet tad meties prom.

Lāci Lanka sastapusi arī pērn. Tad kopā ar ogotāju bijis suns, kas rejot nokaitinājis lāci tiktāl, ka tas sācis kārpīt sūnas un kļuvis diezgan agresīvs. Toreiz ogotāja uzreiz zvanījusi tuviniekiem, lai paziņotu, kur viņu meklēt gadījumā, ja pati vairs nepārnāktu.

Lanka laikrakstam apgalvojusi, ka lāčus tuvējā mežā esot redzējuši arī citi Dzelzavas pagasta Indrānu apkaimes iedzīvotāji, bet pērn no kaimiņmājām kāds pekainis pat divus bišu stropus līdz mežmalai aizvēlis un visu medu no tiem izēdis. Tiesa, milzu dzīvnieka rosīšanās neattur sēņotājus un ogotājus no meža apmeklēšanas.

Valsts meža dienesta medību daļas vadītāja vietnieks Jānis Ozoliņš LA sacījis, ka kopumā Latvijā mīt vairāk nekā 10 lāči. Vietās, kur tie biežāk redzēti, esot izplatīti speciāli informatīvi bukleti ar pamācībām, kā izturēties sastopoties ar lāčiem. Padomi rodami arī internetā, taču galvenais esot radīt zvēram iespaidu, ka cilvēks nav uztraucies, nebēgt un nekādā gadījumā neskatīties lācim acīs, jo tas var dzīvnieku satracināt, norādījis Ozoliņš.

Savukārt Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta sabiedrisko attiecību speciālists Andris Soms ieteicis uz mežu līdzi neņemt gardi smaržojošas sviestmaizes. Arī viņš, tāpat kā Ozoliņš, cilvēkus sastopoties ar lāci mudina neuztraukties un nesākt bēgt, bet gan visādi izrādīt savu drosmi un pārākumu, piemēram, censties aizbaidīt lāci, taisot lielu troksni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!