Foto: LETA

Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē 80 pasākumus varētu līdzfinansēt Eiropas Komisija (EK), trešdien Saeimas Ārlietu komisijā sacīja Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra vietniece Eiropas lietās Inga Skujiņa.

Kopumā Latvijas prezidentūras laikā nākamā gada pirmajos sešos mēnešos norisināsies 200 pasākumu, no kuriem lielākā daļa būs Rīgā.

Skujiņa norādīja, ka pašlaik notiek sarunas ar EK pārstāvjiem. "Teikšu godīgi - sarunu process ir ļoti sarežģīts," atzina Skujiņa. Pašlaik tiekot risinātas juridiski tehniskas problēmas par to, kas radušās, jo katra ministrija atsevišķi risina sarunas par plānotajiem pasākumiem.

Viņa uzsvēra - EK līdzfinansējums būtiski samazinās valsts kopējos prezidentūras izdevumus.

Uz komisijas deputāta Jāņa Dombravas (NA) jautājumu, cik liels varētu veidoties plānoto izdevumu pārpalikums, valsts sekretāra vietniece atbildēja, ka precīzs skaitlis būs zināms līdz gada beigām, kad būs pilnīgi dati no visām institūcijām par kopējiem prezidentūras izdevumiem. Tomēr viņa pieļāva, ka pārpalikums varētu veidoties aptuveni astoņu miljonu eiro apmērā.

"Tas ir mīts par ļoti dārgu prezidentūru," uzskata Skujiņa.

Dombrava arī vēlējās noskaidrot, kurš uzrauga prezidentūras tēriņu lietderību, lai "netiktu pārāk lielos apmēros iepirktas kancelejas preces vai arī telpu īres noslēgtas par nesamērīgi augstām summām".

Skujiņa uzsvēra, ka ir konkrēts budžeta mehānisms par konkrētām pozīcijām, kur nauda tiek tērēta. Dārgākās no tām būs drošības nodrošināšana augstākā līmeņa pasākumos Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kur notiks liela daļa konferenču, diskusiju un tikšanos. "Ir jāsaprot, ka tā ir visaugstākā līmeņa drošība, kas tiek nodrošināta bibliotēkā," viņa paskaidroja.

Augstākā līmeņa pasākumos ministriem vai viņu aizstājējiem no prezidentūras līdzekļiem apmaksās viesnīcas izdevumus, kā arī nodrošinās transportu un darba vakariņas. Skujiņa vērsa uzmanību uz to, ka kancelejas preces, tostarp blociņi un pildspalvas ar prezidentūras logo, netiek iepirkti lielā apmērā, jo tos neizdalīs katram pasākuma apmeklētājam, bet gan novietos uz galdiem.

Saeimas Ārlietu komisijā trešdien tika pārrunāts prezidentūras gatavošanās plāns, aktualitātes un problemātika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!