Foto: LETA

Prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē būs Latvijas iespēja veidot Eiropas dienaskārtību, vadot Ministru Padomes sanāksmes, dažādas konferences un diskusijas, taču kā viens no galvenajiem Latvijas izaicinājumiem noteikti būs aptuveni 200 dažāda līmeņa ar prezidentūru saistītu pasākumu koordinēšana un organizēšana, par kuru centrālo norises vietu kļuvusi Latvijas Nacionālā bibliotēka jeb Gaismas pils.

Nākamo sešu mēnešu laikā Latvijā plānota aptuveni 25 000 dažādu ārzemju viesu ierašanās, tostarp ministri, augstākās amatpersonas, eksperti, kā arī vismaz 700 dažādu ārvalstu mediju pārstāvji. Jau pašā prezidentūras sākumā - 8.janvārī, kad norisināsies Latvijas prezidentūras ES Padomē atklāšana Latvijas Nacionālajā operā, Latvijā ieradīsies Eiropas Komisijas kolēģija, kā arī Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks.

Portāls "Delfi" apkopo sešus politiski nozīmīgākos un būtiskākos prezidentūras pasākumus, kuri notiks Rīgā un Jūrmalā. Vairumam no tiem gan vēl nav noteikts precīzs norises laiks.


Foto: Reuters/Scanpix

Austrumu partnerības samits plānots kā viens no visplašākajiem pasākumiem Latvijas prezidentūras ES padomē laikā, kura ietvaros Latvijā ieradīsies ES dalībvalstu valstu un valdību vadītāji, kā arī pārstāvji no tādām Austrumu partnerības valstīm kā Armēnija, Azerbaidžāna, Baltkrievija, Gruzija, Moldova, Ukraina.  Pērn šis samits notika Viļņā un tieši tur netika parakstīts asociācijas līgums ar Ukrainu, kas izraisīja plašus protestus un nemierus šajā valstī.


Foto: Publicitātes foto

Maija beigās Latvijā notiks Digitālā asambleja, kur tiks apspriesta vienotā digitālā stratēģija, kas varētu tikt prezentēta jau maijā un diskutēta jūnija ES Padomē. Tikšanās laikā plānots pārrunāt Eiropas digitālā potenciāla attīstīšanu un vienotā digitālā tirgus izveidi. Sevišķi tiks izcelts digitālās drošības jautājums. Šis ir ikgadējs pasākums, kurā tiek novērtēts Eiropas pilsoņu digitālās sabiedrības un ekonomikas progress un izmaiņas, pulcējot desmitiem ekspertu, politiķu un nozares pārstāvju no visas Eiropas.


Foto: LETA

Ministru neformālajās sanāksmēs tiks apspriesti konkrētās nozares jautājumi saistībā ar esošajām un inovatīvajām pieejām nozarē, darba vietu jautājumi starptautiskā mērogā, kā arī meklēti risinājumi un veidots stratēģiskais plāns izaugsmei un konkurētspējībai globālā mērogā. Noteikti ir jāizceļ gaidāmās aizsardzības un ārlietu ministru tikšanās, jo Rīgā vienkopus pulcēsies un par kopīgu nostāju, vai rīcību vairākos svarīgos jautājumos lems visi ES ārlietu un aizsardzības ministri.


Foto: Pixabay

No 2015. gada 15. līdz 16. jūnijam Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē norisināsies ES Stratēģijas Baltijas jūras reģionam 6. ikgadējais forums ar nosaukumu "Achieving e-quality by connecting the region". Forums koncentrēsies uz Stratēģijas nākotni, reģiona konkurētspēju, kā arī uz reģiona digitālo savienojamību.


Foto: Reuters/Scanpix

Samita ietvaros tiks apspriesti jautājumi, kas saistīti ar patērētāju un vides aizsardzību, jautājumi par nacionālo standartu preču un pakalpojumu izplatību Eiropas Savienības standartu kontekstā. Kopumā pasākumā tiks pārstāvētas vairāk nekā 50 pasaules valstis.


Foto: AP/Scanpix

Šajā sanāksmē tiks pievērsta uzmanība jautājumiem par sadarbības veicināšanu izglītības jomā ar Āzijas valstīm. Šādas sanāksmes organizēšana paver iespējas veicināt Latvijas augstākās izglītības starptautisko atpazīstamību gan ES, gan globālajā augstākās izglītības telpā. Āzijas-Eiropas sanāksme (ASEM) tika izveidota 1996.gadā ar mērķi stiprināt attiecības un veidot sadarbību starp abiem reģioniem. Savukārt stratēģisko partnerību izglītības jomā ASEM izglītības ministri uzsāka 2008.gadā, lai veicinātu dažādu izglītības sistēmu caurskatāmību un padarītu tās saskaņojamas, tā sekmējot studiju kvalitāti,izglītības sistēmu un augstskolu konkurētspēju un studentu un mācībspēku apmaiņu starp abiem reģioniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!