Foto: DELFI

No 3. - 6. jūnijam Latvijas prezidentūras programmas ietvaros notika Latvijas piensaimniecības ekspertu vizīte Ukrainā, kuru rīkoja Latvijas vēstniecība Ukrainā sadarbībā ar Latvijas Zemkopības ministriju, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru, kā arī Ukrainas Argrārās politikas un pārtikas ministriju.

5. jūnijā Kijevā Ukrainā lielākās starptautiskās lauksaimniecībai veltītās izstādes "Agro-Expo 2015" laikā notika seminārs "Eiropas Savienības standartu ieviešana piensaimniecībā: Latvijas pieredze". Atklājot semināru, Latvijas vēstniece Ukrainā Argita Daudze uzsvēra, ka Latvijas prezidentūras logo – dzirnakmens – simbolizē labklājību, darbu un dinamiku, kas ir nozīmīgi atslēgas vārdi arī Ukrainā notiekošo reformu kontekstā. Tāpat vēstniece pauda pārliecību, ka ES-Ukrainas brīvās tirdzniecības līgums sekmēs Ukrainas ražotāju konkurētspējas palielināšanos, kā arī pauda gandarījumu par ukraiņu vēlmi strādāt, mācīties un pārņemt Latvijas pieredzi.

Seminārā ar prezentācijām uzstājās Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra pārstāvji. Centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis iepazīstināja ar centra darbību un galvenajām atziņām, kas gūtas Latvijas piensaimniecības nozares attīstības gaitā; tāpat M.Cimmermanis īsumā iepazīstināja ar zinātniskā institūta "BIOR" darbību. Savukārt veterinārās medicīnas eksperts Gints Briežkalns sniedza prezentāciju par piena ražošanas un pārstrādes procesa valsts uzraudzības sistēmu, bet veterinārās medicīnas eksperts-konsultants Dainis Arbidāns iepazīstināja ar konsultanta lomu piena kvalitātes nodrošināšanā.

Pārskatu par aktuālo situāciju Ukrainā pārtikas pārstrādes jomā "Veiksmīgas reformas – uzticama sadarbība" sniedza Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas ministrijas Pārtikas departamenta direktors Dmitro Šuļmeisters. Semināru apmeklēja vairāk kā 50 lauksaimniecības un jo īpaši piensaimniecības nozares pārstāvji no valsts un pašvaldību iestādēm, nevalstiskajām organizācijām un privātuzņēmumiem. Dalībnieku aktīvā interese un jautājumi liecināja par šīs tēmas aktualitāti Ukrainā un iezīmēja turpmākās sadarbības iespējas Latvijas ekspertīzes pārņemšanā.

4. jūnijā Latvijas eksperti kopā ar Latvijas vēstniecības Ukrainā pirmo sekretāri Ligitu Davidovu apmeklēja Viņņicas apgabalu, kur tikās ar Viņņicas apgabala padomes vadību, kā arī piedalījās apaļā galda diskusijā ar apgabala Agrāri rūpnieciskā kompleksa departamenta ekspertiem un piensaimniecības uzņēmumu pārstāvjiem. Pēc diskusijas Latvijas eksperti iepazinās ar sausā piena, siera un jogurta ražošanas procesu Ļitinas piena pārstrādes rūpnīcā.

Savukārt 3. jūnijā Latvijas delegācija devās uz Čerņihivas apgabala Ņižinas rajonu, kur tikās ar rajona pilsētu un ciemu pārstāvjiem un piensaimniecības uzņēmumu vadītājiem, kā arī apmeklēja Losiņivkas ciema piena fermu. Apgabalā jau tiek veidoti trīs piensaimnieku kooperatīvi. "Piena fermeru kooperācija palīdzēs nostiprināties vietējai piensaimniecības nozarei un vienlaikus veicinās nodarbinātību, kas ir tik svarīga ciemu saglabāšanai un attīstībai", pauda Ņižinas rajona padomes priekšsēdētājs Olehs Buzuns. Klātesošo īpašu interesi izraisīja Latvijas pieredze piena kvalitātes nodrošināšanā, kā arī iespējas ietekmēt piena cenu politiku, kuru pamatā veido piena pārstrādātāji. Kā risinājumu šiem jautājumiem Ukrainas puse saredz aktīvāku kooperāciju starp fermeriem.

ES standartu ieviešana ir viens no Latvijas-Ukrainas divpusējās sadarbības virzieniem, sniedzot Latvijas atbalstu Ukrainas eirointegrācijas centieniem un ES-Ukrainas Asociācijas līguma implementācijai. Interesi par atbalstu ES standartu ieviešanu piensaimiecībā, kā arī Latvijas piensaimnieku kooperācijas pieredzes pārņemšanu Latvijas vēstnieces Argitas Daudzes reģionālo vizīšu laikā 2014. gadā izteica Viņņicas apgabala padomes priekšsēdētājs Serhijs Svitko un Čerņihivas apgabala padomes priekšsēdētājs Mikola Zverevs. Pirmais piensaimniecībai veltītais darbseminārs Ukrainas ekspertiem notika Latvijā 2014. gada decembrī ar ĀM un ZM atbalstu, Latvijas vēstniecībai Ukrainā sadarbojoties ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru. Darbseminārā piedalījās 7 Ukrainas apgabalu, kā arī Ukrainas Valsts Veterinārā un fitosanitārā dienesta pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!