Foto: LETA
Upēs turpinās ūdens līmeņa paaugstināšanās un straujākā līmeņa celšanās vērojama Latvijas centrālās un rietumu daļas upēs, informē "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs".

Aizvadītajā diennaktī ūdens līmenis Salacā pie Lagastes, Ogrē pie Lielpēčiem un Lielupē pie Mežotnes paaugstinājās ar intensitāti 81-88 centimetri, Lielajā Juglā pie Zaķiem ūdens līmenis audzis par 64 centimetriem, Bārtā par 37-85 centimetriem, Ventā par 7-39 centimetriem, bet Gaujā par 5-16 centimetriem diennaktī.

Daugavā no augšteces līdz Piedrujai līmenis lēni pazeminājās, bet no Daugavpils līdz Jēkabpilij paaugstinājās par 2-5 centimetriem diennaktī.

Daugavā, Rēzeknē, Aiviekstes augštecē, Gaujā un Lielupē Staļģenes - Kalnciema posmā saglabājas ledus sega. Ledus sega daudzviet nepilna, vietām piekrastē ir tikai ūdens vai ūdens uz ledus.

Kurzemes, Zemgales un Vidzemes rietumu daļas upju straujākos posmos ledus sega ir sairusi. Ledus iešanas rezultātā izveidojās ledus sablīvējumi Ogrē augšpus un lejpus Lielpēču novērojumu stacijas un Lielupē lejpus Mežotnes.

Ūdens līmenis Ogrē pie Lielpēčiem 2. janvārī plkst.7 sasniedza 33,20 metru atzīmi virs Baltijas sistēmas nulles. Līdz plkst.10 situācija Ogres lejtecē strauji mainījās, jo ūdens līmenis Lielpēču novērojumu stacijā pazeminājās par 1,7 metriem, bet Ogres novērojumu stacijā par 0,45 metriem.

Sinoptiķi prognozē, ka tuvākajās dienās Latvijas upju notece palielināsies, turpināsies ledus sairšanas process. Laikā no 3. līdz 5.janvārim iespējama ledus iešana Ogres lejtecē, Lielupē Mežotnes - Staļģenes posmā, Salacas lejtecē. Atrasties uz ledus ir ļoti bīstami. Upju noteces samazināšanās gaidāma sākot ar 6.- 8.janvāri, kad atsāksies arī ledus veidošanās.

Jau ziņots, ka trešdienas rīts trauksmaini iesākās Ogresgala pagasta Dārziņu iedzīvotājiem – ap mājām strauji ceļas ūdens līmenis, un glābēji palīdzēja dažiem iedzīvotājiem evakuēties un glābt mantas. Trešdien pēcpusdienā ūdens līmenis ir krities un situācija vairs nav kritiska, ziņo "Ogrenet.lv".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!