Lai gan hidrologi ziņo par ūdens līmeņa pazemināšanos lielākajā daļā upju un to pakāpenisku aizaugšanu, ūdenstūrisma popularizētāji aicina nebaidīties un pavadīt vasaru laivojot.
Ūdenstūrisma un laivu iznomāšanas kompānijas 'Campo" direktors Agris Pētersons stāsta, ka pavasarī populārās upes, piemēram, Amata, Svētupe, Vitrupe, Brasla, nav braucamas, taču katrai sezonai maršruti ir citi un karstais laiks pagaidām neietekmē iespējas braukt ar laivām Gaujā, Salacā, Irbē un citās populārās vasaras ūdenstūrisma upēs.

Aktīvā tūrisma centra "Eži" projektu vadītāja Ilze Grīnfelde uzskata, ka grūtāk varētu būt uz vasaras otro pusi, kad tiešām pat Gaujā atsevišķos posmos brīvdienas ar laivām drīzāk var izvērsties par pārgājienu ar laivu pie saites.

Populārākās vasaras upes ir Gauja un Salaca, kuras brīvdienās drīzāk atgādina nevis klusus dabas nostūrīšus, bet gan lielceļus. "Jāsaka, ka es pati negribētu atrasties uz Gaujas Jāņu brīvdienās," sacīja Grīnfelde un norādīja, ka parasti cenšas klientiem laivu braucieniem izvēlēties darbadienas, kad uz upes ir mazāk cilvēku.

Taču ja kāds par brīvdienām uz Gaujas izlēmis tikai tagad, iespējas sarunāt laivas kādā no nomas punktiem varētu būt problemātiskas, jo, piemēram, "Ežos" viss ir rezervēts līdz pat jūlija otrai pusei.

Grīnfelde stāstīja, ka Vidzemē lielākās laivu nomas savā starpā sadarbojas, lai tomēr visus gribētājus nodrošinātu ar laivām. Neoficiāli ir izveidojusies situācija, ka "Eži" un tūrisma centrs "Baiļi" vairāk strādā ar maršrutiem Valmieras apkaimē, "Žagarkalns" lielāku uzmanību pievērš maršrutiem ap Cēsīm, bet Siguldā rosās "Makars" un "Rāmkalni".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!