Foto: Publicitātes attēls
Latvijas iedzīvotāji kļūst arvien noraidošāki pret kontrabandas precēm un neiecietīgāki gan pret kontrabandas preču piegādātājiem, gan pircējiem. Ja 2013. gadā 45% iedzīvotāju uzskatīja, ka ar kontrabandas preču tirdzniecību ir iespējams samierināties, tad šogad tā vairs domā tikai 30%. Savukārt jau vairāk nekā puse – 55% kontrabandas preču tirdzniecību uzskata par nosodāmu, tostarp 21% uzsver, ka šīs aktivitātes būtu ļoti bargi sodāmas, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja.

Pēdējo gadu laikā arī par vairāk nekā 10% ir samazinājies kontrabandas preces pirkušo skaits. Ja pirms diviem gadiem kādu no kontrabandas precēm (tabaku, alkoholu vai degvielu) pirka līdz pat 34% iedzīvotāju, tad šobrīd to vairs paslepus atļaujas darīt tikai aptuveni 21%. Tostarp populārākā kontrabandas prece joprojām ir tabaka, kurai seko degviela un alkohols.

No 41% līdz 44% ir pieaudzis iedzīvotāju skaits, kuri uzsver, ka ne paši, ne viņu ģimenes locekļi nav iegādājušies šādas preces, kā arī viņiem nav pazīstami cilvēki, kuri būtu tās pirkuši. No 23% līdz 31% gan ir pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kas atzīst, ka ne paši, ne viņu ģimenes locekļi nav iegādājušies nevienu no minētajām kontrabandas precēm, taču viņu paziņu lokā ir cilvēki, kuri to ir darījuši.

Turpina pieaugt arī to iedzīvotāju skaits, kuri uzskata, ka valstij vajadzētu pastiprināt cīņu pret dažādu kontrabandas preču tirdzniecību, kas nodrošinātu to, ka kontrabandas preces kļūtu mazāk pieejamas un dārgākas. Ja 2013. gadā tā domāja tikai 46%, tad šobrīd atbalsts ir palielinājies jau līdz 52%. Jāuzsver, ka arī 33% respondentu, kuri paši bija pirkuši kontrabandas preces, piekrīt, ka ir nepieciešams pastiprināt cīņu pret kontrabandu, lai tā kļūtu mazāk pieejama. 33% iedzīvotāju par efektīvu kontrabandas apkarošanas līdzekli atzīst soda noteikšanu ne tikai par kontrabandas cigarešu tirgošanu un iegādi, bet arī par to smēķēšanu.

Interesanti, ka vislielākais nosodījums pret kontrabandas precēm ir novērojams Zemgalē (67%), Vidzemē (60%) un Kurzemē (53%). Savukārt mazāk kritiski pret kontrabandu ir iedzīvotāji Latgalē (40%) un Rīgā (52%). Tieši Rīgā un Latgalē arī vairāk ir izplatīts maldinošais uzskats, ka ar kontrabandas preču ievešanu un tirdzniecību nodarbojas parasti iedzīvotāji, kuri to dara trūkuma dēļ, lai uzlabotu savu materiālo situāciju. Savukārt Zemgales un Latvijas lauku reģionu iedzīvotāji ir pārliecinātāki, ka kontrabandas ieviešana un tirdzniecība ir organizētās noziedzības rūpals. Vidzemē un Zemgalē arī salīdzinoši lielāks iedzīvotāju skaits uzskata, ka kontrabandistu vadmotīvs ir mantkārība un viegla peļņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!