Foto: LETA
Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē un Valda Dombrovska (V) kļūšana par Eiropas Komisijas (EK) viceprezidentu sekmējusi augstāku Latvijas pilsoņu piederības sajūtu Eiropas Savienībai (ES), secināts jaunākajā Eirobarometra aptaujā.

Aptaujā noskaidrots, ka pēdējā gada iekšpolitikas un ārpolitikas notikumi ir radījuši izmaiņas Latvijas pilsoņu noskaņojumā un viedokļos gan ar personīgo dzīvi, gan ar Latviju un ES saistītos jautājumos.

"Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, Rīgas kā Eiropas kultūrās galvaspilsētas statuss, Dombrovska kļūšana par EK priekšsēdētāja vietnieku, kā arī gatavošanās Latvijas prezidentūrai ES Padomē šī gada pirmajā pusē ir palielinājusi Latvijas pilsoņu informētību par ES," teikts pētījumā, kurā arī norādīts, ka šie notikumi līdzās eiro ieviešanai Latvijā sekmējuši augstāku Latvijas pilsoņu piederības sajūtu ES.

Pakāpeniska ekonomiskā izaugsme atspoguļojas augstākos pilsoņu dzīves apmierinātības rādītājos. Kaut arī tādi rādītāji kā apmierinātība ar personīgo nodarbinātības situāciju un mājsaimniecību finansiālo situāciju nav būtiski mainījušies, ja salīdzina ar 2013.gada rudeni vai 2014.gada pavasari, tomēr ir vērojama neliela rādītāju augšupeja.

Tajā pašā laikā notikumi Ukrainā Latvijas pilsoņos radījuši pārdomas par ekonomisko un politisko situāciju Eiropā, pieaugot to pilsoņu īpatsvaram, kuri asociē ES ar mieru Eiropā, norādīts pētījumā. Tāpat kopš pagājušā gada pavasara ir pieaudzis Latvijas pilsoņu uzticēšanās līmenis gan ES, gan Apvienoto Nāciju Organizācijai, taču līdzīga tendence ir saskatāma arī pārējo ES dalībvalstu kopējos rezultātos.

Eirobarometra aptauja Latvijā notika no pagājušā gada 8. līdz 17.novembrim, un tās laikā tika aptaujāti 1003 Latvijas pilsoņi, kas vecāki par 15 gadiem. Aptauju veica tirgus un sociālo pētījumu kompānija "TNS Latvia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!