Foto: Publicitātes foto
Ar 50 tūkstošu strauta foreļu mazuļu ielaišanu Pededzes upes baseinā piektdien noslēdzās zivju mazuļu ielaišana projekta "Miljons foreļu atgriešanā" ietvaros, informē pasākuma organizētāji.

Kopumā projekta ietvaros septiņu upju baseinos ielaisti 250 tūkstoši strauta foreļu mazuļu. Nākamā strauta foreļu mazuļu ielaišana plānota nākamā gada pavasarī.

Pirmajā strauta foreļu mazuļu ielaišanas reizē Ogres upes baseinā tika ielaisti 50 tūkstoši strauta foreļu mazuļu, kam sekojas zivju mazuļu ielaišana Juglas baseinā – 50 tūkstoši, Lielupes baseinā – 25 tūkstoši, Ventas baseinā – 35 tūkstoši, Engures baseinā – 20 tūkstoši, Gaujas baseinā – 20 tūkstoši un Pededzes baseinā – 50 tūkstoši strauta foreļu mazuļu.


"Šī gada 250 sarkanie spainīši ar tūkstoti foreļu katrā ir iznēsāti! Baltā baseina dibena vietā mazie jūt straumes vēdas, rīta smaržu upē. Mēs jau ar to jūtam, un tāpēc upe mums ir vieta, kur satikties, nevis lielveikals, no kura izdabūt gaļā atpakaļ savas investīcijas copes jomā. Laižot foreļu mazuļus upē projekta ietvaros, esmu runājis ar daudziem Latvijas pagastvečiem un aktīvistiem, un ļoti gribas ticēt, ka izpratne par ūdeņiem un ko tie spēj dot, mainās. Ļoti gribas," norāda dabas pētnieks Māris Olte.

Zivju mazuļu izlaišanas vietas izvēlētas balstoties uz zinātniskiem Latvijas upju izpētes datiem, lai atjaunotu strauta foreļu populāciju upēs, kuras ir piemērotas strauta forelēm, bet tajās to nav vai ir ļoti maz un to turpmākā attīstība apdraudēta.

No Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūta "BIOR" ir saņemta atļauja ielaist strauta foreļu mazuļus septiņu Latvijas upju baseinos un 37 izlaišanas vietās. Foreļu ielaišanas vietas četru gadu laikā netiks mainītas, lai, ņemot vērā strauta foreļu dzīves ciklu, pēc projekta īstenošanas tās noteiktajās upēs spētu vairoties jau dabīgā ceļā.

Strauta foreļu mazuļus pēc būvuzņēmuma "Skonto Būve" pasūtījuma izaudzēja trīs Latvijas zivju audzētavas – "BIOR" zivju audzētava "Tome", SIA "Faps" un zemnieku saimniecības "Sillakas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!